in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın ÇalışkanÇalışkan

Melatonin Hormonu Nedir?

Melatonin Hormonu Nedir?: Tanım, İşlevi ve İlişkili Sorunlar

Tanım

Melatonin hormonu, güzel bir gece uykusu için verilen mücadelede rahatlamanızı sağlamak için kullanılması tavsiye edilen hormondur. Bu yazı, hormon takviyesi kullanmadan önce, melatonin hormonu hakkında, ne olduğu ve ne yaptığı konusunda, genel bilgiler içermektedir. Öğreneceğiniz bu bilgiler, vücudunuza fazladan melatonin hormonu almanız gerekip gerekmediğine karar vermenizde yardımcı olacaktır

Melatonin hormonu, beyinde bulunan epifiz bezi tarafından salgılanır. Sağlıklı ve normal bir düzene sahip kişilerde melatonin hormonu devirli bir şekilde salınır. Geceleri gözden içeri giren ışık azaldığında daha fazla melatonin hormonu üretilir. Algılayıcıların uyku ihtiyacını belli etmek için aldığı melatonin hormonunu, kan dolaşımı ile vücudun farklı bölgelerine taşır.

İşlevi

Melatonin hormonu, dinlenmeye yardım eden uyku sırasında, gevşeme ve vücut ısısını düşürme için gereklidir. Melatonin hormonu seviyeleri geceleri, gündüzlere oranla daha yüksektir ve vücuda dinlenme vaktinin geldiğini işaret eder. Hayvanlarda bu hormon, kışlık yün oluşumu ve gelişmesi, kış uykusu tutumları ve üreme düzeni gibi mevsimden mevsime değişen biyolojik etkinlikleri de düzenler. Melatonin hormonu ve insan üreme sistemi veya mevsimden mevsime değişen döngüler arasında henüz bir bağlantı kurulmamıştır.

Melatonin hormonu, uyku ile yakından ilişkili olduğu için, uyku hormonu olarak da bilinir. Fakat melatonin hormonu uyku için şart değildir. Vücudunda yetersiz miktarda melatonin hormonu bulunan insanlar da uykuya geçebilirler. Diğer yandan, yeterli miktarda melatonin hormonu salgılanması kişilerin daha kaliteli uyumalarını sağlayabilir.

İlişkili Sorunlar

Bireyler vücutlarında var olan melatonin hormonu ile sorun yaşamazlar. Vücutta bulunan melatonin hormonu miktarı, normalin altında veya üstünde olsun, herhangi bir sağlık problemi ile alakalı değildir. Esasında, her bireyin yaşamı boyunca melatonin hormonu düzeyi yükselir ya da düşer. Normalin altında olan melatonin hormonu seviyesinin sağlık açısından bir zararı yoktur ancak melatonin hormonu düzeyinin değişmesi uykuya geçişi zorlaştırabilir.

Diğer bir yandan, günümüzde daha iyi uyuyabilmek için hormon desteği almak popüler hale gelmiş durumda ve bazı kişiler gereğinden fazla melatonin hormonu almakta. Normalden fazla hormon düzeyi kişide uyuşukluğa ve vücut sıcaklığında düşüşe neden olabilir. Aşırı yüksek melatonin düzeyi ise baş ağrısı ve yorgunluğun oluşmasına zemin hazırlayabilir. Ayrıca, çok yüksek düzeylerde melatonin hormonu insan üremesine engel olabilir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/melatonin

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr/image-photo/sleeping-women-bed-294386738

Editör: Sibel Öncel

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir