in

Spektrofotometre Nedir?

Spektrofotometre Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Spektrofotometreler, çözelti içindeki maddenin miktarının bulunmasında kullanılır. Temel mantığı, hazırlanan çözeltiden belirli spektrumlarda ışık geçirilmesi ve bu ışının ne kadarının çözelti tarafından absorblandığı (emildiği) esasına dayanır

Çözeltinin madde miktarı ne kadar fazla ise, absorbe edilen ışın da o kadar fazladır.

Spektrofotometreler, kantitatif (sayılabilen) bilgiler verir. Örneğin, farklı sıcaklıklarda büyütülen bakterilerde, bakteri sayısı fazla olan kültürde absorblanma oranı daha fazladır.

Herhangi bir çözeltiye gönderilen bir ışığın çözelti tarafından tutulmasına “absorbsiyon (soğurma-emilim)”, ışığın çözeltiden geçmesine “transmisyon” denir.

Spektrofotometrelerde, konsantrasyonu bilinen bir standart çözeltinin absorbladığı ışık miktarı ile konsantrasyonu bilinmeyen bir çözeltinin absorbladığı ışık miktarı karşılaştırılır.

Spektrofotometrelerde Dalga Boyu Nasıl Belirlenir?

Yapılan analize göre ölçümde hangi dalga boyundaki ışının kullanılacağı analiz metodunda belirtilir. Fakat, kullanılacak ışığın dalga boyu bilinmiyorsa, miktarı tespit edilecek olan maddenin 1 molar çözeltisi hazırlanıp çeşitli dalga boylarındaki absorbans değerleri ölçülür. En yüksek değerin ölçüldüğü dalga boyu belirlenerek o dalga boyundaki ışık kullanılır. Spektrofotometre bu dalga boyuna ayarlanarak çözeltilerin ölçümlerine geçilir.

Spektrofotometrelerde Kör Nedir?

Spektrofometrelerde okuma yapmadan önce absorbansı sıfıra veya % transmittansı 100’e ayarlamak için kullanılan çözeltilerdir. Bu işlem için özel çözeltiler hazırlanabilir, fakat genel olarak saf su kullanılmaktadır.

Standart Çözelti Nedir?

Miktarı bulunmak istenen maddenin bilinen konsantrasyondaki çözeltisidir. Bir veya daha fazla olabilir. Birden fazla olduğunda grafik çizilir.

Numune Çözeltisi Nedir?

İçindeki madde miktarı tespit edilmek istenen çözeltidir.

Kaynaklar: 

  1. Chen H, Huang J, Dong X, Qian J, He J, Qu X, et al. A systematic review of visual and instrumental measurements for tooth shade matching. Quintessence Int 2012;43:649-59.
  2. O’Brien WJ. Dental materials and their selection, 4th Ed. Quintessence. 2008;25-37
  3. Hasegawa A, Motonomi A, Ikeda I, Kawaguchi S. Color of natural tooth crown in Japanese people. Col Res Appl 2000;25:43-8.
  4. Gozalo-Diaz D, Johnston WM, Wee AG. Estimating the colour of maxillary central incisors based on age and gender. J Prosthet Dent 2008;100:93-8.

Görsel Kaynak: https://mahzadkala.com/instrument/irspirit/

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir