in ,

Hamsi Nedir?

Hamsi: Sınıflandırması ve Bilimsel Adı, Dağılımı, Popülasyonu ve Habitatı….

İçindekiler

Tanım

Hamsi küçük yeşil yem balıklarıdır. Bu balıklar beslenmede çok yaygın ve yüksektir ve Engraulidae ailesine aittir.

Çoğu deniz sularında bulunan 100’den fazla hamsi türü vardır. Bununla birlikte, bu küçük balıkların bazıları acı sularda da bulunur. Bazıları güney Amerika’nın tatlı sularında da var olabilir.

Hamsi çoğunlukla büyük ağızlarıyla ayırt edilen balıklardır. Üst çeneleri gözlerinin arkasına uzanır. Bunun yanı sıra, uzun, domuz benzeri bir snout alt çenelerinin uçlarının ötesine uzanır.

Hamsi
Görsel 1
Hamsi
Görsel 2

Hamsi Hakkında İnanılmaz Gerçekler!

Bu balıkları dolunay gecesinde yakalamak daha kolaydır, çünkü vücutları ay ışığının altında parlar. Hemen sonra tuzlanır ve konserve edilir  ya da bazen yemek amacıyla kurutulur. Yengeç ezmesinin bu balıkları yakalamak için en iyi yem olduğu bilinmektedir. En taze hamsilerde kırmızımsı olanlar yerine siyah irisler vardır. Ayrıca genellikle beyaz ete sahip Sardalyalar’la karıştırılırlar.

Sınıflandırma ve Bilimsel İsim

Hamsi, Animalia ve phylum Chordata krallığına ait balıklardır. Sınıfları Actinopterygii ve Clupeiformes düzeninden geliyorlar. Bu küçük balıklar Engraulidae ailesine aittir. Ayrıca Bilimsel adı Engraulidae olarak da geçerler. Bununla birlikte, farklı hamsi türlerinin geçmesi gereken farklı bilimsel isimler vardır.

Hamsi Türleri Nelerdir?

Kaynaklara göre, dünyada 144 farklı tür vardır. Bu farklı türler 17 türe dağılmıştır. Bu türlerin çoğunluğu, bulundukları konum sonucunda farklılaşsa da, kendilerini ayırt etmelerinin birkaç yolu vardır.

Yaygın türlerden bazıları şunlardır:

  • Avrupa Hamsisi: Bu hamsiler en çok tüketilen türlerden biridir ve ağırlıklı olarak Akdeniz ve Kuzey Denizi’nde bulunurlar. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında yumurtlayan gümüş bir bel altı vardır.
  • Perulu Hamsi: Bu tür genellikle güneydoğu Pasifik Okyanusu’nda bulunur ve ton tarafından toplanır.
  • Hint Hamsisi: Hint hamsisi de Hardenberg’in hamsisi olarak geçiyor. Canlı yem veya ölü yem olarak kullanılabilir.
  • Kuzey Hamsisi: Avrupa hamsisi ile karıştırılmamalıdır, bu tür tipik olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin oregon, Washington ve Kaliforniya’ya yayılan iki ayrı bölgesinde bulunur.

Hamsi Sardalya’ya Karşı

Hamsi, kürlemenin bir sonucu olarak, Sardalya beyaz ete sahipken genellikle koyu, kırmızımsı gri ete sahiptir. Sardalyanın alt çenesi hafifçe çıkıntılıyken, Hamsi’nin üst çenesi gözlerinin arkasına kadar uzanır.

Karşılaştırmalı olarak, sardalya hamsiden yaklaşık iki inç daha uzundur, ancak hala inanılmaz derecede benzerdirler.

Bu iki balık türünün farklı olmasının ana yolu zevklerindedir. Hamsi herhangi bir yemeği daha tuzlu hale getirme eğilimindedir. Bununla birlikte, biraz daha yumuşak ve bastırılmış daha etli bir tat isteyen bireyler için sardalya doğru seçim olabilir.

Sardalya Clupeidae ailesine, hamsi ise Engraulidae ailesine aittir.

Dış Görünüm

Bunlar küçük çevreci balıklardır. İnce ve aerodinamik ve ringalara çok benziyorlar diyebiliriz. Genellikle büyük ağızlara göre sınıflandırılırlar.

Üst çeneleri gözlerinin arkasına uzanır ve sivri domuz benzeri bir burun alt çenenin ötesine uzanır. Düz bir yanal çizgileri var.

Bu balıklar kolayca ayrılabilen büyük ölçeklere sahiptir. Yetişkin bir balık yaklaşık 12-15 cm büyüklüğündedir. Bu balıkların en ağırı bile 250 gramdan daha ağır değildir.

Dağılım, Popülasyon ve Habitat

Bu balıklar dünyadaki birkaç okyanusta bulunur. Bu okyanusların her yerinde dağınık noktalarda yaşıyorlar. Bununla birlikte, çoğunlukla ılıman sularda yoğunlaşırlar.

Çok nadirdirler veya aşırı sıcaklıklara sahip bölgelerde tamamen yokturlar. Bu yüzden onları çok soğuk veya çok sıcak sularda bulmak zordur. Avrupa türleri özellikle Karadeniz, Alboran Denizi ve Ege Denizi’nde bol miktarda bulunur.

Bu balıklar genellikle tuzlu sularda bulunur. Bununla birlikte, bazıları acı sularda da bulunabilir. Açık okyanuslarda en iyi şekilde geliştikleri anlamına gelen pelajiktirler. Acı sularda, haliçlerde ve koylarda bulunurlar.

Bir araştırmaya göre, 2015 yılı itibariyle tahmini nüfus 20.700 metrik tondur.

Yırtıcılar ve Avcılar

Bu balıklar, özellikle defne hamsileri lüfer, çizgili bas ve yırtıcı olarak zayıf balıklara sahiptir. Bunun dışında, deniz kuşları da defne hamsisi de dahil olmak üzere onlardan beslenir. Bu balıkların diğer avcıları arasında köpekbalıkları, halibut, somon ve diğer balıklar bulunur. Buna karşılık, planktonların yanı sıra yakın zamanda yumurtadan çıkmış balıkları da yerler.

Hamsiyi Ne Yer?

Bu balıkların yaygın avcıları somon,  halibut, köpekbalıkları, çizgili bas, lüfer, zayıf balık ve diğer balıkları içerir.

Hamsi Ne Yer?

Bu balıklar büyük ölçüde planktonların yanı sıra yakın zamanda yumurtadan çıkmış balıklarla beslenir.

Üreme ve Ömür

Balıklar yumurtlayarak çoğalır. Erkekler ve dişiler büyük gruplar halinde toplanır ve yumurtalarını ve spermlerini suya bırakırlar.

Spermlerin balıkların vücutlarının dışındaki yumurtaları döllemeyi yaptığı bilinmektedir. Döllendikten sonra yumurtalar yumurtadan çıkana kadar su sütunlarında yüzer.

Gebelik süresi ve genellikle bebeklerin cinsel olgunluğa ulaşması için geçen süre türlerden türlere değişir. Nadiren 4 yaşından sonra yaşarlar.

Balıkçılık ve Yemek Dünyasında Hamsi

Bu balıkların çoğu derin suda, trol tekneleri tarafından yakalanır. Yakalandıktan sonra, bu balıkların çoğu konserve ve tuzlanır. Daha sonra, daha sonra sos yapmak için kullanılan bir macun haline getirilirler. Yengeç ezmesi, hamsiyi yüzeye çıkarmak için kullanılan yaygın bir yemdir.

Ayrıca, yemeklerde sihirli bir bileşen olarak kabul edilirler. Tuzlu ve tuzlu bir tada sahiptirler. Genellikle, domates sosunda karıştırılır veya zeytinyağında sığ kızartılır.

İnsanlar ayrıca bu küçük balıkları pizzalarının üzerine sos olarak sever veya kolay bir atıştırmalık fikri olarak tostlarına yağlarlar. Bazen yemek amacıyla kurutular. Kurutulmuş balıklar da harika atıştırmalıklar yapar.

Kaynak: https://a-z-animals.com/animals/anchovies/

Görsel Kaynak: https://italian-traditions.com/ru/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%8E-%D1%80%D1%8B%D0%B1%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%8C-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8F%D0%B1%D1%80%D0%B5/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir