in

AğlamaklıAğlamaklı EntellektüelEntellektüel ŞaşkınŞaşkın

Kan Alkol Testi Nedir?

Kan Alkol Testi; Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır, Sonuçlar

İçindekiler

Tanım

Kan alkol testi kandaki alkol seviyesini ölçmeye yarayan bir testtir. Birçok insan polislerin alkollü araç kullandığından şüphe edilen kişilerde alkol seviyesine bakmak için kullandığı alkolmetreye aşinadır. Alkolmetre hızlı sonuç verse de alkol oranını tam olarak doğru belirlemez.

Alkol, bilinen diğer adıyla etanol, likör, bira ve şarap gibi alkollü içeceklerin ana maddesidir. Alkollü bir içecek tüketildiğinde kan dolaşımı yoluyla absorbe edilir ve karaciğerde işlenir. Karaciğeriniz her bir saatte bir içeceği işleyebilmektedir. Genellikle bir bira 12 ons, bir şarap 5 ons ve bir viski 1.5 ons olarak tanımlanmaktadır.

Eğer karaciğerinizin işleyebileceği miktardan daha fazla alkolü hızlı bir biçimde tüketirseniz sarhoşluk belirtilerini, diğer ismiyle intoksikasyon belirtilerini yaşayabilirsiniz. Bu semptomlar davranışsal bozukluklar ve bozulmuş muhakeme olarak ortaya çıkar. Alkolün etkileri kişiler arasında farklılık gösterebilir ve yaş, boy, kilo, cinsiyet, alkol kullanımı öncesi tüketilen yiyecekler gibi birçok parametreye bağlıdır.

Diğer isimler: Kan Alkol Testi, etanol testi, etil alkol, kan alkol içeriği

Kan Alkol Testi Ne İçin Kullanılır?

Kan alkol testi aşağıdaki sebeplerden dolayı uygulanabilir:

  • Alkollü araç kullanma: Birleşik devletlerde 21 yaş üzeri sürücüler için yasal alkol limiti .08% olarak belirlenmiştir. 21 yaşından küçük sürücüler araba kullanırken ya da öncesinde hiçbir şekilde alkol tüketmemelidir.
  • Yasal Sarhoşluk Sınırı: Toplum içerisinde alkol alımının yasal sınırı eyaletler arasında değişiklik göstermektedir.
  • Alkol kullanımını yasaklayan bir tedavi programına dahilken alkol kullanmaya çalışma.
  • Alkol zehirlenmesi belirtilerini gösterme: Kanınızdaki alkol oranı yüksekse yaşamınızı tehdit edebilecek olan alkol zehirlenmesi durumunu yaşayabilirsiniz. Alkol zehirlenmesi nefes alma, kalp ritmi ve vücut sıcaklığı gibi temel vücut fonksiyonlarını ciddi derecede etkileyebilir.

Gençler ve genç yetişkinler alkol zehirlenmesine yol açan aşırı alkol tüketimi konusunda yüksek risk gruplarını oluştururlar. Aşırı alkol alımı kısa bir zaman aralığında kandaki alkol oranını oldukça fazla arttıracak biçimde alkol tüketme davranışıdır. Bu durum kişiden kişiye değişir fakat aşırı alkol alımı kadınlar için 2 saatte 4 içki ve erkekler için 2 saatte 5 içki tüketimi olarak tanımlanmıştır.

Çocuklar da alkol içeren bazı ev ürünlerini içerek alkol zehirlenmesi durumunu deneyimleyebilirler. Örneğin gargara suları, el dezenfektanları ve belirli soğuk algınlığı ilaçları buna örnek verilebilir.

Neden Kan Alkol Testine İhtiyaç Duyulur?

Eğer alkollü araç kullandığınızdan şüphe ediliyorsa ya da aşağıdaki intoksikasyon belirtilerini gösteriyorsanız kan alkol testi yaptırmanız gerekebilir:

  • Koordinasyon ve denge sağlamada güçlük
  • Konuşma bozukluğu
  • Yavaşlamış refleksler
  • Bulantı ve kusma
  • Duygu-durum değişiklikleri
  • Zayıflamış muhakeme

Sizde veya çocuğunuzda alkol zehirlenmesi semptomları varsa bu testi yaptırmanız gerekebilir. Yukarıdaki semptomlara ek olarak alkol zehirlenmesi semptomları arasında şunlar da vardır:

  • Kafa karışıklığı
  • Düzensiz nefes alma
  • Nöbetler
  • Düşük vücut ısısı

Kan Alkol Testi Esnasında Neler Olur?

Sizinle ilgilenen sağlık çalışanı küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alır. İğne kolunuza girdikten sonra az miktarda kan örneği test tüpüne aktarılır. İğne girip çıkarken ufak bir batma hissi yaşayabilirsiniz. Bu işlem genelde 5 dakikadan kısa sürer.

Test Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bu test için özel bir hazırlık yapmanız beklenmemektedir.

Kan Alkol Testi Herhangi Bir Risk Taşıyor mu?

Kan alma işlemi esnasında iğnenin girip çıktığı yerde hafif bir ağrı hissi yaşayabilirsiniz ya da teninizde morarma oluşabilir fakat bu semptomlar hızlıca kaybolur.

Test Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Kan alkol testi sonuçları kan alkol içeriği (BAC- Blood Alcohol Content) gibi farklı şekillerde verilebilir. Tipik sonuçlar aşağıdaki gibidir:

  • Ayık/Makul seviye: 0.0% BAC
  • Yasal Düzeyde Alkollü: .08% BAC
  • Aşırı Alkollü: %0.8-%0.40 BAC. Kanınızda bu seviyede alkol bulunuyorsa yürümekte ve konuşmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu duruma bulantı, kafa karışıklığı, uyuşukluk gibi semptomlarda eşlik edebilir.
  • Ciddi Komplikasyon Riski Teşkil Eden Seviye: >0.40% BAC . Bu seviyede alkollüyseniz koma veya ölüm riski taşıyor olabilirsiniz.

Testin zamanlaması sonuçların doğruluğunu etkileyebilir. Kan alkol testi en doğru sonuçları, son içki üzerinden 6-12 saat kadar bir süre geçmişse vermektedir. Eğer sonuçlarınız hakkında sorularınız veya endişeleriniz varsa ilgili bir sağlık çalışanına veya bir avukata başvurmalısınız.

Kan Alkol Testi Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir polis memuru alkollü araç kullandığınızdan şüpheleniyorsa alkolmetre ile kanınızdaki alkol oranını ölçmek isteyebilir. Eğer alkolmetre testini reddederseniz veya testin yanlış sonuç verdiğini düşünüyorsanız kan alkol testi yaptırmak isteyebilirsiniz ya da bu testi yaptırmanız istenebilir.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/blood-alcohol-level/

Görsel Kaynak: https://t4.ftcdn.net/jpg/02/50/92/67/360_F_250926792_Ty7ezgQqiNxoGZOsWQ1yHyiWa9XWej5x.jpg

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir