in

Saethre-Chotzen Sendromu

Saethre-Chotzen Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

Saethre-Chotzen sendromu belli kafatası kemiklerinin erken füzyonu (kraniosinostoz) ile karakterize genetik bir hastalıktır. Bu erken füzyon, kafatasının normal şekilde büyümesini önler ve başın ve yüzün şeklini etkiler.

Saethre-Chotzen sendromlu çoğu insan koronal sütür boyunca erken kaynaşmış kafatası kemiğine ve kulaktan kulağa başın üzerinden geçen büyüme çizgisine sahiptir. Kafatasının diğer kısımları da hatalı biçimlendirilmiş olabilir. Bu değişiklikler anormal şekilli bir kafa, yüksek bir alın, düşük frontal saç çizgisi, sarkık göz kapakları (pitoz), geniş aralıklı gözler ve geniş bir burun köprüsü ile sonuçlanabilir. Yüzün bir tarafı diğerinden belirgin şekilde farklı görünebilir (yüz asimetrisi). Saethre-Chotzen sendromlu çoğu insan küçük, olağan dışı şekilli kulaklara sahiptir.

Saethre-Chotzen sendromunun belirti ve semptomları, aynı ailedeki etkilenen bireyler arasında bile geniş çapta değişmektedir. Bu durum her eldeki ikinci ve üçüncü parmaklar ile geniş veya çoğaltılmış ilk (büyük) ayak parmağı arasındaki cildin füzyonu gibi el ve ayaklarda hafif anormalilere neden olabilir. Bu durumdaki çoğu insanın normal zekaya sahip olmasına rağmen, gecikmiş gelişme ve öğrenme güçlükleri bildirilmiştir. Saethre-Chotzen sendromunun daha az yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır: kısa boy, omurga kemiklerinin anormallikleri (vertebra), işitme kaybı ve kalp kusurları.

Robinow-Sorauf sendromu, kraniosinostoz ve geniş veya çoğaltılmış büyük ayak parmakları da dahil olmak üzere Saethre-Chotzen sendromuna benzer özelliklere sahip bir durumdur. Bu sendrom bir zamanlar ayrı bir bozukluk olarak düşünülürdü, ancak aynı gendeki mutasyonlardan kaynaklandığı bulundu ve şimdi ise Saethre-Chotzen sendromunun hafif bir tipi olduğu düşünülüyor.

Sıklık

Seathre-Chotzen sendromunun tahmini bulunma olasılığı 25.000 ila 50.000 arasında 1 kişidir.

Nedenler

TWIST1 genindeki mutasyonlar Saethre-Chotzen sendromuna neden olur. TWIST1 geni, erken gelişimde önemli bir rol oynayan bir protein yapmak için talimatlar sağlar. Bu protein belirli genlerin aktivitesini kontrol etmeyi sağlayan ve DNA’nın özel bölgelerine bağlandığı anlamına gelen bir transkripsiyon faktörüdür. TWIST1 proteini, baş ve yüzdeki kemikler de, kaslar ve diğer dokulara neden olan hücrelerde aktiftir. Ayrıca uvuzların gelişiminde de yer alır.

TWIST1 genindeki mutasyonlar, her hücredeki genin bir kopyasının herhangi bir fonksiyonel protein yapmasını önler. TWIST1 proteininin eksikliği; kafatası,yüz ve uvuzlardaki hücrelerin oluşmasını ve gelişmesini etkiler. Bu anormallikler, bazı kafatası kemiklerinin erken füzyonu da dahil olmak üzere, Saethre-Chotzen sendromunun belirtilerinin ve semptomlarının altında yatmaktadır.

Saethre-Chotzen sendromunun az sayıda vakası, TWIST1 genini içeren kromozom 7 bölgesinde genetik materyalin silinmesi veya yeniden düzenlenmesi gibi yapısal bir kromozomal anormallikten kaynaklanmıştır. Saethre-Chotzen sendromu, TWIST1 geni içinde bir mutasyon yerine bir kromozomal silme nedeniyle ortaya çıktığında, etkilenen çocukların zihinsel engelliliğe, gelişimsel gecikmeye ve öğrenme güçlüklerine sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bu özellikler genellikle Saethre-Chotzen sendromunun klasik vakalarında görülmez. Araştırmacılar, kromozom 7’deki diğer genlerin kaybının bu ek özelliklerden sorumlu olabileceğine inanıyorlar.

Kalıtım Modeli

Bu durum otozomal dominant bir desende kalıtılır, bu da her hücrede değişmiş genin bir kopyasının bozukluğa neden olması için yeterli anlamına gelir. Bazı durumlarda, etkilenen bir kişi mutasyonu etkilenen bir ebeveynden alır. Diğer vakalar gendeki yeni mutasyonlardan kaynaklanabilir. Bu vakalar ailelerinde hastalık öyküsü olmayan kişilerde görülür.

TWIST1 mutasyonu olan bazı insanlar Saethre-Chotzen sendromunun belirgin özelliklerinden hiçbirine sahip değildir. Bu insanlar hala gen mutasyonu geçirme riski altındadır, kraniosinostoz ve hastalığın diğer tipik belirti ve semptomları olan bir çocuğa sahip olabilirler.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Akrosefalosindaktili III
  • Akrosefalosindaktili, tip III
  • Akrosefali, kafatası Asimetrisi ve hafif Sindaktili
  • ACS III
  • ACS3
  • Chotzen sendromu
  • Hipertelorizm ile disostoz kraniofasialis
  • SCS

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/saethre-chotzen-syndrome#synonyms

Görsel Kaynak: https://www.chop.edu/conditions-diseases/saethre-chotzen-syndrome

Editör: Elif Büşra ZORLU

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir