in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu

Hassas Tıp Girişimindeki Zorluklar

Hassas Tıp ve Hassas Tıp girişimindeki Zorluklar

Giriş

Hassas/Kişiselleştirilmiş Tıp yeni ve büyümekte olan bir alan. Bu alandaki hedeflere yönelik olarak kullanılacak bir çok teknolojik ürün henüz erken gelişim aşamalarında veya daha geliştirilememiş durumda. Örneğin; araştırmacıların, hastane ve kliniklerdeki bir milyonu aşkın gönüllü bireyin kişisel bilgilerini standardize edecek yöntemler bulması gerekecek. Bununla birlikte, bu geniş çaplı verilerin kullanışlı bir şekilde saklanabilmesi için veri tabanları oluşturulmalı.

Hassas Tıp Girişimlerin aynı zamanda sosyal, etik ve yasal sorunları da beraberinde getirmekte. Katılımcıların kişisel gizlilik ve  sağlık durumlarının mahremiyetini korumaya yönelik yöntemler bulmak zorlu olacaktır.  Gönüllülerin, araştırmalara katılırken ki yarar ve zararlarını iyice anlamaları önem arz etmektedir, bu aynı zamanda araştırmacıların oluşturması gereken titiz ve kapsamlı bir aydınlatılmış onam formu demektir.

Hassas tıbbın diğer bir sorunu ise, bütçe. Hassas Tıp Girişimlerinin kendisi başlı başına milyon dolarlara mal olmaktadır ve devam etmekte olan süreçteki girişimler için Kurultay tarafından birkaç yıllık fon sağlanması gerekir. Büyük miktardaki DNA sekanslanması gibi teknolojiler sürdürmesi (sekanslamanın maliyeti hızla azalsa da) çok pahalı. Bununla birlikte bir kişinin genetik ya da moleküler karakteristiklerine özel üretilmiş ilaçlar da pahalıdır. Üçüncül-parti ödeyiciler (örneğin tıbbi istekleri karşılayan özel sigorta şirketleri) tarafından kişiselleştirilmiş hedef ilaçların geri ödemesi de bir problem olarak sayılmakta.

Eğer hassas tıp yaklaşımları, günlük sağlık bakımı rutininin bir parçası haline gelirse, doktor ve diğer sağlık çalışanlarının moleküler genetik ve biyokimya alanında daha bilgili olmaları gerekir. Bu alanda çalışanlar kendilerini, genetik test sonuçlarını yorumlayabileceklerini, bu bilgilerle nasıl bir tedavi yaklaşımları uygulayacağını ve bu bilgileri hastalara nasıl iletecekleri konusunda gittikçe artan biri ihtiyaç içerisinde bulabilirler.

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/understanding/precisionmedicine/challenges/

Görsel Kaynak: https://www.sciencemag.org/custom-publishing/webinars/advancing-precision-medicine-through-multi-omics-integrated-approach

Editör: Tolga POLAT

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir