in , ,

Sürüngenlerde Anormal Deri Dökülmesi Nedir?

Sürüngenlerde Anormal Deri Dökülmesi: Tanım, Semptomlar, Çeşitler, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Anormal deri dökünmesi veya Disektiz, evcilleşmiş sürüngenler arasında en yaygın hastalık çeşitlerinden birisidir.  Bazı yılan ve kertenkele türleri derilerini bir bütün olarak değiştirirken kalan türer ise derilerini parça parça değiştirirler. Bu deri değiştirme evresinden sonra sağlıklı olan sürüngenler tamamen yenilenmiş yeni bir deri katmanı ile yaşamaya devam etmektedir.

Semptomlar ve Çeşitler

Doğru tamamlanmamış deri değişim sürecinden sonra kuyrukta, ayaklarda ve göz derisi çevresinde eski derilerden parçalar kalır. Dökülmemiş deriler zaman içerisinde turnike görevi görerek ayak parmaklarının ve kuyrukların kaybolmasına sebebiyet verebilir. Eski deri parçaları enfeksiyona yol açarak deride kızarmış tahriş olmuş bölgeler oluştururken bu bölgelerden irin akımı gözlenebilir. Göz çevresindeki dökülmeyen deri parçaları ise gözün beyazımsı bazense buruşmuş bir görünüme sahip olmasına neden olur.

Nedenler

Anormal deri dökülmesinin en büyük sebeplerinden biri sürüngenin yaşam alanında (teraryumunda) nem miktarının gerektiğinden az olmasıdır. Sürtünecek bölge azlığı, düşük sağlık kalitesi, yetersiz besin değerleri, dış parazitler gibi durumlar da anormal deri dökülmesinin sebepleri arasında sayılabilir.

Teşhis

Anormal deri dökülmesi, sürüngenlerin detaylı incelenmesi ile teşhis edilir. Hastalığın teşhisini yapmak için sürüngenin teraryum nem seviyesini incelemeyi, beslenme gereksinimlerini kontrol etmeyi ve teraryum içi çevresel koşulları denetlemek gibi eksiksiz bir sağlık çalışması yapmayı gerektirebilir.

Tedavi

Anormal deri dökülmesi durumunun tedavisini evde kendiniz de yapabilirsiniz. Sürüngeni 10-15 dakika arasında ılık su püskürterek veya dökerek ıslatın ve nazikçe ovalayarak soyun. Göz çevrisindeki deriler çıkmazsa suni gözyaşı damlatıp ovalamadan veya soymadan önce yaklaşık 10 dakika bekleyin. Bu işlemi bir kaç gün devam ettirdikten sonra hiçbir gelişme gözükmemişse ve deri kızarmaya başlamışla veya sağlıksız gözüküyorsa canlının hemen bir veterinere gözükmesi gerekmektedir.

Yaşam ve Yönetim

Eğer ki teraryum içerisindeki ortamın nem az geliyorsa nemi arttırmak amacıyla teraryum içerisine turbo yosun tabakası içeren bir kutu ekleyin.

Önlem

Teraryumun nem seviyesini canlının gereksinimine göre ayarlamak. Teraryum yüzeylerinin canlının sürtünebilmesi için düzenlemek, teraryum içine canlının kendini ıslatması için bir su kabı koymak ve en önemlisi canlının refah seviyesini yüksek tutmak alınabilecek en başlıca önlemlerdir.

 Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/skin/c_rp_disecdysis

Görsel Kaynak: https://pbs.twimg.com/media/EVGsFmoUMAUu3yd.jpg

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir