in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu

Testosteron Hormonu Nedir?

Testosteron Hormonu: Tanım, Önemi, İşlevi ve Oluşabilecek Sorunlar

İçindekiler

Tanım

Testosteron hormonu erkeklerde bulunan bir cinsiyet hormonudur. Bu hormon kadınlarda da vardır ancak erkeklerde olduğu kadar çok değildir.

Testosteron Neden Erkekler ve Erkek Çocuklar İçin Önemlidir?

Bu hormon erkeklerde çocukluktan yetişkinliğe geçişte rol alır. Bu süreç ergenlik olarak adlandırılır. Ergenlikte, hormonların etkisiyle, bir takım fiziksel değişimler olur. Bu değişimler:

  • Penisin ve testislerin büyümesi
  • Genital bölgede, yüzde ve vücutta kıllanma
  • Sesin kalınlaşması
  • Kas oluşumu ve kemiklerin güçlenmesi
  • Boyun uzaması

şeklinde sıralanabilir.

Diğer yandan testosteron hormonunun normal düzeyde olması erkeklerin sperm üretmesine ve çocuk sahibi olabilmelerine olanak sağlar.

Testosteron Ne İşe Yarar?

Beyin ve beyinde bulunan hipofiz bezi, testislerden salgılanan bu hormonu kontrol etmekle görevlidirler. Böylelikle hormon kana karışıp vücutta dolaşabilir ve yapması gerekeni yapar. Testosteron hormonu düzeyi gün içinde sürekli değişir. Örneğin sabah saatlerinde yüksekken, akşam saatlerinde düşmeye başlar.

20-30 yaş aralığı testosteron hormonu düzeyinin en yüksek olduğu aralıktır. 30-35 yaş aralığında ise düşmeye başlar.

Oluşabilecek Sorunlar

Bu hormonla alakalı sorunlar genellikle normalin altında olmasından kaynaklanır. Ancak nadir olsa da normalin üstünde testosteron düzeyi de görülür. Eğer hormon düzeyi normal değilse sorunlar ortaya çıkacaktır. Eğer aşağıda bulunan belirtilere sahipseniz bir uzaman doktora başvurun ve hormon seviyenizi ölçtürün. Eğer bir sorun varsa doktorunuz tarafından önerilen tedaviyi uygulayın.

Normalin Altında Testosteron

Vücudunuzda hissettiğiniz ya da doktor tarafından fark edilen belirtiler şöyledir:

  • Cinsel isteksizlik
  • Ereksiyon güçlüğü
  • Düşük sperm sayısı
  • Büyümüş ya da hassaslaşmış göğüsler

Ayrıca normalin altında olan testosteron düzeyinde, üreme yeteneğinin azalmasına, kemik ve kas gücünün düşmesine ve daha az enerji gibi belirtiler de görülebilir.

Fazla egzersiz, sağlıksız beslenmek ya da bir hastalık hormon düzeyini geçici olarak düşürebilir. Düzenli şekilde egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek hormon düzeyinin normal kalmasını sağlayabilirsiniz.

Normalin Üstünde Testosteron

Normalde olması gerekenin üzerinde testosteron düzeyine sahip olan erkek çocukları erken (9 yaşından önce) ergenliğe girerler.

Ayrıca yetişkin erkeklerin kullandıkları hormon jellerine dokunan erkek çocuklar da fazla testosteron üretmeye başlarlar.

Testosteron Düzeyinizi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Hormon düzeyini öğrenmek için doktorunuz sizden kan tahlili isteyecek. Yapılan bu kan tahlil sabah saat 7.00 ile 10.00 arasında olmalı. Eğer hormon miktarı normal düzeyde olmazsa test yeniden tekrarlanmalı. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sağlıklı bir erkekte hormon düzeyi sık değişir. Bu yüzden emin olmak için test tekrarlanmalıdır.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/testosterone

Görsel Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/yuksek-testosteron-erkeklerde-cimrilige-neden-oluyor,4XyAhYPyi0Srjw5grDrRUg 

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir