in

HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan

Tüp Bebek (In Vitro Fertilizasyon (IVF))

Tüp Bebek (In Vitro Fertilizasyon (IVF)): Tanım, Kısırlık Nedenleri ve Süreç

İçindekiler

Tüp Bebek Nedir?

Günümüzde, “In Vitro Fertilizasyon (IVF)” pratikte bilimsel bir kelimedir. Ancak kısa bir süre önce, kısırlık için gizemli bir prosedür, o zamanlar tüp bebek olarak bilinen şeyi ortaya çıkarıyordu. 1978’de İngiltere’de doğan Louise Brown, annesinin rahmi dışında dünyaya gelen ilk bebek oldu.

Spermin uterusa yerleştirildiği ve gebeliğin normal şekilde gerçekleştiği daha basit suni tohumlama sürecinin aksine, IVF, yumurta ve spermin laboratuvarda vücut dışında birleştirilmesini içerir. Bir embriyo veya embriyo oluştuktan sonra rahme yerleştirilirler.

Tüp Bebek Hangi Kısırlık Nedenlerini Tedavi Edebilir?

Kısırlık söz konusu olduğunda, size veya eşinize aşağıdaki teşhislerden biri konulmuşsa, IVF bir seçenek olabilir:

  • Endometriozis
  • Düşük sperm sayısı
  • Rahim veya fallop tüpleriyle ilgili sorunlar
  • Yumurtlama ile ilgili sorunlar
  • Sperm veya yumurtalara zarar veren antikor sorunları
  • Spermin servikal mukusa nüfuz edememesi veya hayatta kalamaması
  • Kötü yumurta kalitesi
  • Anne veya babanın genetik hastalığı
  • Açıklanamayan bir doğurganlık sorunu

Tüp bebek tamamen tıkanma durumları dışında, kısırlık tedavisinde asla ilk adım değildir. Bunun yerine, doğurganlık ilaçları, ameliyat ve suni tohumlama gibi diğer yöntemlerin işe yaramadığı durumlar için ayrılmıştır.

Tüp Bebek Süreci

IVF’deki ilk adım, hormon enjekte etmeyi içerir, böylece her ay yalnızca bir yumurta yerine birden fazla yumurta üretirsiniz. Daha sonra, yumurta alımına hazır olup olmadığınızı belirlemek için test edilirsiniz.

Geri alma prosedüründen önce, gelişmekte olan yumurtaları olgunlaştıran ve yumurtlama sürecini başlatan bir ilaç enjeksiyonu yapılır ve bu noktada zamanlama önemlidir. Yumurtalar yumurtalıklardaki foliküllerden çıkmadan hemen önce alınmalıdır. Yumurtalar çok erken veya çok geç çıkarılırsa, normal şekilde gelişmezler. Doktorunuz, yumurtaları almadan önce yumurtaların doğru gelişme aşamasında olduğundan emin olmak için kan testleri veya ultrason yapabilir.

Tüp Bebekte İşlem Süreci Nasıl İlerler?

İşlem sırasında doktorunuz ultrason ile yumurtalıktaki folikülleri bulacak ve içi boş bir iğne ile yumurtaları çıkaracaktır. İşlem genellikle 30 dakikadan az sürer ancak bir saat kadar da sürebilir. Alımın hemen ardından, yumurtalarınız aynı gün bağışlayacakları eşinizin spermiyle laboratuvarda karıştırılacaktır.

Embriyolar hazır olduğunda, IVF tesisine geri döneceksiniz, böylece doktorlar bir veya daha fazlasını rahminize aktarabilir. Bu prosedür, yumurtanın geri alınmasından daha hızlı ve kolaydır. Doktor, vajinanız ve rahim ağzınız boyunca ve embriyoların yerleştirileceği rahminize kateter adı verilen esnek bir tüp yerleştirecektir. Hamilelik şansını artırmak için çoğu IVF uzmanı bir seferde en fazla üç embriyo transfer edilmesini önerir. Ancak bu, çoğul bir hamileliğiniz olabileceği anlamına gelir ve bu hem siz hem de bebekler için sağlık risklerini artırabilir.

Erkeğin sperm sayısının çok düşük olduğu veya zayıf hareketliliğin (spermin hareketi) olduğu durumlarda, doktorlar IVF’yi intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu adı verilen bir prosedürle birleştirebilirler. Bu prosedürde, meniden veya bazı durumlarda doğrudan testislerden sperm alınır ve doğrudan yumurtaya yerleştirilir. Canlı olarak bir embriyo ortaya çıktıktan sonra, normal IVF prosedürü ve süreci kullanılarak embriyo uterusa aktarılır.

Kaynaklar:

  1. http://usaum.ankara.edu.tr/?page_id=128
  2. https://www.kinderwunschzentrum.org/tr/dortmund/hizmetler/ivf/
  3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716#:~:text=During%20in%20vitro%20fertilization%2C%20eggs,into%20the%20uterus%20(C).
  4. https://www.healthline.com/health/in-vitro-fertilization-ivf

Görsel Kaynak: http://goodhealthdoctor.com/fertility-options-vitro-fertilization-ivf-treatment/

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir