in ,

HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın ÇalışkanÇalışkan

Donmuş Solucanlar Uyandı

Sibirya Permafrostu’nda 42,000 Yıl Boyunca Donmuş Solucanlar Hayata Döndü

Tanım

Hiç çok uzun bir uykudan uyanıp yolunuzu kaybetmişsiniz veya nerde olduğunuzu unutmuşsunuz gibi hissettiğiniz oldu mu? Şimdi 42,000 yıllık “uykunuzdan” uyandırıldığınızı hayal edin.

Sibirya kutuplarındaki donmuş topraklar erimeleriyle birlikte nermatodlar, yağ içinde yaşan mikroskobik solucanlar, gün yüzüne çıkamaya başladı. Bu canlılar buz çağından beridir toprakların altında donmuş halde bulunuyorlardı. on yıllardır donmuş olmalarına rağmen bu solucan türleri arasından 2 tanesi başarılı bir şekilde uyandı ve hayata döndü, araştırmacılar yeni çalışmalarını bildirdi.

Bulgular Mayıs 2018 tarihinde “Doklady Biological Sciences” dergisinde yayınlandı, yazılanlar aslında Ariktik permafrostlardaki çok hücreli canlıların uzun süren bir uyuklama evresinden sonra tekrar hayata dönme evresini anlatan ilk dokümanları temsil ediyor.

Nermatodlar ufak, tipik olarak 1 milimetre uzunluğunda olurlar, olmasına rağmen harika özellikleriyle bilinirler. Çok hücreli canlıların çoğundan daha derinde yani dünya yüzeyinin 1,3 kilometre derinliğinde yaşayan türleri de vardır. Besinlerin çeşitliliğine göre Hindistan denizi çevresinde yaşayan solucanların gelişimleri de 1 yada 5 ay arasında değişim gösterir.

Araştımacılar Ariktik permafrostlardaki yeni çalışmalarında 300 yeni ve çok iyi şekilde korunmuş nermatodları analiz etti. Nermatodlardan biri  Alazeya nehrinin -Rusya, Yakutia bölgesi- kuzeydoğu bölgesindeki yaklaşık 32,000 yıllık olan sincap yuvası fosillerinden toplandı. Bilim insanlarının raporlarına göre diğer permafrost ,tahminen 42,000 yıllık, örnekleri Sibiryanın kuzeydoğu bölgesindeki Kolyma Nehri civarından toplanıldı.

Çalışmaya göre; Pemafrost örnekleri içindeki tüm dişi solucanlar izole edildi, sonuçlar bu permafrostların nermatodların iki türü olan Panagrolaimus detritophagus ve Plectus parvus olduğunu kanıtladı. Solucanlar çözüldükten sonra araştırmacılar solucanların hareket ettiğini ve beslendiğini gözlemledi. Bu olayların çok hücreli canlılardaki “doğal donmanın” ilk örnekleri olduğu belirtildi.

Neyse ki buzlu süspansiyonda ilk defa milenyum boyunca canlı kalan canlılar nermatodlar değildi.  Başka bir bilim insanları topluluğu Sibirya permafrostlarında 30,000 geçiren büyük virüsü resüsitasyonla geri döndürmeyi başardı. (Sakin olun; amoebas sadece hayvanlarda jendini gösteren antik bir savaşçıdır.)

Araştımalar sonucunda antik nermatodların çoğunlukla donmuş halde hayatta kalma mekanizmalarını aydınlatılırsa adaptasyonların çoğu bazı bilim alanındaki etkileri de saptamış olur.

Kaynak: https://www.livescience.com/63187-siberian-permafrost-worms-revive.html

Görsel Kaynak: https://tgjzmfooir6d.static.ercdn.net/bilim-teknoloji/42-000-yil-once-donan-kurtlar-hayata-geri-dondu

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir