in

Yayılma Gösteren Mesane Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Yayılım Gösteren Mesane Kanserinin Tedavisine Yönelik Bilmemiz Gerekenler

İçindekiler

Tanım

Mesane kanseri tüm kası sardığında, en çok tercih edilen tedavi mesanenin tamamını çıkarmak için yapılan ameliyattır. Kemoterapi gibi tedaviler ameliyattan önce veya sonra verilebilir. Bazı mesane kanseri türleri sadece kemoterapi ve radyasyon tedavisi kombinasyonu ile tedavi edilebilir.

Ameliyat

Mesanede lamina propria bölgesini istila eden ve BCG tedavisine yanıt vermeyen yayılan türde kanser hastalığı olan hastalar, mesaneyi çıkarmak için ameliyat olur. Bu ameliyata sistektomi denir.

Tüm Mesanenin Çıkarılması (Radikal Sistektomi)

Bu ameliyat türü, yayılma gösteren mesane kanserleri için en çok tercih edilen ameliyattır. Tüm mesane ve yakındaki lenf düğümleri çıkarılır. Erkeklerde prostat, üretra ve seminal veziküller de alınabilir. Kadınlarda üretra, rahim, yumurtalıklar, fallop tüpleri ve vajinanın bir kısmı  çıkarılır.

Mesanenin Bir Kısmının Çıkarılması (Kısmi Sistektomi)

Bu ameliyat türü çoğu mesane kanseri türü için uygun değildir, bu nedenle daha az tercih edilir. Bir kısmi sistektomi sadece mesane tümörü ve etrafındaki sağlıklı dokuların bir sınır kaldırır.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Yayılım gösteren mesane kanseri  türlerine göre farklı cerrahi yöntemler kullanılır.

Açık cerrahi uzun bir kesi açılarak yapılır. Minimal invaziv veya laparoskopik cerrahi olarak da bilinen anahtar deliği cerrahisi, robotik bir sistemin yardımıyla birkaç küçük kesik kullanılarak yapılır.

Anahtar deliği ameliyatı ile iyileşme genelde daha hızlıdır. Hastanın iyileşmesi daha kısa sürer ve hastanede kalış süresi daha kısadır. Cerrahlar her seçeneğin artıları ve eksileri hakkında bilgi verecektir.

Ameliyat Sonrası

Radikal bir sistektomiden sonra hasta, genellikle 1-2 hafta hastanede tedavi edilir daha sonra duruma göre taburcu olur. Ameliyattan sonra ağrılar normaldir ve birkaç gün hastaların ağrı kesici alması önerilir.

Sistektomi’nin Yan Etkileri

İdrara Çıkma Üzerindeki Etkiler

Kısmi sistektomi uygulaması sonrası, hastanın mesanesi daha küçük olacağı için daha az idrar tutabilir. Bu nedenle daha sık idrara çıkması gerekebilir. Radikal sistektomi uygulandıysa, idrarın başka bir yere toplaması ve saklaması gerekecektir. Bu işleme üriner diversiyon denir.

Cinsellik Üzerindeki Etkileri

Erkeklerde ereksiyon için gerekli olan sinirlerin etkilenmesi muhtemeldir. Üreme organları alınan kadınlar, henüz almamışlarsa menopoza gireceklerdir. Bu değişiklikler doğurganlığı ve cinsel hayatınızı değiştirebilir.

Böbrek veya Üreterin Ürotelyal Karsinomu

Ürotelyal karsinom, mesane kanserinin en çok görülen türüdür. Böbreğin, üreter veya üretranın bir kısmında görülebilir.

Semptomlar idrarda kan ve sırt ağrısı olabilir. Sistoskopi yerine üreter ve böbreği incelemek için ışıklı ince bir alet kullanan bir üreteroskopi kullanılır.

En çok uygulanan tedavi böbrek, üreter ve mesanenin bir kısmını çıkarmak için yapılan ameliyattır. Bu ameliyatın adı nefroüreterektoidir. Bazı durumlarda böbreğin ya da  üreterin sadece bir kısmının çıkarılması gerekir. Bazı durumlarda tümörü endoskopik olarak çıkarmak için bir lazer kullanılabilir. Ameliyattan sonra tedavi sürecine bağlı olarak kemoterapi veya immünoterapi alınması gerekebilir .

Sistemik Kemoterapi

Kemoterapi, kanserin anti-kanser (sitotoksik) ilaçlarla tedavisidir. Sağlıklı hücrelere mümkün olan en az zararı verirken kanser hücrelerini öldürmeyi amaçlar.

Yayılma gösteren mesane kanseri için kemoterapi ilaçları damara enjeksiyon yoluyla (intravenöz olarak) verilir. İlaçlar kanda ve vücutta dolaşırlar. Bu tür kemoterapiye sistemik kemoterapi denir. Doğrudan mesaneye verilen yayılma göstermeyen mesane kanseri için kullanılan intravezikal kemoterapiden farklıdır .

Sistemik kemoterapi türleri şu durumlarda kullanılır:

  • Ameliyattan önce kanseri küçültmek ve çıkarılmasını kolaylaştırmak için (neoadjuvan kemoterapi)
  • Ameliyattan sonra, kanserin geri gelme riski yüksekse (adjuvan kemoterapi)
  • Radyasyon tedavisi (bazen kemoradyasyon olarak adlandırılır) ile hasta ameliyat olmak istemiyorsa
  • Vücudun diğer bölgelerine yayılmış mesane kanserini tedavi etmek için.

Sistemik kemoterapi tedavisi birkaç ay boyunca 2-3 haftada bir karışım halinde verilir. Genelde bir ilaç kombinasyonu tek bir ilaçtan daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. İlaçlar hastanın yaşına, zindeliğine, böbrek fonksiyonuna bağlı olarak karar verilir.

Sistemik Kemoterapi’nin Yan Etkileri

En çok görülen yan etkiler yorgunluk, mide bulantısı ve kusma, ağız yaraları, tat değişiklikleri, kaşıntılı cilt, saç dökülmesi ve parmaklarda veya ayak parmaklarında karıncalanma veya uyuşmadır. Genellikle yan etkiler geçicidir. Bazı kişilerde etkiler uzun süreli veya kalıcı olabilir. Bazı yan etkileri  hafifletmek için ilaçlar kullanılabilir, bu konuda tedaviyi yürüten doktora danışılmalıdır.

Kemoterapi sırasında hastalar enfeksiyonlara daha yatkındır. Hastanın 38°C’nin üzerinde bir ateşi olursa, doktoru ile temasa geçilmeli veya hemen en yakın hastanenin acil servisine gidilmelidir.

Radyasyon Tedavisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerine zarar vermek veya öldürmek için x-ışınları veya elektron ışınları gibi radyasyon kullanılarak yapılır. Yayılma gösteren mesane kanserlerinde ameliyat yerine tercih edilebilir. Bu tedavi tek başına kanseri tedavi etmeye yeterli gelmeyebilir. Bu tedavinin daha yararlı olmasını sağlamak için radyasyon tedavisi ile birlikte kemoterapi verilir. Buna kemoradyasyon denir ve ameliyat kadar işe yaradığı görülmüştür. Kemoradyasyon tedavisi olan kişilerin tedaviden sonra düzenli sistoskopi yaptırmaları gerekir .

Radyasyon Tedavisinin Yan Etkileri

Mesane kanseri için radyasyon tedavisinde sık olarak, ciltte kızarıklık ve ağrı, idrar yaparken yanma, küçük mesane kapasitesi (bu nedenle sık sık tuvalete gitme isteği), yorgunluk, iştahsızlık, ishal ve anüs çevresinde ağrı gibi geçici yan etkilere neden olabilir.

Daha az görülen yan etkiler ise, radyasyon tedavisi bağırsak veya mesaneyi kalıcı olarak etkileyebilir. Daha sık ve daha gevşek bağırsak hareketleri meydana gelebilir. Radyasyon mesanenin astarına da zarar verebilir. Bu durumda, idrarda kan görülebilir buna radyasyon sistiti olarak bilinir.

İmmünoterapi

İmmünoterapi, kanserle savaşmak için vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanır. BCG, yayılma göstermeyen mesane kanserini tedavi etmek için kullanılan bir tür tedavidir.

Yeni bir grup immünoterapi ilacı, kontrol noktaları adı verilen engelleri bloke ederek çalışır. Bu bariyerler, kanser hücreleri tarafından bağışıklık sisteminden gelen saldırılara karşı korunmak için oluşturulur. Kontrol noktası inhibitörleri, kanser hücrelerinin vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından görülmesine yardımcı olur. Bariyer kaldırıldığında, bağışıklık sistemi kanseri tanıyabilir ve yok edebilir.

İmmünoterapi’nin Yan Etkileri

Bu tedavide bazı yan etkiler görülebilir. İmmünoterapi, bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu için vücudun herhangi bir bölgesinde iltihaplanmaya neden olabilir. Deri döküntüsü, ishal ve solunum problemleri gibi çeşitli yan etkilere neden olur.

Hafifletici Tedavi

Palyatif tedavide amaç, hastalığı iyileştirmek değildir. Hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olmaktır.

Bu tedavi yalnız yaşamının sonuna gelmiş tedavi olamayacak hastalar için değil, kanserin farklı derecelerinde olan hastalar için de uygulanır. Olabildiğince uzun süre yaşayabileceği kadar hastayı rahat ve kaliteli hayat sürmesi amaçlanır.

Palyatif tedavi, kanserin yayılmasını yavaşlatmanın yanında ağrıyı hafifletebilir ve diğer semptomların yönetilmesine yardımcı olabilir. Tedavi radyasyon tedavisi, kemoterapi veya hedefe yönelik tedavilerle beraber uygulanabilir.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/bladder_cancer/treatment-invasive-bladder-cancer.html

Görsel Kaynak: https://adnangucuk.com/mesane-kanseri-nedir.php#

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir