in , ,

EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu

Tavşanlarda Emziren Bezlerin Bakteriyel Enfeksiyonu veya Sıvı Dolu Kistleri Nedir?

Tavşanlarda Emziren Bezlerin Bakteriyel Enfeksiyonu veya Sıvı Dolu Kistleri: Tanım, Belirtiler ve Türler, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Septik Mastitis, doğurduktan sonra bir memelinin süt üreten bezler olarak bilinen emziren bezlerinde meydana gelen bir enfeksiyon olarak adlandırılır. Septik Mastitis Enfeksiyonu, emziren bezlerde bakterinin çoğalması durumunda gözlemlenir. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse, emziren bezlerde yayılan bakteriler kan ve lenf bezlerine sıçrayabilir, bu durumda enfeksiyonun bütün vücuda zararı dokunabilir. Enfeksiyonun bütün vücuda yayılması memelinin hayatını tehdit eden bir duruma sebep olabilir. Enfeksiyon tüm vücuda yayılmadan sadece meme bezlerinde bulunursa, bezlerde apse oluşmasına yol açabilir.

Kistik Mastitis, sıvı dolu kistler veya vücut dokusunda bulunan sıvı dolu keseler olarak tanımlanabilir. Meme bezlerinin bir tanesinde veya birden fazla meme bezinde ve meme kanalında (insan göğsü ile eşdeğer) da meydana gelebilir. Kistlerin içi çoğunlukla steril sıvı ile doludur. Bu özel durum uterus ve yumurtalıklardaki diğer benzer kistlerle alakalıdır. Bu durum tedavi edilmezse, kistik mastitis bazı durumlarda kanserli kistler oluşumuna kadar sebep olabilir. Bu enfeksiyon özellikle doğurganlık yaşı ve durumu olan dişi tavşanlar üzerinde etki eder.

Belirtiler ve Türler

Septik Mastitis

  • Anoreksiya, uyuşukluk, depresyon
  • Çok su içme ve bunun sonucu olarak aşırı idrara çıkma (polidipsi, poliüri)
  • Psödopregnancy belirtileri (yani, saç çekme, yuva oluşturma, yanlış gebelik)
  • Emziren gençlerde hastalık veya ölüm meydana gelmesi

Kistik Mastitis

  • Genellikle parlak, uyanık, acı çekmeme
  • Genellikle uterusta meydana gelen hastalıkla ilişkili olan idrarda kan (hematüri)
  • Sistemik tutulum ile ateş ve dehidrasyon

Teşhis

Fiziksel muayenede, hassas, sert, şişmiş ve kırmızı meme bezlerini ve meme bezlerinden veya uçlarından anlaşılabilen akıntı (süt değil) saptanabilir. Bu hastalığa bağlı olarak ateş ve uyuşukluk da meydana gelebilir. Tam kan sayımı ve idrar tahlili de içinde olan tam bir kan profili, kimyasal kan profili ile yapılır. Bu testler yapıldıktan sonra çıkan sonuç sistemik bir enfeksiyonun varlığını doğrulayacak veya enfeksiyonu ekarte edecektir.

Tedavi

Enfeksiyon çok şiddetli, kronik veya sürekli tekrarlayan bir durumda ise, tavşanınızın sağlığını kötü etkilememesi için meme bezlerinin, yumurtalıkların ve uterusun cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir. Enfeksiyon çok yayılmadan erken durumdayken tedavi edilirse ve enfeksiyonun seviyesi şiddetli olmazsa, dikkatli şekilde mevcut bakterilere özgü antibiyotiklerin uygulanması gerekmektedir.

Yaşam ve Yönetim

Evdeki ortamın, reinfeksiyonları engellemek için temiz olması gerekmektedir. Tavşanınıza Kistik Mastitis teşhisi konduysa ve hastalık devamlı tekrarlayan veya kronik ise, Kistik Mastitis kansere kadar sebep olabileceğinden dolayı meme bezlerinin alınması önerilmektedir.

Meydana gelebilecek ve sürekli gözlemlenmesi gereken komplikasyonlar bulunmaktadır. Apse oluşumu meme bezlerinin kaybına, yetişkin tavşanın ölümüne veya emziren yenidoğanların ölümüne yol açabilir.

İlerleme ve iyileşme, mastitisin durumuna ve seviyesine bağlıdır.

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/endocrine/c_rb_mastitis_cystic_septic

Görsel Kaynak: https://www.flatkolik.com/konu/sevimli-tavsan-resimleri.882/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir