in , ,

AğlamaklıAğlamaklı

Tavşanlarda Hematüri Nedir?

Tavşanlarda Hematüri: Belirti ve Tipleri, Nedenleri, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Hematüri, idrarda kanın görülmesi olarak tanımlanır. Besin pigmentleri (yani alınan yiyecek ve içeceğin bileşenleri) veya dişi üreme sisteminden gelen kan, Hematüri Hastalığı yüzünden gelen kan ile karıştırılmamalıdır.

Belirtiler ve Tipler

  1. Kırmızı renkli idrar (kan pıhtılarının tahliye edilmesi nedeniyle),
  2. Elle muayenede karın ağrısı,
  3. Tümör veya yumru gelişimi,
  4. Genişleyen mesanenin şişkin karına yol açması,
  5. Aşırı pıhtılaşma sebebiyle sık morarma,
  6. Üro Sistolitleri (mesane taşları), Abdominal Palpasyon (karın bölgesinin elle muayenesi) ile tespit edilebilir. Genellikle tek büyük bir taş hissedilir.

Nedenler

Hareketsiz tavşanlar, dişi tavşanlar ve orta yaşlı tavşanların hepsi Hematüri Rahatsızlığı’na yakalanabilir. Bunun sebebi böbrek taşları, bakteriyel mesane enfeksiyonları veya kandaki kalsiyumun artması olabilir. Sağlam dişilerde Hematüri’nin en genel nedeni, üreme sisteminin işlev bozukluğudur. Pıhtılaşma, pıhtılaşma bozuklukları veya cinsel organlarda, idrar yollarında veya mesanede yaralanma meydana gelmesi idrarda kanın gözükmesine sebep olabilir.

Tanı

Veteriner Hekiminiz ilk başta kırmızı renkli idrara neyin neden olduğunu anlaması gerecektir. Aynı zamanda, rengi bozulmuş veya kahverengi idrarı gerçek Hematüri Hastalığı’ndan ayırt etmesi gerecektir. Kan ve idrar bileşenlerinin analizi tamamlandıktan sonra, kanda kalsiyum veya kanser hücrelerinin var olup olmadığı kontrol edilecektir.

Eğer Veteriner Hekiminiz kanın sebebinin mesane içinden yani tümörden veya mesane taşlarından olduğunu düşünüyorsa, mesane boşluğunu gözlemlemek için Endoskopi yapabilir. Bu yöntemde, esnek tüp içine takılan küçük bir kamera ile mesane gözlemlenir. Endoskop, bir sistoskop kullanılarak idrar yolu ile mesane boşluğuna yerleştirilebilir veya karından küçük bir kesik yaparak oradan içeriye yerleştirilebilir. Bu yol ile Veteriner Hekiminiz herhangi bir tıkanıklık veya yaralanmanın görüntüsünü kesin olarak alabilir ve gerek duyarsa, tümör tespiti için biyopsi ile doku örneği alabilir.

Tedavi

Hematüri’nin sebebi, altta yatan ciddi bir hastalık olabilir. Tavşanınız idrar yoluyla çok kan kaybetmiş olabilir. Eğer ciddi anemik ise Kan Transfüzyonu gerekli olabilir. Bu arada Hiperkalsiüri, değiştirilmiş bir diyet ve çevrede değişiklikler gerektirir. Tavşanınızın rahatsız olduğunu görüyorsanız, iltihabı azaltmak için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Dehidrasyonu önlemek için sıvılar verilir ve böbrek ve idrar taşlarının cerrah yoluyla çıkartılması gerekir.

Yaşam ve Yönetim

Hematüri’ye sebep olan rahatsızlığın tedavisinden sonra Veteriner Hekiminiz, tavşanınızın tedaviye verdiği yanıtı görmek için tekrardan randevu verecektir. Veteriner Hekiminiz, herhangi bir yan etki veya anemi, idrar yolu tıkanıklığı veya böbrek yetmezliği gibi sorunların nüksetmesi halinde Fizik Tedavi, Laboratuvar Testleri, Radyografik ve Ultrasonik değerlendirmeler yapacaktır.

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/urinary/c_rb_hematuria

Görsel Kaynak: https://www.thesprucepets.com/lop-eared-rabbits-1239327

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir