in ,

EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan

Kurt Anatomisi Nasıldır?

Kurt Anatomisi Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Kurt Bedeninin Bazı Parçaları Nelerdir?

  • Burun Delikleri: Kurt burunlarında iki yüz milyon koku algılayıcı hücre bulunmaktadır ve kurtlar, insanlardan yüz kat daha iyi koku alabilir. Bir kurtta dört köpek dişi ve toplamda kırk iki diş bulunmaktadır. Kurtlar, sivri dişlerini avlarını yaralamak, tutmak ve öldürmek için kullanır. Kurtlar, arka dişlerini, kemikleri ezmek ve etleri daha küçük parçalara bölmek için kullanır; küçük ön dişleriyle de deriyi çekiştirir. Kurtların dilleri çok pürüzlüdür, eti kemiklerden ayırmakta kullanırlar.
  • Gözler ve Burun: Kurtlar, sesin geldiği yeri anlamak için kulaklarını hareket ettirir. Kurtların mükemmel bir görme gücü, keskin bir koku duyusu ve hızlı bir işitme algısı vardır. Kurtlar, bir geyiği çok uzaktayken görebilir ve geyiğin kokusunu bu mesafeden alabilir.
  • Gövde: Kurtların gövdeleri bir geyiği öldürebilecek kadar güçlüdür.
  • Kürk: Kurtların iki kat kürkleri vardır. Üstteki kat uzun kıllardan oluşur ve kurtları kuru tutar. İçteki kısa tüyler vücut sıcaklığını korumayı sağlar.
  • Bacaklar ve Ayaklar: Kurtların ayak parmakları kara bastıklarında birbirinden uzaklaşır, böylece karda batmazlar. Ayak parmakları üzerinde yürüyebilir ve koşabilirler. Böylece bacakları daha uzun ve çevik olur, hızla koşabilir ve avlarını yakalayabilirler. Arka ayaklarında dört, ön ayaklarında beş ayak parmakları vardır.
  • Kuyruk: Kurtlar kuyruklarını iletişim kurmak için kullanır. Kuyruğun duruşu ve üzerindeki kılların durumu spesifik mesajlar içerir. Kuyruklarının arkasındaki koku bezleriyle alanlarını işaretlerler.
  • İskelet: Kurtların iskeleti hayat şartlarıyla uyum içerisindedir. Çeşitli geyikleri av olarak yakalayabilmek için güçlü kemikleri vardır. Dar köprücük kemikleri, birbirine kenetli ön ayak kemikleri ve özel uyumlanmış bilek kemikleri kurda aerodinami, güç ve hız sağlar. Ön kolun radius ve ulna kemikleri sabit bir pozisyonda kilitlenmiştir. Kemiklerin dönemiyor oluşu, koşu sırasında kurdun dengesinin bozulmasını engeller.
  • Uzun Kafatası: Kurtların uzun  kafatası, tipik etçil kafatasıdır; avı tutmak, öldürmek ve yemek için pek çok güçlü yanak kasını barındırır.
  • Büyük Beyin Kapasitesi: Kafatasının büyük olması, sosyal iletişim becerilerilerine sahip olmalarına yeterli büyüklükte beyinleri olmasına alan tanır.

Kurt Pençeleri Nasıldır?

Kurt pençeleri, kar başta olmak üzere farklı arazilerde rahat gezinmeleri için uygundur. Her ayak parmağı arasında ince bir ağlanma vardır, böylece kurtlar karın üzerinde daha rahat hareket eder. Kurtlar parmak uçlarında yürüyen hayvanlardır, parmaklarının ayaklarına göre ağırlıklarını toplamda daha geniş bir alana yayması sayesinde karlı arazilerde ağırlıkları daha geniş bir alana daha eşit yayılır. Ön pençeleri arka pençelerinden daha büyüktür ve beşinci bir parmağa sahiptir, arka tırnak, arka pençelerde bulunmaz. Arka tırnak, işlevini kaybetmiş bir organdır, bacağın daha üst kısmından çıkar ve bu sebeple kurt ayakta dururken yere temas etmez.

Kabaran kürkleri ve künt pençeleri kurtların kaygan yüzeylere tutunmasını sağlar, ve özelleşmiş kan damarları pençelerinin içini donmaktan korur. Ayak parmaklarında yer alan koku bezleri, geçtikleri yerde iz bırakır, böylece geniş bir alanı tarayan bir kurt, diğerlerine nerede olduğuyla ilgili bilgi bırakabilir. Köpekler ve çakallardan farklı olarak, kurtların ayaklarında ter bezleri bulunmaz.

Kurt Kürkü Nasıldır?

Kurtların iki katlı, hacimli kürkleri vardır. Üst katman, suyu ve kiri geçirmeyen kalın bir mahfazadır. İkinci kat kalın, su geçirmez astardır, kurdu dış ortamdan yalıtır ve sıcak tutar. Astarları, ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında büyük kürk tutamları şeklinde dökülür.

Kurtlar, gevşek tüylerinin düşmesi için dallara ve kayalara sürtünür. Dış kürkün görüntüsünden bağımsız olarak astar genellikle gridir. Kurtların yaz ve kış kürkleri farklıdır, kürk değişimi ilkbahar ve sonbaharda gerçekleşir. Dişi kurtların kış kürkleri, erkek kurtlarınkine göre ilkbaharın daha ileri dönemlerine kadar üzerlerinde kalır. Kuzey Amerika kurtlarının kürkleri, genellikle Avrupalı akrabalarınınkinden daha uzun ve yumuşaktır.

Kurtların kürklerindeki renkler; griden gri-kahverengine, beyaz, kırmızı, kahverengi ve siyaha varana kadar çok değişken olabilir. Bir kurt sürüsünde genellikle kürk renkleri bunların bir karışımı şeklinde olur, ancak bir kurdun veya bütün bir sürünün tek renk kürke sahip olması da çok seyrek görülmez (özellikle beyaz ve siyah kürk renklerinde). Çok renkli bir kürkte herhangi bir motif oluşmaz ve kurdun karnı diğer bölgelere göre daha açık renkte olma eğilimindedir. Kürk renkleri bazen sürünün yaşadığı çevreyle uyumluluk gösterir, örneğin karla kaplı bölgelerde , tamamen beyaz kürke sahip kurtlar daha yaygındır. Yaşlanan kurtların kürkleri grileşir. Gri kurt ve kırmızı kurt ana renklerinin üstünde ara ara sarı renklenmelere sahip olmaya eğilimlidir.

Doğumda, kurt yavruları daha koyu bir kürke sahip olmaya eğilimlidir ve gözleri mavidir, kurtar sekiz ila on altı haftalık olduğunda göz renkleri altın sarısı, turuncu renklerine döner. Her ne kadar seyrek bir durum olsa da, erişkin kurtların gözlerinin tekrar maviye dönebildiği görülmüştür.

Kurtların Köpeklerden Farkı Nedir?

Kurtların uzun ve güçlü burunları; diğer köpekgillerden, özellikle de daha dar ve sivri burunları olan çakallardan ayrılmalarını sağlar. Kurtlar, evcil köpeklerden, görece daha büyük beyin kapasiteleriyle ayrılır. Daha büyük pençeleri, sarı gözleri, daha uzun bacakları ve büyük dişleri erişkin kurtların köpekler başta olmak üzere diğer köpekgillerden ayrılmalarını sağlar. Ayrıca, kuyruğun tabanındaki salgı bezleri kurtlarda bulunmasına rağmen köpeklerde bulunmaz.

Kaynak: https://animalcorner.org/wolf-anatomy/

Görsel Kaynak: https://cdn1.ntv.com.tr/gorsel/BjiSbTZ7qUWi7UDvO3XlBQ.jpg?width=1200&height=675&mode=crop&scale=both&v=1614935545058&meta=rectangle 

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir