in , ,

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan

Köpeklerde Ağız ve Burun Arasında Bulunan Anormal Geçiş: Oronazal Fistül Nedir?

Oronazal Fistül: Tanım, Nedenler, Teşhis ve Tedavi

İçindekiler

Tanım

Fistül, iki delik arasında, boş organlar içerisinde ya da boşluklar içerisinde olması ile bilinen anormal bir geçiş yoludur. Herhangi bir enfeksiyon, hastalık veya yaralanma sonucu oluşurlar. Ağız ve burun arasındaki iletişim oronazal fistül denilen dikey bir geçişle sağlanır. Dolikosefalik (uzun kafa yapısına sahip) köpekler, özellikle dakhund cinsi köpekler diğer köpeklere oranla bu durumdan daha çok etkilenirler.

Köpeklerin üst çenesinde bulunan herhangi bir dişin iltihaplanması sonucunda bu tarz fistüller oluşur. Oronazal fistüllerin en çok oluştukları yerler üst çenede bulunan dördüncü premolar köklerinin damakla birleştiği yerlerdir. Eğer bu durum cerrahi müdahale ile düzeltilmezse yiyecek ve su ağız boşluğundan burun boşluğuna geçer ve parazanal sinüslerin iltihaplanmasına, burun akıntısına, burun tahrişine ve yüksek ihtimalle pnömoniye sebep olur.

Semptomlar ve Türler

Oronazal fistül durumunun belirtileri arasında sürekli hapşırma, kanamalı veya kanamasız burun akıntısı yer alır.

Nedenler

  • Travma
  • Isırma sonucu oluşan yaralar
  • Ağız kanseri
  • Elektrik çarpması
  • Periodontal (diş eti dokusu iltihabı) hastalıklar
  • Travma yaratan diş çekimi
  • Dile doğru konumlanan mandibular dişler (diş benzeri kökler)
  • Ağzın çok sıkılması sonucu, alt çenedeki köpek dişlerin damağı delmesi

Teşhis

Veteriner hekiminizin işini kolaylaştırmak için köpeğinizin sağlık geçmişi, semptomların başlangıcı ve bu duruma sebep olabilecek olayların bilgisini vermelisiniz. Hekiminiz gerekli gördüğü taktirde, oronazal fistülü araştırmak için periodontal bir prob kullanarak detaylı bir sözlü ve fiziksel muayene yapacaktır.

Tam kan sayımı, idrar tahlili, elektrot paneli ve kimyasal kan profili de dahil edilerek detaylı bir kan profili çıkartılacaktır. Fistülün cerrahi müdahale ile düzeltilmesi için köpeğe anestezi verilmeli ve bu anestezi öncesi detaylı kan profili çıkartılmalıdır.

Tedavi

Fistüle sebep olan dişin çıkartılması ve geçiş kanalının kapatılması tercih edilen bir tedavidir. Bu kanalın kapatılması sırasında hem ağız hem de burun boşluğuna bir deri flep yerleştirilecektir.

Tedavi Sonrası Yaşam

Durumu düzeltmek için konulan flep, köpek her nefes aldığında gerildiğinden sürekli bir açılma eğilimindedir. Böyle bir durumda ileri doku flepleri kullanılarak ek bir ameliyat yapılabilir.

Kaynak: https://www.petmd.com/dog/conditions/mouth/c_multi_oronasal_fistula

Görsel Kaynak: https://www.petmd.com/dog/conditions/mouth/c_multi_oronasal_fistula

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir