in

EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın

Progesteron Hormonu ve Progestin Nedir?

Progesteron Hormonu ve Progestin’e Genel Bakış, Görevleri Nelerdir ve İlgili Problemler

İçindekiler

Açıklama

Vücutta yaşanan birçok olayda olduğu gibi doğum ve menstrasyonda da hormonların büyük etkisi vardır. Birden fazla hormon vardır ve bunlardan biri de progesteron hormonudur. Progesteron hormonu bir steroid hormondur ve progestorejenler sınıfında yer alır. Bu hormon adet döngüsünün ikinci yarısında yumurta atımından sonra korpus luteum tarafından salgılanır. Ayrıca korpus luteum kadın vücudunun ürettiği kalıcı olmayan bir endokrin bezdir.

Diğer yandan progestin adında progesteron benzeri sentetik steroid hormonlar vardır. Bu hormon sıklıkla, doğum kontrol hapları ve cilt lekeleri için hapaların geliştirilmesi amacı ile, östrojen hormonu ile karıştırılır. Ayrıca progestin hormonu menapoz belirtilerini ortadan kaldırmak için de kullanılır. Progesteron ve progestin hormonlarını iyi anlamak, kadınların üreme sistemi sağlıkları hakkında doğru seçimler yapmasını sağlayacaktır.

Progesteron Hormonu Ne Yapar?

Progesteron hormonunun bir diğer amacı ise yumurta atımından sonra endometriyumu olağan bir hamilelik için hazırlamaktır. Diğer yandan döllenmiş bir yumurtanın rahim içerisinde kalabilmesi için kesenin kalınlaşmasını sağlar. Ayrıca bu hormon uterustaki kas kasılmalarını önler ve yumurtayı reddeder. Eğer vücut yüksek düzeyde progesteron hormonu üretiyorsa, yumurtlama olmaz.

Eğer kadın hamile kalmazsa korpus luteum parçalanır ve vücutta bulunan progestoren düzeyi azalır. Bu durum menstrual döngü olarak bilinir. Eğer tam tersi olur, kadın hamile kalırsa progesteron hormonu oluşan fetüsü beslemek üzere kan damarları oluşturulması için sinyal gönderir. Ayrıca bu hormon uterusu daha çok hazırlar ve bunun sonucunda yumurta vücuda kabul edilir.

Plasenta gelişip bebek büyüdükçe korpus luteumu destekleyen progesteron hormonu düzeyi artar. Böylelikle hamilelik sürecinde daha fazla yumurta üretilmez. Ek olarak bu hormon, bebek için olan sütün üretimine yardım eder.

Progestin Ne Yapar?

Aslında progestinin var oluş amacı progesteronun yaptığı gibi reseptörlere bağalanarak onun yarattığına benzer etkiler yaratmaktır. Progestin hormonu rahim zarını değiştirip birikmesini engelleyebilir. Progesteron hormonu hap şeklinde alındığında yeteri kadar emilmediği için progestin yapılmıştır.

Bu hormon menapoz belirtilerinden olan vajina kuruluğu ve sıcakla basması gibi belirtileri ortadan kaldırabilir. Ayrıca bu belirtiler için tek başına östrojen hormonu kullanılabileceği gibi progestin ile karıştırılarak da kullanılabilir. Sağlık kuruluşları ve doktorlar menapoz öncesi ya da yeni menapoza girmiş kadınlar için progestin önerebilirler.

Ek olarak progestin hormonu adet görmeme, endometriozis (çikolata kisti) ve düzensiz adet döngülerini tedavi etmek için kullanılır.

Progesteron Hormonu Üretiminde Oluşabilecek Sorunlar

Progesteron düzeyi düşük olan bir kadın düzensiz adet sorunu ile karşılaşır ve hamile kalmakta zorlanır. Normalden az progesteron seviyesine sahip olanlarda ise düşük yapma ya da erken doğum riski daha fazladır.

Normalden az progesteron hormonu belirtileri:

  • Normal olmayan uterin kanamaları
  • Düzensiz ya da atlamalı (bir ay adet olmamak gibi) adet döngüsü
  • Hamilelik sırasında leke görülmesi ya da karın ağrısı
  • Sık olarak düşük yapmak

Ayrıca normalden az olan progesteron miktarı yüksek düzeyde östrojene neden olacağı için cinsel arzuda azalma, kilo alımı ve safra kesesi problemleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Progestin ile Alakalı Oluşabilecek Problemler

Menapozda görülen belirtileri tedavi etmek için, doğum kontrolü için ya da başka bir nedenle progestin kullanıyorsanız, bazı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Oluşabilecek yan etkiler kullanılan miktar, bu hormonun reseptörlerinizle nasıl bağ kurduğu ve sizin progestine nasıl tepki verdiğinize göre değişebilir.

Menapoza giren kadınlar kullanıyorsa yan etkiler baş ağrısı, meme hassasiyeti, ruh halinde değişiklikler ve şişkinlik olabilir. Ayrıca yeni menapoza girmiş olanlarda ani kanama gözlenebilir.

Doğum kontrolü amacı ile kullananlarda ise çekilme kanaması ve şiddetli kramplar görülebilir. Diğer yandan kan basıncı artışı ve düşük kan şekeri yan etkiler arasında olabilir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/progesterone

Görsel Kaynak: https://thecostaricanews.com/know-low-progesterone/

Editör: Züleyha Demirci

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir