in

Safra Kesesi Kanseri’nin Tedavisi Nasıldır?

Safra Kesesi Kanserinin Tedavisi Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Doktorunuz siz de meydana gelen safra kesesi kanser çeşidine göre, yaşınıza, kanserin yayılma durumuna ve genel sağlık profiline göre en iyi terapötik stratejiyi belirleyecektir. Bir cerrah, patolog, gastroenterolog, diyetisyen ve psikolog gibi farklı disiplinden bir araya gelmiş uzmanlar safra kesesi kanserinizin tedavisi için en iyi tedavi için çalışacaklardır.

Cerrahi Yöntemler Nasıldır?

Safra kesesi kanseri olan bireyler eğer erken tanı konarsa uygulanan bir tedavi yöntemidir. Cerrahi operasyon ile erken tanı konulmuş hastanın safra kesesi alınır.

Cerrahi operasyon ile safra kesesinin çıkarılmasına kolesistektomi denmektedir. Doktorlar eğer safra kanalları kanserinden şüpheleniyorlarsa lenf düğümleri, bitişi safra kanalları ve karaciğerin bir kısmını da cerrahi operasyon ile çıkarmaktadırlar. Cerrahi operasyonlar açık ameliyat ve laparoskopik şeklinde yapılmaktadır.

Eğer kanser hücreleri metastaz yaptıysa ya da tümörler safra kanalını bloke ediyor veya baskı yapıyorlarsa plastik veya metalden yapılmış küçük bir tüp olan bir stent kullanılır. Kullanılan stent safra kanalının açık kalmasını sağlayıp safradan ince bağırsağa akışın sağlanmasına izin vermektedir.
Cerrahi operasyondan sonra yan etkiler meydana gelebilmektedir. Bu yan etkiler arasında kanama, safra kesesinin yakınındaki doku ve organlara hasar, lenfodem, enflamasyon, enfeksiyon ve atrofik olarak sayılabilir.

Klinik Çalışmalar Nasıldır?

Doktorlar safra kesesi kanseri için bir klinik araştırmaya katılmayı önerebilirler. Doktorlar, yeni veya değiştirilmiş tedavileri ve mevcut yöntemlerden daha iyi olup olmadıklarını görmek için hastalığı tespit etmenin yollarını denemek için klinik çalışmalar yaparlar. Yıllar geçtikten ve yapılan testler sonucunda tedaviler daha iyileşerek kanser teşhisi konan kişiler için daha iyi sonuçlara yol açtı.

Radyasyon Tedavisi Nedir?

Kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili ışınlar kullanılarak yapılan tedavi yöntemidir. Genellikle kemoterapi ile kemoradyasyon olarak bilinen bir tedavide verilmektedir. Safra kesesi kanseri için şunlar da kullanılabilir:

  • Cerrahi operasyondan sonra var olan kanser hücrelerini yok etmek ve kanserin geri gelmesini engellemek,
  • Kansere cerrahi operasyon uygulanamıyorsa,
  • Kanser vücudun başka bölgelerine yayılmışlık göstermişse ışın tedavisi (radyasyon) uygulanabilir.

Radyasyon tedavisinin zararı çok yoktur ancak olası bir yan etkiyi de önlemek için küçük dozlarda hastaya uygulanmaktadır. Tedavi süresi ile kurulum süresi arasında ters bir orantı söz konusudur. Tedavi birkaç dakika sürebilecekken kurulum süresi daha uzun olabilmektedir.

Radyasyon tedavisinin yan etkileri vardır. Bulantı ve kusma, karaciğer hasarı veya fonksiyon kaybı, yorgunluk, halsizlik, ishal, bağırsak problemleri, cilt problemleri, doğurganlık kaybı ve erken menopoz gibi yan etkileri söz konusudur.

Kemoterapi Nedir?

Kemoterapi kanser hücrelerinin anlamsız proliferasyonunu ve büyümesini öldürmek veya yavaşlatmak için kullanılan ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları ya intravenöz şeklinde damar yolundan verilebilir ya da ağız yoluyla alınmaktadır. Tedavinin stratejisi hastanın genel durumuna ve tümörün evresine bağlıdır.

Kemoterapi günlük, haftalık ve aylık gibi döngülere sahip olabilir. Kemoterapi genellikle günlük, haftalık veya aylık olabilen tedavi döngülerinde verilir. Kemoterapi ilaçlarının verilme süresi ve döngü sayısı, verilen kemoterapi ilaçlarına bağlı olmaktadır.

Kemoterapinin diğer tedaviler sonucu oluşan yan etkileri söz konusudur. Saç dökülmesi, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma, cilt ve tırnak problemleri, bağırsak problemleri, enfeksiyon, doğurganlık kaybı ve erken menopoz kemoterapi sonrası oluşan yan etkilerdir.

Beslenme ve Egzersiz

Yaşam kalitesini arttırmaya yönelik olan dengeli beslenmek ve fiziksel olarak aktif kalmaya oldukça etkili olan egzersiz yapmak kanser tedavisi sırasında ya da sonrasında maruz kalınan bazı yan etkileri daha kolay atlatmaya yardımcı olmaktadır. Çünkü dengeli beslenmek ve egzersiz yapmak daha hızlı iyileşmeye, daha çok enerjik olmaya, kasları güçlü tutmaya ve ruh halinin daha iyi kalmasını sağlamaktadır.

Safra kesesi cerrahi operasyon ile çıkarılmış olsa bile ince bağırsaktaki yağları eritmek mümkündür. Safra, önce safra kesenizden geçmek yerine doğrudan karaciğerinizden duodenuma akış sağlamaktadır. Bir doktor aracılığı ile normal bir diyet ile hasta hayatını idame ettirebilir fakat ameliyat sonrası birkaç hafta boyunca yüksek yağlı besinler tüketilmemesi hasta için en uygun olanıdır.

Takip Randevuları Nasıldır?

Kanser tedavisinden sonra takip randevuları önem ihtiva etmektedir çünkü kanserin yeniden nükse etmesi ya da başka herhangi bir kansere maruz kaldıktan sonra doktor kontrolü oldukça gereklidir. Safra kesesi kanser için gözetim fiziksel muayene ve taramadan ibarettir. Bazı hastalarda tedavi sonrası safra kesesi kanseri tekrar nüks etme olasılığı vardır. Eğer bu durum söz konusu olursa terapötik bir kombinasyon uygulanabilir yani cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi karışımından oluşan bir tedavi yöntemi. Bazı ileri kanser hastalarına uygulanan palyatif tedavi ağrı gibi belirtileri kontrol altına almaya ve hastalığı tedavi etmeye çalışmadan yaşam kalitenizi yükseltmeye odaklanacaktır.

Kontrol Amaçlı Sorulan Sorular Nelerdir?

  • Ne tür safra kesesi kanserine sahibim?
  • Kanserim ne kadar yaygınlık gösterdi? Hangi evresindeyim?
  • Bu tip kanseri tedavi ettiniz mi? Ettiyseniz kaç defa? Ya da bu kanseri birden fazla tedavi eden bir doktor tanıyor musunuz?
  • Benim için hangi tedavi yöntemini tercih edersiniz? Neden?
  • Tedavimin olası yan etkileri nelerdir? Bunu nasıl kontrol altına alacaksınız?
  • Ameliyat esnasında ya da sonrasında komplikasyonlar gerçekleşir mi? Ameliyatım ne kadar sürer? Hastanede kalacak mıyım?
  • Tedavimin masrafları olacak mıdır?
  • Bana yardımcı olabilecek alternatif tedaviler var mıdır?
  • Beni destekleyecek bir sosyal destek hizmeti var mıdır?
  • Bu klinik araştırmaya katılmanın yararları ve zararları nelerdir?
  • Bu tedaviyi kaç kişi aldı?

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/gall_bladder_cancer/gall-bladder-treatment.html

Görsel Kaynak: https://www.verywellhealth.com/gallbladder-anatomy-4788045

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir