in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel

Organeller Arası İletişimi Düzenleyen Proteinler

Organeller Arası İletişimi Düzenleyen Proteinlerin Keşfi

Organeller Arası İletişimi Düzenleyen Proteinlerin Keşfi

Görsel: FKBP8’e bağlı olarak MAM’in yapısal değişiklikleri. Kredi bilgileri: Korea Brain Research Institute.

Suh Pann-ghill önderliğindeki Kore Beyin Araştırma Enstitüsü (KBRI) 2 Haziran’da, KBRI, Seul Ulusal Üniversitesi ve Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesindeki bazı araştırmacılar ile, Dr. Mun Ji-young liderliğinde kurulan bir ekibin hücre sinyali merkezi olan MAM’ların (mitochondria associated membranes) oluşumunda bağlanan proteinleri keşfettiklerini açıklamışlardır. Araştırma sonuçları PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinin mayıs sayısında yayımlanmıştır.

Canlı hücrelerde, kendi özelliklerini sunan ve zar üzerindeki iletişim bölgeleri vasıtasıyla birbirleri ile iletişimde olan çeşitli organeller bulunur. MAM’lar, mitokondri ve endoplazmik retikulum en kritik hücresel iletişim merkezleridir. MAM’larda yerleşen proteinler lipit metabolizması, otofaji anahtar fonksiyonlara bağlanır.

Mitokondri ve endoplazmik retikulum birbirleri ile temas kurduklarında, kalsiyum taşınmasını kolaylaştırmak için MAM kurulur. Eğer fazla miktarda kalsiyum mitokondriye taşınırsa, işlevini anlar ve hastalığın başlamasına neden olur.

MAM, rolü hücresel sinyal merkezi olarak keşfedildikten sonra son zamanlarda bakım merkezi olarak ortaya çıkmıştır. Dejeneratif nöral hastalıklardan muzdarip birçok hastanın MAM’ında genetik dejenerasyon belirlenmiştir.

Kurulan bu ortak araştırma grubu Contact-ID ismini verdikleri yeni bir teknik icat ettiler. Bu teknik MAM üzerindeki proteinlerin analizi ve işaretlenmesi için kullanıldı. Ve bu teknik ile yaşayan insan hücrelerinde 115 MAM-spesifik protein tanımlandı. Şu ana kadar, MAM-spesifik proteinlerin yapılarının analizi için çoğunlukla santrifüj metodu kullanılıyordu. Yine de; bu metot, düşük verimlilik ve ayrılma süreci boyunca üretilen fazla gürültünün dezavantajlarına sahipti. Takımın yeni geliştirdiği teknik, bu tarz zorlukların üstesinden  gelmektedir.

Görsel: MAM’ın üç boyutlu yapısındaki değişiklikler. Kredi bilgileri: Korea Brain Research Institute.

Hücreler içeresinde MAM’ın 3 boyutlu yapısını gözlemlemek için geçen yıl KBRI tarafından kabul edilen geniş alan 3D taramalı elektron mikroskobu (SEM) da kullanıldı. Sonuç olarak; FKBP8’in MAM bağımlı mitokondri ve ER oluşumuna olanak sağladığı ve kalsiyum taşınmasında etkili rol oynadığı keşfedildi. (FKBP8 bir dış mitokondriyel zar proteinidir.)

Bu çalışma, mitokondride kalsiyum artmasını düzenleyen proteinlerin keşfedilmesi için önemlidir. Mitokondride kalsiyum artması nörodejeneratif hastalıkların yaygın bir sebebidir. Bu çalışmanın, gelecekte Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi hastalıklar için geliştirilen tedavi seçeneklerinde, yeni bir dönüm noktası olarak değerlendirilebileceği umulmaktadır.

KBRI’nin grup eş yazarı Dr. Mun Ji-young ve grup yazarı Dr. Jung Min-kyo şu şekilde açıklamışlardır: “Organeller arası iletişim engellendiğinde ya da aksatıldığında hastalıklar açığa çıkar. Bu süreçle bağlantısı olan MAM-spesifik proteinleri daha doğru bir şekilde tanımlamada başarılı olduk. Tanımlanan proteinler arasından FKBP8’in fonksiyonu üstüne ortak araştırma yürüttük. Önümüzdeki çalışmalarda, mitokondriyel hasarı önlemek veya geciktirmek için anahtar faktör olarak onun aktivitesinin hedef alınacaktır.”

Kaynak: https://phys.org/news/2020-06-discovery-proteins-interorganelle.html

Görsel: https://wallpapercave.com/cells-wallpapers

Editör: Hazal Kalsın DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir