in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ÇılgıncaÇılgınca

İnsan Genom Projesi

İnsan Genom Projesi Tanım, Çalışmalar ve Sonuçları…

İçindekiler

Giriş

Ülkemizde bilim ve teknolojiye olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu artışla beraber toplumumuzdaki farkındalık seviyesi de yükselmektedir. Hatta bilimin gündelik yaşamdaki kullanımı içinde bulunduğumuz pandemi süreciyle birlikte de hızlı bir şekilde artmıştır. Bizler de bu artışın bir parçası olarak biyoloji bilime hatta ve hatta insan yaşamına anlam kazandıran bu projeden biraz bahsetmek istedik. İnsan Genom Projesi (İGP).

İnsanoğlu olarak sürekli biz ve atalarımız hep arayış içerisindeydik. Yeryüzünü keşfettik. Bu bize yetmedi, okyanusları keşfetmeye başladık. Yerküreye sığamadık ve gökyüzünü de keşfetmeye başladık. Sonra durduk ve dedik ki, bir de kendimizi keşfedelim ve insanoğlu İnsan Genom Projesini başlattı. Peki insan genom projesinde ne oldu ve ne sonuçlar çıktı? Haydi hep beraber bakalım.

Çalışma

İnsan Genom Projesi, insan (Homo sapiens)’ın bütün genlerini ve gen bölgelerini taramayı, tarama sonucunda bunları haritalamayı amaçlamıştır. Bu proje toplamda 13 yıl sürmüş bir uluslararası araştırma programı olmuştur. Düşünün 50 yıl önce DNA’yı keşfediyoruz ve bu keşfin 50. Yıl dönümünde takvimler 2000 yılını gösterirken bu uluslararası projenin ilk basamağı sonuçlanıyor ve ilan edilirken şu ifade kullanılıyor “Tüm Çağların En Özel Günü”. Proje 2001 yılında sonuçlanıyor. Ama hızla gelişen teknolojiyle birlikte yapılan araştırmalar ve güncellemeler ile 2003 yılında tüm eksikler giderilerek proje sonuçları son halini alıyor.

Peki ne mi oldu?

Genomumuzda bulunan 3 milyar bazın dizilimi belirlendi. Elde edilen verilerle de genomumuzda yaklaşık 20.000 ile 25.000 arasında gen bulunduğu bildirilmişti.

Sonuç

Bu çalışmaya kimlerin katkıda bulunduğuna bakalım bir de. İnsan Genom Projesine Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere ve Japonya’nın dahil olduğu 6 ülkeden 20 merkez katkıda bulunmuştur. Zaman zaman birbirlerini ziyaret ederek projeyi planlandığı gibi bitirmek için hareket ettiler. Ama proje planlanan tarihten daha erken bitti.

Neden mi?

Celera adlı özel bir şirketin insan genomunu dizilemeye başlamasıyla Uluslararası konsorsiyum ile Celera arasında genom dizilmesinin başlaması için bir çekişme yaşanmıştır. İşte buradaki çekişme projenin planlanan tarihten daha erken bitmesine sebep olmuştur. Projenin bitmesiyle de yeni bir düzenine geçiş hatta genom çağına geçiş başladı.

İlerleyen yazılarımızda İnsan Genom Projesinin bize kattığı alanları ve bu projeye nasıl anlam kazandırdığımızı da yazarak sizlere ulaştırmaya çalışacağız.

Bilinmezliğin korkusunu, bilimin cesareti ile yenmek dileğiyle. Bilimle kalın.

Kaynaklar:

  1. http://www.genome.gov/
  2. Akman, B., Tuncer, T., (2014). Yaşamın Şifresi: İnsan Genom Projesi.

Görsel Kaynak: https://home.cancerresearch/the-human-genome-project-is-declared-complete/amp/

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum