in

Penis Kanseri Nedir?

Penis Kanseri Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Penis kanseri, penis ucunun  derisinde,  kafasında veya  gövdesinin derisinde meydana gelen bir kanser türüdür. Çoğunlukla sünnet olmayan erkeklerde  görülür.

Bazen penis üzerinde anormal olan büyümeler gelişebilir ancak bunlar kötü huylu değildirler. (iyi huylu tümörlerdir). Bu tümörler sigil veya tahriş olmuş cilt lekeleri gibi görünür. Bunlara insan papilloma virüsü (HPV) neden olur ve penis kanseri riskini arttırır.

Penis Nedir?

Penis, üriner sistemin bir parçasıdır ve ayrıca erkeğin cinsel organıdır. Deri, kas, sinir ve kan damarları gibi farklı dokulardan oluşmaktadır. Cinsel uyarılmada, kan penis odalarına akar ve penis sertleşerek dik hale gelir. Ayrıca penis, idrarı, mesane ve spermi testislerden vücut dışına atan ince tüp şeklindeki üretrayı da içerir.

Penis Kanseri Türleri Nelerdir?

Kanserin geliştiği hücre tipine bağlı olarak çeşitli penis kanseri türleri bulunur. Genellikle  penis kanserleri, penisin yüzey hücre tabakasında başlar.

Skuamöz Hücreli Kanser (SCC) Nedir?

Vakaların yaklaşık %95’ini oluşturan en yaygın penis kanseri türüdür. Bu kanser türü çoğunlukla sünnet derisinde veya penisin başında başlar ancak gövdenin derisinde de oluşabilir.

Karsinom in situ (BDT), Penil İntraepitelyal Neoplazi (PeIN) Nedir?

Kanser hücreleri henüz cilt hücrelerinin en üst tabakasındadır ve kanser daha derine yayılmamıştır. Bu kanser türü , kanserin en erken evresidir.

  Nadir Görülen Penis Kanserleri Nelerdir?

  • Bazal Hücreli Karsinom (BCC): Deri tabakasındaki skuamöz hücrelerin daha derinde gelişen bir cilt kanseridir.
  • Adeno Karsinom: Penisin derisindeki ter bezlerinde gelişen kanser türüdür.
  • Penisin Melanomu:Cilde rengini veren pigmentli deri hücrelerinde gelişir.
  • Penil Sarkom: Kan damarları, kas, yağ veya bağ dokusu gibi penisin daha derin dokularında gelişen çok nadir görülen  kanser türüdür.

Penis Kanseri Ne Kadar Yaygındır?

Penis kanseri nadir görülen kanser çeşididir  ve  her yıl yaklaşık 103 Avustralyalı’da teşhis edilir .(100.000 kişi başına yaklaşık 0.8 vaka). 50 yaşın üzerindeki erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir fakat genç erkeklerde de ortaya çıkabilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

 Penis kanserinin nedeni çoğu durumda bilinmemektedir. Fakat  çeşitli risk faktörleri vardır:

  • İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Enfeksiyonu: Cinsel temas yoluyla yayılan virüs grubudur. HPV çoğu insanda kanser geliştirmezken bu enfeksiyon penis kanserlerinin yarısında bulunur. Bazı HPV tipleri, penis kanseri riskini arttıran genital siğillere neden olur.
  • Sünnet Olmamak: Sünnet olmayan erkeklerde penis kanseri daha sık görülür. Sünnet, penisin ucunu örten derinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Geri çekilmesi zor olan (fimozis) sünnet derisine sahip erkekler, derinin altında kokulu bir maddeye (smegma) dönüşen bir salgı fark edebilirler. Smegma kesin olarak penis kanserine neden olmazken, penisi tahriş ederek  iltihaplayabilir, bu da kanser riskini arttırır .
  • Sigara İçmek: Sigaralarda ve diğer tütün ürünlerinde  bulunan kimyasallar, penisteki hücreler de dahil olmak üzere vücuttaki diğer hücrelere de zarar verebilir. Bu da penis kanseri gelişme riskini artırabilir.
  • Yaş: Penis kanseri riski yaşla birlikte artar ve genellikle 50 yaş üstü erkeklerde daha sık görülür.
  • Bazı Cilt Rahatsızlıkları: Sedef hastalığı veya liken skleroz gibi cilt rahatsızlıkları olan erkeklerde penis kanseri oranı daha yüksektir.
  • HIV/AIDS: İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) , enfeksiyon edinilmiş immün yetmezlik sendromuna (AIDS) neden olur. HIV bulaşan erkeklerin, bağışıklık sistemleri kanserle daha az savaşabildiğinden, penis kanserinin gelişme  riski daha yüksektir.
  • Premalign Lezyonlar/Durumlar : Lezyonlar tedavi edilmezse kanserli hale gelebilir.
  • Ultraviyole (UV) Radyasyona Maruz Kalma : Güneş ışığına maruz kalma durumunda veya UV lambalarından kaynaklı olarak gelişebilir.

Semptomlar Nelerdir?

Penis kanseri olan kişiler aşağıdaki semptomları yaşarlar:

  • Penisin başında , sünnet derisinde veya penis gövdesinde birkaç hafta içinde iyileşmeyen bir yara veya büyüme
  • Peniste veya sünnet derisinin altında kanama
  • Sünnet derisinin altında kokulu bir akıntı
  • Sünnet derisinin altında sert bir yumru
  • Penis veya sünnet derisindeki cildin renginde değişiklikler
  • Penis veya sünnet derisi üzerindeki cildin kalınlaşması, sünnet derisinin geri çekilmesini zorlaştırır.
  • Penisin gövdesinde veya ucunda ağrı
  • Penisin ucunda şişlik
  • Peniste kızarıklık veya geçmeyen kalıcı kırmızı bir cilt lekesi
  • Şişmiş lenf düğümleri nedeniyle kasıkta topaklar.

Bu belirtilerden herhangi birine sahip olmak  penis kanseri  anlamına gelmez, ancak bunları bir doktorla görüşmek gerekir.

Teşhis

Doktorların yaptığı incelemeler sonucu  penis kanseri olabileceğini düşünüyorsa , öncellikle sağlık geçmişi hakkında konuşarak, fiziksel muayene yapar ve aşağıdaki testleri yaptırmayı önerir:

  • Kan Testleri: Tam kan sayımı, tümör belirteçleri  ve enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır.
  • Biyopsi: Mikroskop altında incelenmek üzere etkilenen bölgeden bir miktar dokunun çıkarılmasıdır. Penis kanserinde yumruk biyopsisi veya eliptik eksizyon, ince iğne aspirasyon biyopsisi, sentinel lenf nodu biyopsisi veya lenf nodlarının çıkarılması olabilir.
  • Ultrason Taraması: Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak vücudun iç kısmının resimleri çekilir.
  • BT (Bilgisayarlı Tomografi) veya MRI (Manyetik Rezonans Rörüntüleme) Taramaları: Vücudun içini taramak ve resimler oluşturmak için kullanılan özel ağrısız makinelerdir.
  • PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) – BT Taraması: Radyoaktif maddeler içeren bir glikoz solüsyonunun enjekte edilerek yapılan bu tarama kanser hücrelerinin  daha parlak görünmesine yardımcı olur.

Derecelendirme ve Evreleme Nedir?

Testlerden herhangi birinde kanser hücreleri bulunursa, sağlık uzmanlarının en iyi tedavi planını geliştirebilmesi için tümörün derecesini ve evresini bilmeleri gerekir. Kanserin derecesi, kanserin ne kadar hızlı yayılabileceğini bilinmesini sağlarken kanserin evresi, boyutunu ve yayılıp yayılmadığını tanımlar.

 Penis kanseri için yapılan derecelendirmede 1. en düşük derece, 3. ise en yüksek derecedir. Düşük derece, kanser hücrelerinin yavaş büyüdüğünü ve yayılma olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir. Yüksek derece ise kanser hücrelerinin hızla büyüdüğünü ve yayılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamındadır. Penis kanserinin çeşitli evreleme sistemleri vardır fakat en sık kullanılan sistem TNM (tümör düğümleri-metastaz) evreleme sistemidir.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/penis_cancer/penis-cancer-overview.html

Görsel Kaynak: https://drabdullaharmagan.com/en/what-are-penis-cancer-risk-factors-symptoms-diagnosis-and-treatment/

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir