in

Kromozom 22 Nedir?

Kromozom 22: Tanım ve Sağlık Koşulları Sonucu Oluşan Rahatsızlıklar…

İçindekiler

Tanım

İnsanlar normalde her hücrede 46 kromozoma (23 çift) sahiptir. Her bir ebeveynden miras alınan bir kopya olan 22 kromozomun iki kopyası, çiftlerden birini oluşturur. Kromozom 22, 51 milyondan fazla DNA yapıtaşını (baz çifti) kapsayan ve hücrelerdeki toplam DNA’nın %1,5 ila %2’sini temsil eden ikinci en küçük insan kromozomudur.

1999’da İnsan Genom Projesi üzerinde çalışan araştırmacılar, bu kromozomu oluşturan baz çiftlerinin dizisini belirlediklerini açıkladılar. Kromozom 22, tamamen dizilenen ilk insan kromozomuydu.

Her bir kromozomdaki genlerin belirlenmesi, genetik araştırmanın aktif bir alanıdır. Araştırmacılar, her bir kromozomdaki gen sayısını tahmin etmek için farklı yaklaşımlar kullandıklarından, tahmini gen sayısı değişir. Kromozom 22, muhtemelen proteinin üretilmesi emrini veren 500 ila 600 gen içerir. Bu proteinler vücutta çeşitli farklı roller oynarlar.

Kromozomal Değişikliklerle İlgili Sağlık Koşulları

Aşağıdaki kromozomal koşullar, kromozom 22’nin yapısındaki veya kopya sayısındaki değişikliklerle ilişkilidir.

22q11.2 Delesyon Sendromu

22q11.2 delesyon sendromu, kalp kusurları, ağzın çatısında bir açıklık (yarık damak), belirgin yüz özellikleri, düşük kalsiyum seviyeleri ve şizofreni gibi davranış sorunları ve akıl hastalığı riskinde artış içeren bir bozukluktur.

22q11.2 delesyon sendromlu çoğu insan, her hücrede 22. kromozomun bir kopyasında yaklaşık 3 milyon baz çifti eksiktir. Delesyon, kromozomun ortasına yakın bir yerde, q11.2 olarak belirlenmiş bir yerde meydana gelir. Bu bölge 30 ila 40 gen içerir, ancak bu genlerin çoğu iyi karakterize edilmemiştir. Etkilenen bireylerin küçük bir yüzdesinin aynı bölgede daha kısa silinmeleri vardır.

Belirli bir genin, TBX1’in kaybının, 22q11.2 delesyon sendromunun karakteristik fiziksel özelliklerinin çoğundan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Silinen bölgedeki ek genler muhtemelen 22q11.2 delesyon sendromunun çeşitli belirti ve semptomlarına katkıda bulunur.

22q11.2 Duplikasyonu

22q11.2 kopyası, kromozom 22 üzerindeki q11.2 konumundaki bazı genetik materyalin fazladan bir kopyasından kaynaklanır. Çoğu durumda, bu ekstra genetik materyal, 3 megabaz (Mb) olarak da yazılan yaklaşık 3 milyon baz çiftinden oluşan bir diziden oluşur. Bu dizi, 22q11.2 delesyon sendromunda eksik olanla aynıdır. Etkilenen bireylerin küçük bir yüzdesinin aynı bölgede daha kısa bir kopyası vardır. Duplikasyon, her hücrede 22 numaralı kromozomun iki kopyasından birini etkiler. Araştırmacılar, gelişimsel gecikmeye katkıda bulunabilecek genleri ve bu yinelemeyle bazı insanları etkileyen diğer sorunları belirlemeye çalışıyorlar.

22q13.3 Delesyon Sendromu

Yaygın olarak Phelan-McDermid sendromu olarak da bilinen 22q13.3 delesyon sendromu, kromozom 22’nin uzun (q) kolunun ucuna yakın bir silinmeden kaynaklanır. Bir halka kromozomu 22, 22q13.3 delesyon sendromuna da neden olabilir. Bir halka kromozomu, bir kromozomun iki yerde kırılması, kromozomun uçlarının kaybolması ve kırık uçların birbirine kaynaşmasıyla oluşan dairesel bir yapıdır.

Halka kromozomu 22 olan kişiler, hücrelerinin bazılarında veya tümünde bu anormal kromozomun bir kopyasına sahiptir. Araştırmacılar, kromozom 22’nin q kolunun sonuna yakın birkaç kritik genin, kromozom 22 oluştuğunda kaybolduğuna inanıyorlar. Uzun koldaki kırılma noktası 22q13.3 kromozom pozisyonundaysa, halka kromozomu 22’ye sahip kişiler, basit bir delesyona sahip kişilerle benzer belirti ve semptomlar yaşayacaktır.

22q13.3 delesyon sendromunun belirti ve semptomları, muhtemelen kromozom 22’nin sonunda çoklu genlerin kaybı ile ilgilidir. Delesyonun boyutu, etkilenen bireyler arasında değişir. Belirli bir genin, SHANK3 geni’nin kaybının, 22q13.3 delesyon sendromunun gelişimsel gecikme, zihinsel engel ve konuşma yokluğu veya ciddi şekilde gecikmiş konuşma gibi karakteristik özelliklerinin çoğundan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Deletlenen bölgedeki ek genler muhtemelen 22q13.3 delesyon sendromunun belirti ve semptomlarına katkıda bulunur.

Kronik Miyeloid Lösemi

Kromozom 9 ve kromozom 22 arasındaki genetik materyalin yeniden düzenlenmesi (translokasyonu), kronik miyeloid lösemi adı verilen bir tür kan oluşturan hücre kanserine neden olur. Bu yavaş büyüyen kanser, anormal beyaz kan hücrelerinin aşırı üretimine yol açar. Durumun ortak özellikleri arasında aşırı yorgunluk, ateş, kilo kaybı ve genişlemiş bir dalak bulunur.

Bu durumda yer alan, t(9; 22) olarak yazılan translokasyon, kromozom 9’daki ABL1 geninin bir kısmını kromozom 22’deki BCR geninin bir kısmı ile birleştirerek BCR-ABL1 adı verilen anormal bir füzyon geni oluşturur. Bir parça kromozom 9 ve füzyon genini içeren anormal kromozom 22, genellikle Philadelphia kromozomu olarak adlandırılır. Translokasyon, bir kişinin yaşamı boyunca edinilir ve yalnızca anormal kan hücrelerinde bulunur. Somatik mutasyon adı verilen bu tür bir genetik değişim kalıtsal değildir.

BCR-ABL1 geninden üretilen protein, kanser hücrelerine anormal şekilde bölünmeye devam etmeleri için sinyal gönderir ve kendi kendilerini yok etmelerini önler, bu da anormal hücrelerin aşırı üretimine ve normal kan hücrelerinin eksikliğine yol açar.

Philadelphia kromozomu, akut lösemiler olarak bilinen hızlı ilerleyen kan kanserlerinin bazı vakalarında da bulunmuştur. Muhtemelen gelişen kan kanseri türü, mutasyonu ve meydana gelen diğer genetik değişiklikleri alan kan hücresi tipinden etkilenir. Philadelphia kromozomunun varlığı, moleküler terapiler için bir hedef sağlar.

Dermatofibrosarkom Protuberans

Genetik materyalin 17 ve 22 kromozomları arasında yeniden düzenlenmesi (translokasyon), t(17;22) olarak yazılmıştır ve dermatofibrosarcoma protuberans olarak bilinen nadir bir cilt kanseri türüne neden olur. Bu translokasyon, kromozom 22’den PDGFB geninin bir kısmını, kromozom 17’den COL1A1 geninin bir kısmıyla birleştirir. Translokasyon, doğrusal veya dairesel olabilen bir veya daha fazla ekstra kromozom üzerinde bulunur. Dairesel olduğunda, ekstra kromozomlar süper sayısal halka kromozomları olarak bilinir. Bu mutasyon bir kişinin ömrü boyunca elde edilir ve sadece belirli hücrelerde bulunur. Somatik mutasyon olarak adlandırılan bu tür genetik değişim kalıtsal değildir.

Kaynaşmış COL1A1-PDGFB füzyon geni, sonuçta aktif PDGFB proteini gibi işlev gören bir kombine (füzyon) protein üretlmesi için talimatlar sağlar. Translokasyonda, PDGFB geni, DNA‘sının aktivitesini sınırlayan kısmını kaybeder ve COL1A1-PDGFB füzyon proteininin üretimi, COL1A1 gen sekansları tarafından kontrol edilir . Sonuç olarak, gen füzyonu, normalden daha fazla miktarda aktif PDGFB proteini üretimine yol açar. Aktif PDGFB proteini, hücre büyümesi ve bölünmesi (proliferasyon) ve olgunlaşma (farklılaşma) için sinyal verir. Fazla PDGFB proteini, hücrelerin çoğalması ve farklılaşması için anormal bir şekilde uyarır, bu da dermatofibrosarkom protuberansında görülen tümör oluşumuna yol açar.

Emanuel Sendromu

Emanuel sendromu, her hücrede kromozom 11 ve kromozom 22’den ekstra genetik materyalin varlığından kaynaklanır. Olağan 46 kromozoma ek olarak, Emanuel sendromu olan kişilerde, 22 numaralı kromozom parçasına bağlı bir 11 kromozom parçasından oluşan fazladan (süpernümerer) bir kromozom bulunur. Ekstra kromozom, türev 22 veya der(22) kromozomu olarak bilinir.

Emanuel sendromlu kişiler tipik olarak der(22) kromozomunu etkilenmemiş bir ebeveynden miras alırlar. Ebeveyn, 11 ve 22 numaralı kromozomlar arasında dengeli bir translokasyon adı verilen bir kromozomal yeniden düzenleme taşır. Dengeli bir translokasyonda hiçbir genetik materyal kazanılmaz veya kaybolmaz, bu nedenle bu kromozom değişiklikleri genellikle herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Bu yer değiştirme bir sonraki nesle aktarıldıkça dengesiz hale gelebilir. Emanuel sendromlu bireyler, bir der(22) kromozomu şeklinde 11. ve 22. kromozomlar arasında dengesiz bir translokasyon miras alır. Bu bireyler, kromozom 11’in iki normal kopyasına, kromozom 22’nin iki normal kopyasına ve der(22) kromozomundan ekstra genetik materyale sahiptir.

Fazladan kromozomun bir sonucu olarak, Emanuel sendromlu kişiler, normal iki kopya yerine her hücrede bazı genlerin üç kopyasına sahiptir. Fazla genetik materyal, normal gelişim sürecini bozarak zihinsel engelliliğe ve doğum kusurlarına yol açar. Araştırmacılar, der(22) kromozomuna hangi genlerin dahil edildiğini ve bu genlerin gelişimde hangi rolü oynadığını belirlemek için çalışıyorlar.

Ewing Sarkomu

Kromozom 22’yi içeren translokasyonlar, Ewing sarkomu olarak bilinen bir tür kanserli tümörde de rol oynar. Bu tümörler kemiklerde veya kıkırdak ve sinirler gibi yumuşak dokularda gelişir. Bu kanserlere neden olan mutasyonlar kişinin yaşamı boyunca edinilir ve sadece tümör hücrelerinde bulunur. Somatik mutasyon adı verilen bu tür bir genetik değişim kalıtsal değildir.

FLI1 geninden üretilen FLI proteini, DNA’ya bağlanır ve genlerden protein üretiminin ilk adımı olan transkripsiyon adı verilen bir aktiviteyi düzenler. FLI proteini, belirli genlerin transkripsiyonunu düzenleyerek bazı hücre türlerinin büyümesini ve gelişimini kontrol eder. EWSR1 geninden üretilen EWS proteini de transkripsiyonu düzenler. EWS/FLI proteini, FLI proteininin DNA bağlama fonksiyonunun yanı sıra EWS proteininin transkripsiyon düzenleme fonksiyonuna sahiptir. EWS/FLI proteininin çeşitli genlerin transkripsiyonunu anormal şekilde açıp kapattığı düşünülmektedir. Transkripsiyonun bu düzensizliği, kontrolsüz büyüme ve bölünmeye (proliferasyon) ve hücrelerin anormal olgunlaşmasına ve hayatta kalmasına yol açar,

Opitz G/BBB sendromu

22 numaralı kromozomun bir kopyasındaki delesyon Opitz G/BBB sendromuna neden olabilir. Bu durum, geniş aralıklı gözler (oküler hipertelorizm), nefes alma veya yutma güçlüğü, beyin malformasyonları, farklı yüz özellikleri ve erkeklerde genital anormallikler dahil olmak üzere vücudun orta hattı boyunca çeşitli anormalliklere neden olur. Opitz G/BBB sendromuna neden olan delesyon, 22q11.2 delesyon sendromuna neden olan delesyonla aynı alandadır, bu nedenle Opitz G/BBB genellikle 22q11.2 delesyon sendromunun bir parçası olarak kabul edilir. Opitz G/BBB sendromunun belirti ve semptomlarına hangi delesypna uğramış genlerin neden olduğu henüz bilinmemektedir.

Şizofreni

Şizofreni hastalarının küçük bir yüzdesinde 22q11 adı verilen kromozom 22 bölgesinde küçük bir delesyon (mikrodelesyon) vardır. Şizofreni, bir kişinin düşüncesini, benlik duygusunu ve algılarını etkileyen bir ruh sağlığı bozukluğudur. 22q11 bölgesi, şizofreni riskini etkilediği düşünülen birkaç gen içerir. Bu genlerden bir veya daha fazlasının kaybı beyni, bu bozukluğu geliştirme riskini artıracak şekillerde etkileyebilir. Ancak, bu gen kayıpları ile bozukluğun gelişimi arasındaki ilişki tam olarak anlaşılamamıştır.

Şizofreniye ek olarak, bu delesyona sahip bazı kişiler, 22q11.2 delesyon sendromu adı verilen bir durumu içeren ek belirti ve semptomlara sahiptir.

22q11 mikrodelesyonları, şizofreninin nedenlerini açıklamaya yardımcı olmak için araştırılan birçok faktörden biridir. Çoğu bilinmeyen çok sayıda genetik ve çevresel faktör, muhtemelen bu karmaşık durumu geliştirme riskine katkıda bulunur.

Diğer Kromozomal Koşullar

Kromozom 22’nin sayısındaki veya yapısındaki diğer değişikliklerin çeşitli etkileri olabilir. Entelektüel engellilik, gecikmiş gelişim, konuşma gecikmesi veya yokluğu, ayırt edici yüz özellikleri ve davranış sorunları ortak özelliklerdir. 22. kromozomda sık sık yapılan değişiklikler, her hücrede kromozomun fazladan bir parçasını (kısmi trizomi), her hücrede eksik bir kromozom parçasını (kısmi monozomi) ve bir halka kromozomu 22’yi içerir. 22. kromozomdan ekstra veya eksik malzeme. Bu translokasyonlardan en yaygın olanı kromozom 11 ve kromozom 22’leri içerir.

Kedi gözü sendromu, çoğunlukla tersine çevrilmiş 22 olarak adlandırılan bir kromozomal değişikliğin neden olduğu nadir bir hastalıktır. Bu duruma sahip kişilerde, her hücrede, anormal şekilde çoğaltılmış 22 kromozomundan genetik materyalden oluşan en az bir küçük ekstra kromozom bulunur. Ekstra genetik materyal, iris kolobomu adı verilen bir göz anormalliği (gözün renkli kısmında bir boşluk veya yarık), kulak önündeki küçük deri etiketleri veya çukurlar dahil olmak üzere kedi gözü sendromunun karakteristik belirti ve semptomlarına neden olur.

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/chromosome/22/

Görsel Kaynak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Human_male_karyotpe_high_resolution_-_Chromosome_22.png

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir