in ,

EntellektüelEntellektüel ŞaşkınŞaşkın HavalıHavalı AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan ÇılgıncaÇılgınca

Su Aygırı Anatomisi Nasıldır?

Su Aygırı Anatomisi Hakkında Bilgiler

Tanım

Su aygırları ortalama olarak 3.5 metre (11 fit) uzunluğa,  yerden omzuna kadar 1.5 metre (5 fit) boya ve 1500-3000 kilogram (3300-7000 pound) kütleye sahiptir. Bebek su aygırları, doğduklarında 60-100 pound (28-50 kilogram) kadardır. Su aygırlarının, ince ve neredeyse kılsız ciltleri güneşin altında kolaylıkla kurur, bu sebeple su aygırları sıklıkla çamur birikintilerinde veya göletlerde yuvarlanırken görülür.

Su aygırlarının çok büyük burunları ve ağızları, 28 inç (72 santimetre) uzunluğunda dişleri vardır. Kocaman ağızları 4 fit (1.2 metre) genişliğinde açılabilir. Su aygırlarının vücudunda bulunan değişik deliklerin yoğun, yağlı ve kırmızı salgıları vardır. Bu salgılar bazen ‘kan ter’ olarak adlandırılsa da ne ter ne de kandır. Bu salgı, başlangıçta renksizken dakikalar içerisinde turuncu-kırmızıya döner, ve sonunda kahverengi olur. Bu salgıda, biri kırmızı biri turuncu, iki pigment belirlenmiştir. Her iki pigmentte de yüksek asit içeriği bulunmaktadır.

Nehirlerde yaşayan su aygırları (nehir su aygırları), pigme (cüce) su aygırlarından farklı olarak, suyun içerisindeki bir hayat için pek çok adaptasyona sahiptir. Gözleri, başının  üstünde yerleşmiştir ve göz çukurlarına, tümsekleri yukarı bakacak şekilde durmaktadır, böylece su aygırı yüzerken gözleri su seviyesinin üzerinde kalır.

Su aygırlarının burun delikleri de yuları bakmaktadır ve salış sırasında tamamen kapanabilir. Erişkin su aygırları genellikle suyun yüzeyinde kalmamaktadır. Derin sulardayken, kendilerini genellikle, suyun dibindeki zemini itip sıçrayarak ileri taşırlar. Su aygırları suyun içerisinde saatte 8 kilometre (5 mil) hıza çıkabilir. Genç su aygırları genellikle suyun üzerindedir ve daha sık olarak yüzer ve kendilerini arka ayaklarını vurarak ilerletirler. Erişkin su aygırları, genellikle dört ila altı dakikada bir su yüzeyine çıkmalıdır. Gençler her iki ila üç dakikada bir solunum yapmalıdır. Yüzeye çıkma ve solunum yapma otomatiktir, suyun altında uyuyan su aygırları bile uykuları kesilmeksizin yüzeye çıkar ve solunum yapar. Su aygırı suyun içerisine batarken burun deliklerini kapatır.

Erkek ve dişi su aygırları benzer vücut yapılarına sahiptir, ancak erkek su aygırlarının dişleri dişi su aygırlarınınkinden daha büyüktür. Bu özellik, en açık şekilde erkek su aygırları bölge için saldırganca kavga ederken belli olur.

Hem erkek hem de dişi su aygırlarının alt çenesinde iki çift diş bulunmaktadır.  Cüce su aygırlarının erkek ve dişilerindeki diş uzunluğu farkı kolaylıkla görülecek kadar belirgin değildir.

Su aygırları hayvanlar içerisinde görece uzun yaşarlar. Yabanda, nehir su aygırları ortalama kırk yıl yaşarken esaret altındaki ortalama ömürleri altmış yıldır. Cüce su aygırlarının ortalama yaşam süresine dair yeterli bilgi bulunmamaktadır, ancak esaret altında yaşayan cüce su aygırlarının kırk yılı aşkın yaşayabildiği görülmüştür.

Kaynak: https://animalcorner.org/hippo-anatomy/

Görsel Kaynak: https://emoji.com.tr/su-aygiri/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir