in

EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca

Oksitosin Hormonu Nedir?

Oksitosin Hormonu: Tanım, Kontrolü ve İlgili Sorunların Meydana Gelişi

Tanım

Oksitosin hormonu hipotalamusta üretilen ve hipofiz bezi aracılığı ile salgılanan bir hormondur. Oksitosin hormonu doğum süreci boyunca oldukça etkin bir rol oynar bunun haricinde erkek üreme sistemine de katkıları bulunmaktadır. Oksitosin hormonunu anlamak vücudunuzun fonksiyonlarını daha iyi anlamanızı ve bedeninizin sağlığına dikkat etmenizi sağlar.

Kadınlarda oksitosin doğum esnasında rahmin kasılmasının sinyallerini göndermekle görevlidir. Rahim kaslarının stimüle ederek doğumun başlamasını sağlar. Doğum sırasında artmaya devam ederek kasılmaların artmasını sağlayan prostaglandinlerin üretimini sağlar. Oksitosin hormonunun bu etkisinden dolayı doğum evresi doğal olarak başlayamayan veya rahim kasılmaları yavaş olan kadınların rahim kasılmalarını güçlendirmek için sentetik oksitosin (pitokin) kadın vücudunda dışarıdan verilir.

Bebek doğduğu andan itibaren oksitosin hormonu göğüslerdeki süt bezlerini uyararak anneyi emzirmeye teşvik eder. Bebek annesinin memesini emdiği zaman oksitosin salgısı bebeğin beslenmesi için memelerden süt salınımını gerçekleştirir. Aynı zamanda oksitosin hormonu oksitosin üretiminin uyarılması için beyinde de salgılanır. Bebek emmeyi bıraktığı anda oksitosin üretimi de durur ve bir sonraki beslenmeye kadar oksitosin hormonu salgılanması gerçekleşmez.

Erkeklerde oksitosinin işlevi pek önemli değildir fakat spermin hareket kabiliyeti kazanmasında oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Testislerde testosteron üretimi sonrasında da oksitosin hormonu salgılandığı bilinmektedir.

Oksitosin üstüne yapılan çalışmalar oksitosin hormonunun insan ilişkilerinde ve davranışlarının kontrolünde önemli bir kimyasal haberci oluğunu göstermiştir. Oksitosin anne ve yavru arasındaki bağı tetikler bunun yanında tanıma, cinsel dürtüler, güven ve anksiyete üzerinde rol oynar. Bazı çalışmalar oksitosinin bağımlılık ve stres üzerinde de etkileri olduğunu göstermiştir.

Oksitosin Üretimi Nasıl Kontrol Edilir?

Oksitosin üretimi pozitif geri bildirim mekanizması ile kontrol edilir. Geri bildirim mekanizması tetiklenme aşladığı anda oksitosin hormonun salgılanmasını sağlar. Hormon vücutta aksiyona sebep olur, örnek olarak süt salınımı ve doğum sancılarının başlaması,  bu aksiyonlar da daha fazla oksitosin salgılanmasına sebep olur. Aksiyon bitene kadar, bebek doğumu ve emzirme işlemi bitene kadar, geri bildirim döngüsü de devam eder.

Oksitosin Üretimiyle Birlikte Oluşabilecek Problemler

Vücutta düşük veya yüksek seviyede oksitosin hormonu bulunması normal bir durumdur ama yapılan araştırmalar bu durumların nedenini belirleyememiştir. Vücutlarında yüksek miktarda oksitosin bulunduran erkeklerde iyi huylu prostat hiperplazisi veya prostat bezi genişlemesi gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Bu durum boşaltım sisteminde sıkıntılara neden olabilir. Vücutta düşük miktarda oksitosin bulunması ise süt salınımını azaltarak bebeğin beslenmesini ve emzirmeyi zorlaştırır. Düşük oksitosin seviyesi depresyon ile de ilişkilendirilmektedir ama zihinsel sağlık tedavisi olarak oksitosin kullanımı üzerine yapılan çalışmalar yeterli değildir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/oxytocin

Görsel Kaynak: https://www.vox.com/2016/4/4/11348288/oxytocin-love-hormone?mod=article_inline

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ 

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir