in , ,

Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan

Köpeklerde Dirsek Displazisi Nedir?

Köpek Dirseklerinin Anormal Gelişimi

İçindekiler

Tanım

Dirsek displazisi, hücre, bez veya kemiklerin anormal büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Dirsek displazisi, dirsek ekleminin deformasyonuna sebep olan dört farklı gelişme durumu ile ilişkilendirilir. Köpeklerde dirsek ağrısının ve topallığın en önemli sebeplerinden biridir. Büyük cinsli köpeklerde ise yaygın olarak ön pati topallığına sebebiyet verir. Labrador retriever, Rottweiler, Golden retriever, Alman çoban köpekleri, Bernese dağ köpekleri, chow chow’lar, sakallı collies ve Newfoundland ırkları arasında ise Dirsek displazmisi oldukça yaygın gözlemlenir. Hastalığın kendini belli ettiği yaş aralığı 4 ila 10 ay arasında iken tanı aşaması 4 ile 18 ay yaş aralığında gerçekleşmektedir.

Kemik parçasının üst dirsek kemiğinin iç yüzeyinde her alması durumu erkek köpeklerde dişi köpeklerden daha yaygın olarak gözlemlenir. Bunun dışında bilinen herhangi bir cinsiyet ayrımı yoktur.

Görsel 1: Köpek dirsek displazisi

Çeşitler ve Semptomlar

  • Hastalığa sahip her köpek erken yaşta belirtileri göstermemektedirler.
  • Ergin köpeklerde dejeneratif eklem hastalığına bağlı olarak dirsekte topallık gözlemlenmesi oldukça yaygın bir durumdur.
  • Yoğun egzersiz nedeniyle kemikte sertleşeme yaşanması ve bundan dolayı daha da ilerlemiş ön pati topallığı hastanın dinlenmesinden belirtilerini gösterir.
  • Dirseğin uzanırken veya kasılırken ağrıması.
  • Köpeklerin zarar gören bölgeyi vücutta bulundurmak istememeleri.
  • Eklem bölgelerinde sıvı birikmesi.
  • Kemiklerin ve eklemlerin hareketleri sırasında gıcırtıların duyulması ileri düzeyde dejeneratif eklem hastalıklarının belirtisi olabilir.
  • Hareket aralığında gözlenen azalma.

Sebepler

Hastalığın sebepleri genetik gelişim sıkıntıları ve çevresel faktörler olabilir.

Teşhis

Veteriner hekim dirsek displazisinin tanısına varmadan önce bazı belirtilerin sebeplerini elemek isteyebilirler. Örneğin bilekte herhangi bir travma olup olmadığını anlamak ya da eklem bölgesinde iltihaplanma olmadığını anlamak için belirti aralığının genişletilmesi gerekmektedir. Hastalıklı bölgede tümör oluşması durumunda da belirtilen semptomlar gözlenebilir ve tümör olma ihtimali de sonuca ulaşana kadar araştırılmaya devam eder, daha detaylı bir araştırma için hastanın eklemlerinin röntgenlerinin çekilmesi ile gerçekleşir. İki bacakta da hastalığın ortalığa çıkıp çıkmadığını anlamak için iki dirseğin röntgeninin çekilmesi gerekmektedir. Veteriner hekiminiz daha detaylı araştırmalar yapmak içim sizden tomogrofi ve MR çektirmenizi isteyebilir. Laboratuvar eklem dokudan alınacak sıvı örneği ve artroskopi (Eklemin içini incelemek için tüp benzeri bir alet yardımıyla gerçekleştirilen muayene yöntemi) yapabilir ve bu sayede daha kesin bir hastalık teşhisine ulaşılabilir.

Tedavi

Ameliyat tercih üzerine uygulanabilecek bir tedavidir ve ameliyattan sonra oluşacak şişliğin inmesi ve acının kontrolünün sağlanması için ameliyat bölgesine buz torbası koyulması önerilir. Veteriner hekimin bilgisi doğrultusunda buz torbasını 3 ila 5 gün arasında her sekiz saatte bir 10 veya 15 dakika boyunca ameliyatlı bölgeye uygulamanız gerekebilir. Köpeğinizin iyileşmesi ve kendi ağırlığını kaldırabileceği gücü kazanana kadar hareket egzersizlerinin yapılması oldukça faydalı olacaktır. Veteriner hekiminiz hastanın bacaklarında etkilenen yerlere göre egzersizler verecektir. Bu egzersizleri nasıl ve ne sıkılıkla yapacağınız konusunda veteriner hekiminiz tarafından bilgilendirileceksiniz. Ameliyat sonrası dönemde minimum 4 hafta hastanın hareket etmesi önlenmektedir ama yaşanan kas kaybı ve ya eklemde sertleşme yaşanmaması için bölgenin harekete teşvik edilmesi gerekmektedir. Veteriner hekiminiz sizi bu konular hakkında daha detaylı bir biçimde bilgilendireceklerdir.

Kilo kontrolünün etkilenen eklem bölgelerindeki baskının ve yükün azaltılması bakımından oldukça önemlidir. İlaçlar ağrının dinmesine, iltihaplanmanın azalmasına, eklem dokunun korunmasına, eklem bölgelerinde meydana gelecek iltihapların durdurulmasına yardımcı olur.

Alınabilecek Önlemler

Büyümeyi hızlandıran besinlerin aşırı tüketimi de dirsek displazisinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle köpeğinizin ırkına bağlı olarak kilo alması ve büyüme faktörleri de hastalığın açığa çıkma oranını yükseltebilir. Bu hastalığın genetik olduğunu unutmayın ve köpeğinizi çiftleştirmekten kaçının. Dirsek displazi teşhisi koyulan köpeğinizin kısırlaştırılması ve bu kısırlaştırma sürecinde köpeğin geldiği yerlerdeki insanları uyarmanız gerekmektedir. Eğer hasta sizin evinizde dünyaya gelmişse anne ve babasını bir daha çiftleştirmeyin.

Hastalıkla Yaşam

Yıllık kontroller ile eklem bölgesinin iyileşme sürecinin izlenmesi önerilir. Dejeneratif eklem hastalığının iyileşmesi beklenir ve gözlemlenir. Prognoz bu hastalığın tüm türleri için oldukça önemlidir.

Kaynak: https://www.petmd.com/dog/conditions/musculoskeletal/c_dg_elbow_dysplasia

Görsel Kaynaklar:

  1. https://tr.pinterest.com/pin/281543713511596/
  2. https://yandex.com.tr/gorsel/search?text=Elbow%20displazisi%20in%20Dog&iorient=horizontal&pos=11&img_url=https%3A%2F%2Fst2.depositphotos.com%2F1703608%2F7920%2Fi%2F950%2Fdepositphotos_79206250-stock-photo-german-shepherd-puppy-at-the.jpg&rpt=simage

Editör: Berfin Sucu

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir