in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu

Prostaglandin Hormonu Nedir?

Prostaglandin Hormonu: Nedir, Görevleri Nelerdir ve İlgili Sorunlar

Açıklama

Yaralandığınız zaman birtakım iltihaplanma ve kan pıhtılaşma işlemleri harekete geçer. Prostaglandinler, bu işlemin parçası olan bir lipit topluluğudur. Prostaglandinler ile ilgili sorunlar meydana geldiği zaman vücudun iyileşme süreci sınırlı hale gelebilir, artışa geçen iltihaplanmalar görülebilir ve genel sağlığınıza etki edebilir.

Prostaglandinler, yaralanma veya başka sorunların oluştuğu bölgede kimyasal tepkimeler süresince üretilen hormonlardır. Hormonlar arasında eşsizdir çünkü diğer birçok kimyasal habercilerden farklı olarak bir bezden salgılanmazlar. Onun yerine ihtiyaç olunduğu zaman direkt olarak sorunun oluştuğu yerde üretilirler.

Prostaglandinler Ne Yapar?

Prostaglandinler vücuttaki birtakım süreci, özellikle iyileştirme sürecini kontrol ederler. Doku hasar görmüş veya mikrop kapmışsa bu hormon topluluğu acıya, ateşe ve iltihaplanmaya sebep olan ve aynı zamanda da iyileşme sürecini harekete geçiren tepkimeleri oluşturur. Prostaglandinler kan pıhtısı oluşumunu ve vücut kanama geçirdiği zaman kan damarı duvarlarının kasılmasını sağlar. Kan pıhtılarına ihtiyaç olmadığı ve yaralanma iyileşmeye başladığı zaman farklı bir prostaglandin, kan pıhtılarının dağılmasını ve kan damarı duvarlarının rahatlamasını sağlar.

Prostaglandinler kadınlarda üreme sisteminin düzenlenmesine destek olurlar. Doğumu başlatabilir ve ovülasyonu (yumurtlamayı) kontrol edebilirler. Sentetik prostaglandinler bazı zamanlar gebe kadınlarda doğumun başlaması için kullanılır.

Prostaglandinler ile Alakalı Olası Sorunlar

Prostaglandin üretimi ile ilgili sorunlar oluştuğu zaman vücutta istenmeyen iltihaplanma meydana gelebilir. Prostaglandinler strese verilen doğal tepkinin bir parçasıdır fakat aşırı prostaglandin üretimi ağrıyla ilgili kronik sorunlara yol açabilir. Ağrılı menstrüasyon, artrit, fazla âdet kanaması ve kanser çeşitlerinin bazıları, prostaglandinlerin aşırı üretilmesi ile alakalıdır. Bazı antienflamatuvar ilaçlar bu hormonun üretimine sebep olan enzimleri engeller ve böylece enflamasyonu azaltmış olurlar.

Bazen vücut, yaraları iyileştirmek ve doğumu başlatmak için yeteri kadar prostaglandin üretemez. Bu durum herhangi bir kronik sağlık sorunuyla ilgili olmasa da yapay prostaglandinler yardım edebilir. Hatta prostaglandinler bazen mide ülserini ve bunun sonucunda oluşan glokomu tedavi etmek için kullanılabilirler.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/prostaglandins

Görsel Kaynak: https://www.hindawi.com/journals/oci/2013/348379/

Editör: Züleyha Demirci

Ne düşünüyorsunuz?

11 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir