in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı AğlamaklıAğlamaklı ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca ŞaşkınŞaşkın

Melanosit Uyarıcı Hormon (MSH) Nedir?

Melanosit Uyarıcı Hormon (MSH): Tanım, Görev ve İlgili Sorunların Meydana Gelişi

Tanım

Melanosit uyarıcı hormon (MSH) hipofiz bezi, hipotalamus ve deri hücreleri tarafından salgılanan bir grup hormondur. MSH, cildin ultraviyole ışınlar tarafından korunması, pigmentasyonun (renklendirme) gelişimi ve iştahın düzenlenmesi için oldukça gerekli bir hormondur.

Melanosit Uyarıcı Hormon Ne Yapar?

Ultraviyole ışınları, cilt ve hipofiz bezi tarafından salgılanan melanosit uyarıcı hormon miktarını artırır. Aynı zamanda ciltteki, saçtaki ve gözlerdeki pigmentasyonun (renklendirme) sağlanmasında çok önemli bir işlevi vardır. Melanosit olarak adlandırılan özelleşmiş cilt hücreleri, cildi kanserden koruma işlevine sahip melaninleri üretir.

Cilt pigmentasyonu MSH’nin esas işlevidir, fakat aynı zamanda hipotalamusta üretilen MSH’nin iştahı bastırma işlevi vardır. Leptin hormonu da iştah bastırmaya fazlaca etki eder.

MSH, vücutsal sürece de etki eder. Aldosteron hormonunun düzenlenmesine yardımcı olur ve antienflamatuvar (iltihap önleyici) etkiye sahiptir.

Hipofiz bezi tarafından salgılanan MSH, ultraviyole ışınlara maruz kaldığı zaman artışa geçer.

Melanosit Uyarıcı Hormon ile İlgili Nasıl Sorunlar Meydana Gelebilir?

Yüksek miktarda melanosit uyarıcı hormon melanin üretimini artırır. Bu durum uzun süre boyunca güneşe maruz kalma veya bronzlaşma ile gerçekleşir. Çok açık ten rengine sahip insanlar daha az melanin üretir. Çünkü onların MSH reseptörleri farklıdır. Bu da reseptörlerin kandaki MSH miktarına karşılık veremeyeceği anlamına gelir.

Hiperpigmentasyon (cildin kararması, koyulaşması), adrenal yetmezliği (adrenal hormonların düşük miktarda olması, esas olarak kortizol) olan hastalarda sıkça görülen bir cilt durumudur. Sonuç olarak hipotalamus, hipofiz bezini, adrenal bezleri ‘’destekleyebilecek’’ daha fazla hormon salgılaması için uyarır. Salgılanan hormonlar, MSH üretmek için parçalanabilir ve bu durum hiperpigmentasyona sebep olur.

MSH miktarı, gebelik boyunca ve doğum kontrol hapı alan kadınlarda fazladır ve bu durum hiperpigmentasyona sebep olabilir. Diğer bir endokrin rahatsızlık olan Cushing sendromu da hiperpigmentasyona sebep olabilir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/msh

Görsel Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/msh

Editör: Berfin Sucu

Ne düşünüyorsunuz?

11 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir