in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan ÇılgıncaÇılgınca

Macfarlane Burnet Kimdir?

Macfarlane Burnet Hayatı ve Nicesi…

İçindekiler

Tanım

Frank Macfarlane Burnet, 3 Eylül 1899’da Melbourne’un yaklaşık 160 km güney doğusunda yer alan Avustralya’nın Victoria kentindeki traralgon şehrinde doğdu.

Babası Frank Burnet, genç bir adam olarak İskoçya’dan Avustralya’ya taşınan bir banka müdürüydü. Annesi Hadassah Pollock Mackay, İskoç bir öğretmenden oluşan bir kız çocuğuydu. Yedi çocuğundan ikincisi olan Frank Jr., ailesi tarafından ve sonsuza dek Mac olarak biliniyordu.

Görsel 1: 1899-1985 yılları arasında yaşamıştır.
Görsel 1: 1899-1985 yılları arasında yaşamıştır.

Macfarlane Burnet’in ablası Doris zihinsel engelliydi ve annesi zamanının çoğunu Macfarlane Burnet’in ablasına ayırıyordu. Macfarlane Burnet’in babası  golf ve balık tutmayı seven bir iş adamıydı. Macfarlane Burnet sporu sevmez zamanın çoğunu kitap okumakla geçirirdi. Macfarlane Burnet utangaç ve yalnız büyüdü.

Okul ve Gelişim

1909’da Mac’in babası bankası tarafından 320 km batıya, terang kasabasına transfer edildi. Şimdi 10 yaşında olan Mac, Terang’ın ilkokulunda eğitim göreydi. Açık hava hayatını severek İzciler’e katıldı ve H. G. Wells ve George Bernard Shaw’un hayranı olarak okumaktan zevk almaya devam etti.

Ayrıca ömür boyu süren bir tutku haline gelen bir hobiye başladı – böcek toplama. Başlangıçta yeni hobisinde engellendi, çünkü biyoloji hakkında bulabildiği tek bilgi Chambers Ansiklopedisi’nin50 yıllık bir baskısındaydı. Bundan, ansiklopedi yayınlandığında hala yeni olan doğal seleksiyon teorisini öğrendi.

Biyolojiye olan ilgisi arttıkça, ebeveynleri iki haftalık Harmsworth’s Natural Historydergisine abone oldu ve daha sonra ağını daha geniş bir şekilde atarak, Mac Melbourne’den posta siparişiyle böcekler hakkında kitaplar satın aldı.

Daha sonra, psikolog Anne Roe’nun araştırma bilimcileri hakkındaki bulgularını alıntıladı ve onu ne kadar iyi tanımladığını not etti:

… güçlü hobileri ve içlerinde gözle görülür kalıcılığı olan sosyal olarak geç olgunlaşan çocuklar… çocuklukları boyunca seçimsiz okuyucular varsa voracious. Çoğu babalarını büyük bir saygıyla görüyordu ama onlardan biraz uzak hissediyordu.
MACFARLANE BURNET
Değişen Desenler, 1968

İlkokuldaki son yılında, prestijli bir özel okul olan Geelong College için tam bir konut bursu aldı.

1913’te, 13 yaşındayken Macfarlane Burnet, Geelong Koleji’ne binmek için 160 kilometre doğuya gitti. Terang’daki açık hava hayatını sevmeye başlamıştı ve liseden pek hoşlanmıyordu. Akademik eğilimli, kitap gibi burslu bir çocuktu, aşırı zengin, iddialı ve hayatları spor etrafında dönüyormuş gibi görünen diğer öğrencilerle tamamen rahat değildi.

Diğer öğrencilerinden alay etme korkusuyla, böceklerin incelenmesine olan bağlılığını gizli tuttu.

1916’da Geelong Koleji’nden en iyi öğrencisi olarak mezun oldu ve Melbourne Üniversitesi Ormond Koleji’nde tam bir konut bursu kazandı.

Charles Darwin ve H. G. Wells’e olan yüksek saygısı ve kendisi için bir kariyer yapma ihtiyacından etkilenerek tıp okumaya karar verdi.

Melbourne ve Londra

Burnet, Birinci Dünya Savaşı’nın sondan bir önceki yılı olan 1917’de Melbourne Üniversitesi’ne kayıt oldu.

Üniversitenin ordusuna, savaşı onayladığı için değil, savaştan sonra katılmaya istekli olmayan herkesin hayatını zor bulacağını hissettiği için katıldı.

1922’de 22 yaşındayken Tıp Lisans ve Cerrahi Lisans derecesi ile mezun oldu. Bir hastane doktoru olmayı umuyordu – ameliyathane ve acil serviste eğitim alırken çok fazla iş tatmini hissetmişti, ancak hastane amiri kişiliğinin araştırma çalışmalarına daha uygun olduğuna karar verdi.

1923’te Melbourne Hastanesi’ndeki Walter ve Eliza Hall Enstitüsü’nde kıdemli patolog oldu.

1925’te Londra, İngiltere’deki Lister Enstitüsü’nde yardımcı küratör olarak çalışmak üzere Avustralya’dan ayrıldı. Çoğu zaman kendi araştırmasını yapmakla özgürdü ve mikro organizmaları incelemeye karar verdi. Enstitü yeteneğinden etkilendi ve ona çıkarlarını daha fazla sürdürmesine izin vererek bir burs verdi.

1928’de Londra Üniversitesi, bakterileri enfekte eden virüsler olan bakteriyofajlar konusunda ki araştırmaları nedeniyle doktorasını verdi.

1928’de Walter ve Eliza Hall Enstitüsü Müdür Yardımcısı olarak Melbourne’e döndü ve 1932-1933’te bir yıllığına Londra’ya dönmesinin yanı sıra kariyerinin geri kalanında Avustralya’da kaldı. 1944’te Walter ve Eliza Hall Enstitüsü Müdürü olarak atandı ve ayrıca Melbourne Üniversitesi Deneysel Tıp Profesörü olarak atandı.

Macfarlane Burnet
Görsel 2

Bilime Katkıları

Burnet’in çok sayıda bilimsel keşifleri ve başarıları vardı; başta viroloji alanında olmak üzere kendi araştırma çalışmalarını belgeleyen 400’ün üzerinde makale yayınladı. Bununla birlikte, immünolojideki çalışmaları, tüm çalışmalarının yanında devede kulak kalır ve bunun için kendisi bilim dünyasında en iyi hatırlanır. Burada sadece bilim camiasınca en iyi çalışmaları oldukları konusunda hemfikir olunduğundan iki katkıya odaklanacağız: Nobel Ödülü aldığı edinilmiş immünolojik tolerans teorisi; ve klonal seçim teorisi.

Edinilmiş İmmünolojik Tolerans Teorisi

Vücudunuz neyin benlik, neyin benlik dışı olduğunu nasıl bilir? Bu soru Burnet’i büyüledi. Vücudumuzun bağışıklık tepkisi kendi hücrelerimiz ile istilacı hücreler arasındaki farkı nasıl söyleyebilir?

Burnet, vücudumuzun kendi hücrelerine karşı antikor üretmediğini keşvetti. 1949’da Profesör Frank Fenner ile yaptığı bir makalede, yabancı hücreler bir embriyoya sokulursa, embriyo bağımsız bir bireye dönüştüğünde, embriyo olarak karşılaştığı tipteki yabancı hücrelere karşı bağışıklık tepkisi olmayacağını önerdi: embriyo yabancı hücrelere karşı toleranslı hale getirilecekti. Başka bir deyişle, bir bireyin bağışıklık sistemi normalde reddedeceği ve saldıracağı hücreleri tolere etmek için yapılabilir.

1956’da Londra Üniversitesi Koleji’nden Peter Medawar liderliğindeki bir ekip, Burnet’in teorisini fareler üzerinde yapılan deneylerle doğruladı.

Normalde, bir fareden diğerine deri greftleri başarısız olurdu, çünkü farenin bağışıklık sistemi cildin bağışıklık sistemi yeni cildi reddetmek için aşılandı. Bununla birlikte, embriyo aşamasındaki bir fare başka bir fareden hücrelere maruz kalırsa, o zaman bir yetişkin olarak, o fareden bir deri nakli kabul eder. Başka bir deyişle, yabancı hücrelerin ‘benlik’ olarak ele alınması mümkündü.

Macfarlane Burnet 1
Görsel 3

Yabancı hücrelerin toleransının bir vücut tarafından elde edilebilmesi, organ nakline karşı insan bağışıklık tepkisini azaltmada ilerlemelere yol açarak organ naklinin, nakledilen organın reddedilmesinden önce yapılmasına izin verdi.

Burnet ve Medawar, keşifleri için 1960 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü paylaştılar.

Benim için, edinilmiş immünolojik tolerans, vücuttaki öz bileşenlerin içeriğinin deneysel bir manipülasyonla büyütüldüğü anlamına gelir.
MACFARLANE BURNET
Nobel Konferansı, 1960

Klonal Seçim Teorisi

Lenfositler, antijen adı verilen istilacı hücrelere yanıt veren bir beyaz kan hücresi türüdür. Bunu antijen reseptörleri kullanarak yaparlar – her lenfosit hücresinin yüzeyinde yaklaşık 100.000 reseptör vardır.

Burnet, doğru bir şekilde, lenfositler üzerindeki antijen reseptörlerinin lenfositlere özgü olduğunu önerdi. Bir lenfosit antijenle karşılaşırsa, reseptörleri savaşmaya programlanır, o zaman bu lenfosit klonları kendi başına yapmak için tetiklenir ve belirli istilacı hücreye büyük ölçekli bir bağışıklık tepkisi üretir.

Lenfosit Şeması
Görsel 4

Burnet, bir hastalığa maruz kaldıktan sonra, iki tür lenfosit olduğu için hastalığın immünolojik bir hafızası olduğunu açıkladı:

  • Bir tip enfeksiyonla hemen savaşır
  • Diğeri uzun süre devam eder ve bu da bağışıklıkla sonuçlanır

Burnet, bazı reseptörlerin antijenlerle çok kesin bir eşleşme olduğunu, diğerlerinin ise hemen hemen her istilacı patojene karşı bir tür bağışıklık tepkisi sağlamaya çalışmak için daha az hassas olduğunu öne sürtünmektedir.

Burnet’in klonal seleksiyon teorisi moleküler immünoloji biliminin temelidir.

Teorisi, monoklonal antikorlara dayanarak bugün mevcut olan en önemli ilaç tedavilerinden bazılarının geliştirilmesine yol açtı – bunlar, hepsi aynı olan ve hepsi tek bir ebeveyn hücresinin klonları olan bağışıklık hücreleri tarafından yapıldı. Bugün monoklonal antikorlar özellikle hemen hemen her maddeye bağlanabilen yapılabilir.

Burnet’inki düşünceli, neredeyse yalnız ve bir tür dahiydi. Makalelerinin çoğu, basit, zarif teknikler kullanan, sık sık kendi tasarladığı ve bir Pasteur pipeti, bir test tüpü, verimli bir tavuk yumurtası ve bir mikroskoptan biraz daha fazlasını gerektiren tek yazarlı eserlerdi.
GUSTAV BURUN SALLAMA
Sör Frank Macfarlane Burnet’e övgü, 1985

Macfarlane Burnet’in bilime en iyi bilinen katkıları şunlardır:

  • 1960 yılında Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü’nü aldığı aşılanmış immünolojik tolerans teorisi;
  • En önemli çalışması olarak gördüğü ve moleküler immünoloji biliminin temelini oluşturan klonal seleksiyon teorisi.

Son derece üretken bir araştırmacı olarak, 400’den fazla orijinal araştırma makalesi yayınladı ve viroloji üzerine 10 kitap, immünoloji üzerine 11, bir otobiyografi ve yaşlanma ve genetik gibi konular hakkında birkaç kitap yazdı.

Diğer Keşifler

Burnet, en büyük iki keşiflerine ek olarak şunları da yaptı:

  • Q-fever ve psittacosis’in nedenlerini keşfetti.
  • İnfluenza suşlarının rekombinasyonunu tanımladı.
  • Herpes Simpleksin epidemiyolojisini tanımladı.
  • Miksomatoz virüsünün insanlara saldırmadığını (kısmen kendine virüs enjekte ederek) göstermiştir
  • Tavukların yumurtalarında virüs yetiştirme yöntemlerini geliştirdi: yöntemleri bugünün yöntemlerinin temelidir.

Ödüller

Burnet, keşifleri nedeniyle 1960 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’ne layık görüldü. Daha önce 1951’de şövalye olmuş ve Sör Frank Macfarlane Burnet olmuştu.

Burnet kariyeri boyunca birçok prestijli ödül aldı:

  • 1935: İngiliz Tabipler Birliği’nin Stewart Ödülü
  • 1942: Londra Kraliyet Cemiyeti Üyesi
  • 1946: Cambridge Üniversitesi Fahri Bilim Doktoru
  • 1947: Kraliyet Madalyası, Londra Kraliyet Cemiyeti
  • 1950: Onursal Üye, New York Bilimler Akademisi
  • 1951: Şövalye Bekar
  • 1952: Lasker Ödülü, Amerikan Halk Sağlığı Derneği
  • 1952: Von Behring Ödülü, Marburg Üniversitesi
  • 1953: Edinburgh Kraliyet Doktorlar Koleji Üyesi
  • 1954: Yabancı Ortak, ABD Ulusal Bilimler Akademisi
  • 1957: Avustralya ve Yeni Zelanda Bilimin İlerlemesi Derneği Başkanı
  • 1958: Liyakat Nişanı
  • 1959: Copley Madalyası, Londra Kraliyet Cemiyeti
  • 1960: Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü
  • 1960: Yılın Avustralyalısı
  • 1962: Mueller Madalyası, Avustralya ve Yeni Zelanda Bilimin İlerlemesi Derneği
  • 1962: New York Üniversitesi Madalyası
  • 1969: Britanya İmparatorluğu Nişanı Şövalye Komutanı
  • 1975: Kudüs İbrani Üniversitesi Jübile Madalyası
  • 1977: Elizabeth II Jübile Madalyası
  • 1978: Avustralya Nişanı Şövalyesi

Bazı Kişisel Bilgiler ve Son

Burnet, 1928 yılında Edith Linda Marston Druce ile evlendi. Birbirlerini Avustralya’da tanıyorlardı, Londra’da tekrar karşılaşmışlar ve ikisi de Avustralya’ya döndüklerinde evlenmeye karar verdiler. Çiftin bir oğlu ve iki kızı vardı: Ian, Elizabeth ve Deborah.

1966’da, 66 yaşındayken resmen emekli olmasına rağmen, Melbourne Üniversitesi’nde Profesör Emeritus olarak kaldı ve çalışmalarına yardımcı olacak bir sekreteri olmaya devam etti. 1966-77 döneminde 13 kitap yazdı.

Eşi Linda 1973 yılında lenfoid lösemiden öldü. 1976’da Burnet eşinin ölümünden 3 yıl sonra ikinci eşi Hazel Jenkin ile evlendi.

Burnet 5 cümleyle kısaca anlatmak istesek:

  • hızlı bir yazar – genellikle ilk taslağı son kopyayla aynıydı
  • ötenaziyi destekleyen bir ateist
  • şiddetle sigara karşıtı – 1950’lerde bıraktı
  • İlk karısının ölümünden o kadar etkilendi ki bir yıl boyunca zar zor iş yapabildi.
  • moleküler biyolojinin yararları hakkında oldukça şüpheci

Macfarlane Burnet, 31 Ağustos 1985’te oğlunun Port Fairy’deki evinde rektum kanserinden 85 yaşında öldü. Avustralya Hükümeti, Melbourne’daki Toorak Birleştirici Kilisesi’nde onuruna bir devlet cenazesi düzenledi. Victoria’daki Tower Hill Mezarlığı’na gömüldü.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/macfarlane-burnet/

Görsel Kaynak: https://u-teti-soni.blogspot.com/search/label/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%20%D0%B8%20%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

13 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir