in

AğlamaklıAğlamaklı EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan

Yumuşak Doku Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Yumuşak Doku Kanseri: Tedavi, Ameliyat, Tamamlayıcı Tedaviler ve Tedaviden Sonraki Hayat

İçindekiler

Tedavi Süreci Nasıldır?

Yumuşak Doku Kanseri‘nin Tedavisi, farklı alanlardan sağlık çalışanlarının oluşturduğu bir ekip tarafından takip edilen bir süreçtir. Bu ekipte; Cerrah, Diyetisyen, Fizyoterapist, Danışman gibi çalışanlar yer alabilir.

Hastaya, kendisi için en uygun tedavi yönteminin sunulması için şu etmenler göz önünde bulundurulur:

  1. Yumuşak Doku Kanseri’nin türü
  2. Kanserin bulunduğu yer
  3. Kanserin yayılma durumu (evre)
  4. Hastanın yaşı, zindeliği ve genel sağlığı
  5. Hastanın tercihleri

Ameliyat

Yumuşak Doku Kanserleri’nin büyük bir kısmı, ameliyatla tedavi edilir. Genellikle “Geniş Lokal Eksizyon” uygulanan bu tür ameliyatlarda, kanser ve kanserin çevresindeki sağlıklı dokular çıkarılır. Sağlıklı dokunun alınmasındaki amaç, orada kanserin tekrar ortaya çıkmasının önüne geçmektir.

Ameliyatın türü, Yumuşak Doku Kanseri’nin yerine göre değişir. Bu tür kanserler, genelde uzuvlarda oluşur ve uzuv kurtarma ameliyatları yapılır. Uzvun kesilmesi anlamına gelen Ampütasyon, çok yaygın değildir ama yine de ampütasyona başvurulabilir. En önemlisi, Yumuşak Doku Kanserleri’nde uzmanlığı bulunan bir merkezde tecrübeli bir cerraha ameliyat olmaktır.

Işın Tedavisi Nedir?

Radyoterapi olarak da bilinen Işın Tedavisi, yüksek enerjili ışınlar yardımıyla kanserli hücreleri öldürmeyi amaçlar. Hasta, bu tedavide acı hissetmez. Fakat yan etkileri azaltmak için Işın Tedavisi, az dozlarda ve belirli zaman aralıklarında uygulanır. Yumuşak Doku Kanserleri, Işın Tedavisi’ne çok duyarlıdır. Işın Tedavisi, aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:

  1. Ameliyattan önce kanserli hücreleri yok etmek ve kanserli bölgenin etrafında bir kabuk oluşturmak için, (Böylelikle, cerrahın iyi bir ameliyat gerçekleştirmesine de olanak sağlar.)
  2. Kanser, ameliyatla alınamayacak kadar büyükse,
  3. Kanser, vücuttaki farklı yerlere yayılmışsa,
  4. Ameliyat sonrasında, kalan kanser hücrelerini yok etmek ve kanserin tekrarlamasını engellemek için,
  5. Kanser, ameliyatla ulaşılamayacak bir yerdeyse.

Işın Tedavisi sayesinde kanser, küçük boyutlara inebilir. Bu da ameliyatı kolaylaştırır. Bazen tedavinin daha etkili olması için Yumuşak Doku Kanseri’nin türüne göre bir Kemoterapi, Işın Tedavisi’ne ek olarak uygulanabilir.

Kemoterapi Nedir?

Kemoterapi, kanserli hücreleri öldürmek veya bu hücrelerin büyümesini yavaşlatmak için ilaçların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Hasta, tek bir ilaç alabilir veya birkaç ilacı birlikte kullanması gerekebilir. Bunun nedeni, farklı ilaçların kanser hücrelerini değişik şekillerde küçültmesi veya öldürmesidir. Hastanın durumuna ve Yumuşak Doku Kanseri’nin türüne göre tedaviye karar verilir. Ameliyattan sonra Yumuşak Doku Kanseri’nin tekrar ortaya çıkmasının önüne geçmek için de Kemoterapiden faydalanılabilir.

Kemoterapi, çoğunlukla damlalık yardımıyla damar içine veya yutulabilen bir tablet olarak, bazı durumlarda ise krem şeklinde veya enjeksiyon ile uygulanır.

Kemoterapi, genellikle günlük, haftalık veya aylık olarak verilir. Bu döngülerin uzunluğu ve sayısı, hangi Kemoterapi ilaçlarının kullanıldığına göre değişiklik gösterir.

Hedefe Yönelik Tedaviler Nedir?

Hedefe Yönelik Tedavi, kanserli hücrelerin büyüyüp varlıklarını sürdürmelerinde etkili olduğu bilinen birtakım genleri ve proteinleri hedef alan ilaçlı bir tedavi yöntemidir.

Kemoterapi, hızlı bölünebilen tüm hücrelere saldırır ve kanser hücrelerini öldürür (sitotoksik). Hedefe Yönelik Tedavi ise hücredeki belirli moleküllere etki eder ve çoğunlukla hücre büyümesini durdurur (sitostatik). Bazı Yumuşak Doku Kanserleri’nde tümör büyümesini yavaşlatmak için Pazopanib gibi ilaçların kullanıldığı Hedefe Yönelik Tedaviler uygulanabilir.

Tamamlayıcı Tedaviler Nedir?

Tamamlayıcı Tedaviler, Geleneksel Tıbbi Tedavilere ek olarak kullanılır. Bu tedavilerin kullanılma amacı, kontrol duygusunu, stresi, endişeyi ve ruhsal durumu düzenlemektir. Avustralya’daki bazı kanser merkezlerinde klinik sonuçları ve hastanın genel sağlığını iyileştirmek için Geleneksel Tedaviler ile Tamamlayıcı Tedavilerin bir arada kullanıldığı “Bütünleyici Onkoloji” hizmetleri bulunmaktadır.

Tedaviden Sonraki Hayat Nasıldır?

Hastanın tedavisi bittikten sonra, kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını belirlemek için düzenli bir şekilde kontrollerin yapılması gerekir.

Bazen kanser, ameliyattan sonra da tekrarlayabilir. “Nüks” de denilen bu durum, genellikle tedavinin bitiminden itibaren beş yıl içinde ortaya çıkar. Kanser nüksederse tedavi, kanserin nerede göründüğüne göre yeniden planlanacaktır. Bunun için Ameliyat, Kemoterapi ve Işın Tedavisi birlikte kullanılabilir.

İlerlemiş kanser vakalarının bazılarında hastalığı iyileştirmekten ziyade ağrı gibi belirtileri hafifletmek ve hastanın hayat kalitesini yükseltmek için çaba gösterilir. Buna, Palyatif (hafifletici) Tedavi denilir. Palyatif Tedaviler evde, hastanede, hafifletici bakım ünitesinde veya bakım evinde uygulanabilir.

Hastanın Tedavi Hakkında Doktoruna Sorabileceği Sorular Nedir?

  1. Yumuşak Doku Kanserimin türü ve sebebi nedir?
  2. Ailemde Yumuşak Doku Kanseri’nin görülme olasılığı yüksek mi?
  3. Bu kanser türünü daha önce tedavi ettiniz mi?
  4. Kanser vücuduma yayılmış mı?
  5. Bana en uygun tedavi yöntemi hangisi?
  6. Ameliyat ile iyileşme ihtimalim var mı? Varsa ne tür bir ameliyata girmem gerekir?
  7. Işın Tedavisi, Kemoterapi gibi tedavilere de ihtiyacım olacak mı?
  8. Sahip olduğum Yumuşak Doku Kanseri’ne karşı Işın Tedavisi ve Kemoterapi, ne derece etkili?
  9. Kanserim, oluştuğu yerin dışına yayılmışsa önümde hangi tedavi seçenekleri var?
  10. Tedavimin olası tehlikeleri ve yan etkileri neler? Bunlar, nasıl kontrol altına alınabilir?
  11. Klinik deneylere katılmamın olası faydaları ve tehlikeleri neler?
  12. Bu klinik deneyde ne test ediliyor ve neden test ediliyor?
  13. Bu deneye kaç kişi katılıyor?
  14. Klinik bir deneye katılamazsam deneme aşamasında olan bir ilacı yine de satın alabilir miyim?

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/soft_tissue_cancers/soft-treatment.html

Görsel Kaynak: https://www.asbestos.com/treatment/chemotherapy/statistics/ 

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir