in ,

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan ÇılgıncaÇılgınca Sevgi DoluSevgi Dolu HavalıHavalı

İnek Anatomisi Nasıldır?

İnek Anatomisi Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Bir ineğin vücudunun pek çok parçası vardır. İneklerin renkleri çok değişken olabilir; bazıları kahverengi, bronz, beyaz, siyah, kahverengi beyaz yamalı veya beyaz siyah yamalı. Dişi ineklerde süt, memelerde üretilir ve meme ucundan salgılanır. İnek memeleri, her birinde bir meme ucu olan dört parçadan oluşur.

Memedeki küçük bölmeler suyu ve besin öğelerini kandan ayırır ve süte dönüştürür. Süt, damlacık halini alır ve sütü tutan rezervuara akar. İneğin memesi sıkılırsa, süt fışkırır ve ya depolanır ya da süt emen bir buzağıyı besler.

Ağızları ise otlamaya uyum sağlamıştır, ağzın üst kısmı sert taban yastığı yapısındadır, alt kısımda bir dizi, yassı yüzeyli diş bulunmaktadır. Alt çenede sekiz kesici diş, alt ve üst çenelerin sağ ve sol taraflarında altışar azı dişi olmak üzere toplamda otuz iki dişi bulunur.

İnekler, çimeni yerden kopararak alt ve üst dişlerinin arasında öğütür, kulakları çok esnektir ve her yöne dönebilir. Özellikle de, pek çok yönden gelen tehlike işaretlerini duymaya alışıklardır.  Aynı zamanda üstlerindeki böcekleri kovmak için de kullandıkları, uzun kuyrukları vardır. İneklerin de küçük boynuzları bulunabilse de, esas boğalarda boynuz bulunur. Boğaların boynuzları, tırnaklarımıza benzer şekilde keratin maddesinden oluşmaktadır. Boynuzları, boğalarda herhangi bir rahatsızlığa sebep olunmadan sökülebilir.

Beslenme

İnekler otçuldur; yani et yemezler, sadece bitki, ot ve tahıl yerler. İnekler geviş getiren hayvanlardır, böyle hayvanların birden çok mideleri bulunur.

İneklerin, her biri farklı bir işlem için kullanılan dört parçalı mideleri bulunur. Öncelikle yiyeceklerini çok fazla çiğnemeden yutar. Daha sonra midelerinden ağızlarına ‘geviş‘ getirirler, daha sonra bu yiyecekleri iyice çiğneyerek tekrar yutarlar.

Mide Anatomisi Nasıldır?

Bir ineğin karnında, dört sindirim bölümü bulunur:

İşkembe

Midenin en büyük bölümüdür ve 190 litreye kadar kısmi sindirilmiş yiyeceği tutabilir. Geviş, ağıza bu bölümden gelir. İşkembedeki yararlı bakteriler ineğin yemeğinin yumuşatır ve sindirir, ineğe protein sağlar.

Börkenek

Midenin bu kısmı hırdavatçı mide olarak da adlandırılır. Çünkü inekler yememeleri gereken, çit ve benzeri bir şeyi yedikleri zaman yabancı cisim buraya yerleşir. Börkenekteki kasılmalar yabancı cismi karın içi boşluğuna doğru atar ve burada yangı (iltihaplanma) başlar. Tırnak ve çiviler, kalbi bile delebilir. Yenen otlar midenin bu bölümünde yumuşatılır ve küçük geviş yumakları haline getirilir. Her geviş yumağı tekrar ağza getirilir ve kırk ila altmış çiğnemeden sonra düzgünce yutulur.

Kırk Bayır

Midenin bu parçası bir filtredir. İneğin yediği bütün yiyecekleri süzgeçten geçirir. Geviş yumakları basınçla parçalanır ve daha da küçülür.

Şırdan

Midenin bu bölgesi insan midesi ile benzerlik gösterir ve bağırsaklarla bağlantılıdır. Burada, yiyecekler sonunda ineğin mide sıvılarıyla parçalanır ve ineğin ihtiyaç duyduğu temel besinler kana geçer. Kalan parça bağırsaklara ilerler ve tezek oluşur.

Kaynak: https://animalcorner.org/cow-anatomy/

Görsel Kaynak: https://funart.pro/uploads/posts/2021-07/thumbs/1627686513_8-funart-pro-p-telyata-porodi-simmental-zhivotnie-krasivo-10.jpg

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir