in

HavalıHavalı EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan

Saç Dokusu Genetik Tarafından mı Belirlenir?

Saç Dokusu Genetik Tarafından mı Belirlenir?

Saç Dokusu ve Genetik İlişkisi

Genetik faktörler saçın düz, dalgalı, kıvırcık olması ve saç tellerinin kalınlığının belirlenmesi gibi faktörlerin oluşmasında büyük rol alır. Çalışmalar, farklı etnik kökenlere sahip insanların saç dokusunun ve kalınlığının farklı genler tarafından kontrol edildiğini göstermektedir. Örneğin EDAR ve FGFR2 adlı iki genin normal varyasyonlarının (polimorfizminin) Asya popülasyonundaki saç kalınlığı farkıyla ilişkili olduğu görülmektedir.

Başka bir gen olan TCHH ise, soyu Kuzey Avrupa’ya dayanan bireylerin saç dokusu arasındaki fark ile ilişkilidir. Sayılanların yanında pek çok farklı genin farklı popülasyonlarda saç yapısı ve kalınlığına katkı sağlaması oldukça muhtemeldir.

Birkaç genetik sendrom, olağan dışı saç dokusu ile karakterize edilir. Bu tip sendromlar saç yapısı ve stabilizasyonundan sorumlu genlerin mutasyona uğramasından kaynaklanır. Örneğin; saç hücrelerini bir arada tutan özelleşmiş hücre yapıları olan dezmozomlar,  saç ipliklerine kuvvet ve dayanıklılık sağlayan keratin proteinleri ve saç büyümesini düzenleyen lizofosfatidik asitin de içinde bulunduğu kimyasal sinyal yolları.

Değişmiş Saç Yapısına Sahip Genetik Sendromlar

  • Otozomal Resesif Hipotrikoz  (DSG4, LIPH ve LPAR6 geninde meydana gelen mutasyonlardan kaynaklanır.)
  • Yünlü Saçlı Keratoderma (JUP, DSP, DSC2 ve KANK2 geninde meydana gelen mutasyonlardan kaynaklanır.)
  • Moniletriks (KRT81, KRT83, KRT86 ve DSG4 geninde meydana gelen mutasyonlardan kaynaklanır.)
  • Taranamayan Saç Sendromu (PADI3, TCHH ve TGM3 geninde meydana gelen mutasyonlardan kaynaklanır.)

Araştırmacılar bu bozukluklara etki eden genlerin aynı zamanda saç dokusu ve kalınlığı üzerindeki normal varyasyonlarda da etkili olduğunu düşünüyorlar ancak, bu genlerin normal saç üzerindeki rolleri hakkında çok az bilgi biliniyor.

Genetik dışındaki diğer faktörler de saç yapısına ve kalınlığına etki eder. Örneğin; hormonlar, bazı ilaçlar ve saç gevşeticiler gibi kimyasallar bireylerin saç özelliklerini değiştirebilir. Saç dokusu ve kalınlığı yaşa bağlı olarak da değişebilir.

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/primer/traits/hairtexture

Görsel Kaynak: https://www.sheamoisture.com/ca/en/find-your-hair-type.html

Editör: Hazal Kalsın DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir