in

Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca

Serotonin Hormonu Nedir?

Serotonin Hormonu: Tanımı, Kullanımı ve Etkileri

İçindekiler

Tanım

Ruh halinizden ve duygularınızdan hangi hormonun sorumlu olduğunu hiç merak ettiniz mi? Serotonin ruh halimizi, duygularımızın iyilik durumunu kontrol eden kilit hormondur. Sinir hücreleri ile beyin hücrelerinin birbirleri ile iletişim kurmasında yardımcı olur. Serotonin bunlarla birlikte ayrıca uyumaya, yemek yemeye ve sindirime de yardımcı olmaktadır. Ayrıca eğer beyinde normalden daha az serotonin hormonu varsa bu depresyona neden olabilir. Beyinde fazla serotonin oluşursa eğer bu durum sinir hücrelerinde aşırı aktivite durumuna neden olur. Bununla birlikte depresyonun azalmasını, kaygıyı düzenlemeye ve kemik sağlığı düzenlemede yardımcı olur.

Vücudunuz Serotonini Nasıl Kullanır?

Vücut serotonini çok farklı şekillerde kullanabilmektedir:

Anlık Hissedilen Duygu Halleri

  • Serotonin hormonun beyinde kaygı, ruh hali ve mutluluğu etkilediği düşünülmektedir. Serotonin hormonun seviyesinin düşük olması depresyon ile bağlantılıdır ve hormon seviyelerinin yükselmesi uyarılmaları azaltabilir.

Bağırsak Hareketleri

  • Bağırsak ve midelerinizde serotonin hormonu bulunmaktadır bu hormon bağırsak hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olur.

Mide Bulantısı

  • Mide bulantısı çekmeye başladığınızda serotonin hormonu üretilmeye başlar. Zararlı besinlerin veya işe yaramaz maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olmak için serotonin üretimi arttırılır. Ayrıca beyinin mide bulantısını konrtol eden bölmünü uyarmak için kanda miktarı artar.

Uyku Hali

  • Serotonin hormonu beynin uyuma ve uyanma bölümlerinin uyarılmasından sorumludur. Uyuyor musunuz yoksa uyanık mısınız durumu hangi serotonin reseptörünün kullanıldığına bağlıdır.

Kan Pıhtılaşması

  • Yaraların iyileşmesine yardımcı olması için serotonin hormonu salgılanr. Serotonin hormonu küçük yapıdaki arterlerin daralmasını tetikleyerek kanın pıhtılaşmasını sağlar.

Kemik Sağlığı

  • Kemilerin çok yüksek seviyelerde serotonine sahip olması kemik erimesine neden olabilir ve buda kemiklerin sağlıksız ve zayıf olmasına neden olabilir.

Serotonin Hormonu Ruhsal Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Serotonin hormmonu ruh sağlığınızı doğal yollar ile düzelmesinde yardımcı olur. Serotonin seviyesi normal değerlerde olduğu zaman sakin, duygusal açıdan dengeli, mutlu ve odaklanmış hissetmelisiniz.

Düşük Serotonin Seviyesinin Nedenleri Nelerdir?

Serotonin hormonun düsük olması genelde davranış ve duygusal bozukluklarla ilişkilendirilir. Bu alanda yapılan çalıştırmalar bize  düşük serotonin seviyelerinin depresyon, anksiyete, intihar davranışı ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi  sorunlara yol açabileceğini göstermiştir. Bu durumlardan herhangi birine sahipseniz bir doktora danışmalısınız. Tedavi ne kadar erken başlarsa iyileşme süresi bunla doğru orantılı kısalır.

Yüksek Serotonin Seviyesiyle Hangi Sorunlar İlişkilendirilebilir?

Serotonin sendromu, kullanılan ilaçların yan etkisi olarak serotonin seviyesini artırmaları ile ortaya çıkar. Serotonin hormonunun fazla olması  titreme, aşırı terleme, kafa karışıklığı, huzursuzluk, baş ağrısı, yüksek tansiyon, seğirme kasları ve ishal gibi hafif belirtiler gösterebilir. Daha sert belirtiler arasında ise  yüksek ateş, bilinç kaybı, nöbetler veya düzensiz kalp atışı yer almaktadır. Serotonin sendromu ile herkes karşılaşabilir, ancak bazı insanlar daha yüksek risk altında olabilir. Serotonin düzeylerini yükselttiği bilinen ilaç dozunu yükselttiyseniz veya serotonini artırdığı bilinen birden fazla ilaç aldıysanız, daha yüksek risk altındasınız demektir. Bitkisel takviyeleri veya serotonin seviyelerini artırdığı bilinen yasadışı bir ilacı alırsanız da risk altında olabilirsiniz.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/serotonin

Görsel Kaynak: https://betulceylan.com/2020/10/13/serotonin-mutluluk-hormonu/

Editör: Seray YETKİN

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir