in , ,

Kedilerde Rektal Polipler Nedir?

Kedilerde Rektal Polipler: Tanım, Belirtileri ve Türleri, Nedenleri, Tanı ve Tedavi

İçindekiler

Tanım

Kedilerin anal ve rektal duvarlarında kapak benzeri çıkıntıların büyümesi durumu Rektal Polipler olarak adlandırılır. Bu polipler, direkt olarak bağırsak duvarlarına bağlanabilir (sabit bir şekilde) veya sap gibi silindirik bir bağlantı vasıtasıyla bağlanabilir.

Çoğu Rektal Polipler, kanserli değildir. Onlar sadece en içteki doku zarının uzantılarıdır. Birçok polip vakası genellikle tek başınayken, kedilerin birden fazla polip yüzünden acı çektiği durumlarda vardır.

 Bu rahatsızlık hem kedilere hem de köpeklere etki edebilir.

Belirtiler ve Türleri

Rektal Polipler yüzünden acı çeken kedilerde, dışkı dışarıya atılırken ağrı veya gerginlik kendini gösterir. Dışkı kan içerebilir veya mukusla kaplanabilir.

Nedenler

Rektal Poliplerin sebebi henüz kesin olarak bilinmiyor. Ancak Rektal Polipler, kedilerde nadiren görülür ve ne cins ne de cinsiyet bu rahatsızlığa yakalanma olasılığını arttırmaz.

Tanı

Veteriner hekim, Rektal Polipler rahatsızlığını hızlandırmış olabilecek belirtilerin ve olası durumların geçmişini dikkate alarak kedi üzerinde eksiksiz bir şekilde fiziksel testler uygular. Bazı yaygın testler arasında, tam kan sayımı ve idrar tahlili de vardır. X-ışınları ve ultrasonlar gibi görüntüleme ekipmanları tanıyı koymak için uygulanamaz.

Poliplerin neden olduğu belirtilere benzer belirtiler oluşturabilecek bazı rahatsızlıklar arasında apseler, tümörler, iltihaplanma, bağırsak enfeksiyonu ve rektal prolapsus bulunur. Tanı, genel olarak bir kedinin veteriner tarafından rektal muayenesi yapılmasıyla veya anal açıklık yoluyla polipin direkt olarak görülmesiyle koyulur.

Bir polip belirlendiği zaman, diğer poliplerin varlığının kontrolü için anal açıklıktan boru şeklinde, esnek bir kamera yardımıyla kolonoskopi yapılır. Polipten gelen sıvının yanında dokunun detaylı patolojik incelemesi de yapılabilir.

Tedavi

Ameliyat genel olarak poliplerin kontrol altına alınabilmesi için etkili bir yöntemdir. Polipler, anal açıklık boyunca çıkarılır ve daha sonra anal açıklık dikişle kapatılır. Aynı ameliyat endoskopik olarak, elektrikli iğne veya prob kullanılarak yapılabilir. Reçeteli ilaçlardan bazıları şunlardır:

  1. Steroid içermeyen ağrı kesiciler
  2. Antibiyotikler (özellikle ameliyattan önce enfeksiyonu önlemek için)
  3. Dışkı yumuşatıcılar

Olası komplikasyonlar arasında poliplerin nüksetmesi, yara izine veya iltihaplanmaya bağlı olarak anal açıklığın daralması vardır.

Yaşam ve Yönetim

Veteriner hekim, rahatsızlığın çözüldüğünden ve dokunun düzenli bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için ameliyatlı bölgeyi 14 gün sonra tekrar kontrol etmek ister. Diğer kontrol 3 ay sonra ve tekrar, ameliyattan 6 ay sonra bir kontrol daha yapılır. Bu muayeneler, nüksetme durumunun kontrol edilebilmesi için yılda 2 kez gerçekleştirilir. Neyse ki tek polipe sahip kedilerde nüksetme durumu görülmez.

Kaynak: https://www.petmd.com/cat/conditions/digestive/c_ct_rectoanal_polyps

Görsel Kaynak: http://www.catcareofvinings.com/blog/wellness-care-for-cats/vet-with-stethoscope-and-cat-muzzle/

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir