in , ,

AğlamaklıAğlamaklı ÇalışkanÇalışkan

Kedilerde Peritonit Nedir?

Kedilerde Karın Boşluğu İltihabı: Peritonit

İçindekiler

Tanım

Peritonit hem köpeklerde hem de kedilerde görülen bir rahatsızlıktır. Karın boşluğu sulu ince bir zar olan periton ile kaplanmıştır. Kedilerin karın boşluğu veya diğer adıyla periton boşluğu yara aldığı zaman bu zar iltihaplanmaya başlar. İltihaplanmanın etkisi periton boşluğunun aldığı darbeye göre değişiklik gösterir. Peritonit oldukça acılı bir hastalıktır ve hastalığa sahip olan kedi, karın boşluğuna dokunulduğu zaman tepkisini gösterecektir.

Semptomlar ve Çeşitleri

  • Soğuk algınlığı,
  • Kusma,
  • Karın ağrısı,
  • Acıyı azaltmak için hayvanın “dua eder” pozisyonda durması,
  • Kalp ritminde anormallik.

Nedenler

  • Birincil Peritonit: Bir ajanın kan yoluyla yayılmasından dolayı gerçekleşir.
  • İkincil Peritonit: Vücutta bulunan başka bir yaradan kaynaklanır. Karın boşluğunun veya içi boş organların yaralanmasıyla ortaya çıkar.
Görsel: Kedilerde peritonit kontrolü.

Teşhis

Veteriner hekiminiz kediniz için kan tahlilleri ve elektrolit tahlillerinin de içinde bulunduğu kapsamlı bir muayene yapacaktır. Kedinizin hastalık geçmişi hakkında, gösterdiği semptomlar hakkında ve hatta karıştığı olası kazalar hakkında da olabildiğince bilgi vermeniz gerekmektedir. Anlattığınız bu durumlar veteriner hekiminizin, hangi organların zarar gördüğünü anlamasında önemli rol oynar.

Röntgen ultrason sonuçları eğer varsa karın boşluğunda bulunan sıvının, gazın veya apsenin tetkikinde oldukça önemlidir. Laboratuvarda analiz edilmek için abdominosentez ile alınan sıvı örneğin vakumlu kan toplama tüplerinde (EDTA tüpleri) saklanması gerekir. Eğer sıvı örnek abdominosentez ile elde edilemezde mide yıkama ile gerçekleştirilir.

Tedavi

Hastalığa sahip kediler sıvı ve elektrolit tedavisi için yoğun bakım ünitesinde yatmalıdır. Eğer bir kalp hastalığı belirlenirse kedinizin diyetinin düşük sodyum diyetine değiştirilmesi gerekir. Kedinin beslenmeye ihtiyacı varsa bu olay ya besin enjektesi ile ya da sindirim sistemine yerleştirilen tüp ile gerçekleştirilir. Kediniz stabil duruma geldiği zaman doktorunuz gerekli ilaçları yazarak tedaviye devam edecektir.

Eğer kedinizde bakteriyel veya kimyasal peritonit var ise tedavisi için ameliyat gereklidir. Çok riskli bir ameliyat olduğu için bazı hayvanlar ameliyattan sonra ölebilirler. Kediniz yoğun bakım ünitesindeyken günübirlik veya iki günde bir veteriner hekiminizin isteği üzerine kan tahlilleri düzenli olarak tekrarlanır.

Hastalıkla Yaşam ve Yönetim

Eğer kedinizin ameliyat olması gerekiyorsa travmayı atlatmak ve iyileşmek için hareketli çocuklardan ve hayvanlardan uzakta sessiz ve güvenli bir yerde iyileşmesi gerekir. İyileşme sırasında ameliyat bölgesini yormayacak şekilde düzenlenmiş bir diyet verilerek kedinizin daha rahat iyileşmesi amaçlanır.

Kediniz için yapacağınız değişikleri, diyet değişikliklerini ve bu değişikliklerin kalıcı mı devamlı mı olup olmadığını veterinerinize sorarak öğrenebilirsiniz.

Kaynak: https://www.petmd.com/cat/conditions/digestive/c_ct_peritonitis

Görsek Kaynaklar:

  1. https://img.webmd.com/dtmcms/live/webmd/consumer_assets/site_images/article_thumbnails/other/cat_relaxing_on_patio_other/1800x1200_cat_relaxing_on_patio_other.jpg
  2. https://yandex.com.tr/gorsel/search?text=peritonitis%20in%20cats&pos=4&img_url=https%3A%2F%2Fst.depositphotos.com%2F2654993%2F4155%2Fi%2F950%2Fdepositphotos_41554559-stock-photo-listening-a-cat-with-stethoscope.jpg&rpt=simage

Editör: Berfin Sucu

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir