in

HavalıHavalı

Otozomal Resesif Aksonal Nöropati

Nöromiyotoni ile Birlikte Otozomal Resesif Aksonal Nöropati; Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

Nöromiyotoni ile birlikte Otozomal Resesif Aksonal Nöropati, periferik (çevresel) sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Periferik sinirler beyni ve omuriliği, kaslara ve duyusal hücrelere bağlarlar. Bu duyusal hücreler dokunma, ağrı, ısı, ses gibi hisleri algılayan hücrelerdir.

Aksonal nöropati bu hastalığın tipik bir özelliğidir ve sinir uyarılarını ileten sinir hücrelerinin (nöronlar) uzantıları olan aksonlar adı verilen periferik sinirlerin belirli bir bölümüne verilen hasardan kaynaklanır. Nöromiyotoni ile birlikte Otozomal Resesif Aksonal Nöropatiye sahip olan kişilerde, hasar öncelikle ayaklarda, bacaklarda ve ellerde ileri kas zayıflığına ve kaybına (atrofi) yol açar. Kas zayıflığı özellikle egzersiz sırasında ortaya çıkabilir (egzersiz intoleransı) ayrıca eller ile ayaklarda olağan dışı bir yürüyüş tarzına (gait), sık sık düşmeye ve eklem şekil bozukluklarına (kontraktürler) yol açabilir. Etkilenen bazı bireylerde aksonal nöropati, özellikle alt kollarda veya bacaklarda dokunma, ısı veya soğuğa karşı duyarlılığın azalmasına neden olur. 

Bu hastalığın başka bir özelliği de Isaac Sendromu olarak da bilinen Nöromiyotonidir. Nöromiyotoni, periferik sinirlerin aşırı hareketinden (hipereksitabilite) kaynaklanır ve bu da istemli gerilme (kasılma), kas krampları ve kasların istemsiz dalgalanma hareketi (miyokimi) sonrasında kasların gecikmiş gevşemesine neden olur.

Sıklık

Nöromiyotoni ile birlikte Otozomal Resesif Aksonal Nöropati, kalıtsal periferik nöropatinin nadir görülen bir şeklidir. Bu hastalıklar grubu, tahmini  2500 kişiden 1’ini etkiler. Nöromiyotoni ile birlikte Otozomal Resesif Aksonal Nöropatinin yaygınlığı bilinmemektedir. 

Nedenler

HINT1 genindeki mutasyonlar Nöromiyotoni ile birlikte Otozomal Resesif Aksonal Nöropatiye neden olur. Sinir sisteminin işlevinde rol oynayan proteini yapmak için talimatlar veren bu genin spesifik rolü tam olarak anlaşılmamıştır. HINT1 proteininin, belirli molekülleri parçalayan hidroliz adı verilen kimyasal bir reaksiyon gerçekleştirme yeteneğine sahip olduğu laboratuvar çalışmalarıyla gösterilmiştir; ancak reaksiyonun vücutta ne gibi etkileri olduğu bilinmemektedir.

HINT1 genindeki mutasyonlar çok az veya hiç fonksiyonu olmayan HINT1 proteininin üretilmesine yol açar. Anormal protein bazen zamanından önce parçalanır. Araştırmacılar, fonksiyonel HINT1 protein kaybının periferik sinirleri nasıl etkilediğini ve bu durumun hastalığın semptomlarına nasıl yol açtığını belirlemek için çalışıyorlar.

Kalıtım Modeli

Bu hastalık otozomal resesif bir modelde kalıtılır yani her hücrede genin her iki kopyası da mutasyonlara sahiptir. Otozomal resesif hastalığı olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır fakat onlarda  hastalığın semptomları görülmez.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • ARAN-NM
  • Nöromiyotoni ile Otozomal Resesif Charcot-Marie-Tooth Hastalığı Tip-2
  • Otozomal Resesif Nöromiyotoni ve Aksonal Nöropati
  • Gamstorp-Wohlfart Sendromu
  • Miyokimi, Miyotoni ve kas kaybı
  • NMAN 

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/autosomal-recessive-axonal-neuropathy-with-neuromyotonia

Görsel Kaynak: https://www.medicalpark.com.tr/kas-hastaligi/hg-2089

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum