in

GLRA1 Geni Nedir?

GLRA1 Geni: Normal Fonksiyon, Sağlık Koşulları ve Diğer İsimler

İçindekiler

GLRA1 Geni: Glisin Reseptörü Alfa 1

Normal Fonksiyon

GLRA1 geni, glisin reseptör proteininin, bir kısım alfa (α) 1 alt ünitesinin üretilmesi emrini verir. Glisin reseptörü, omurilikte bulanan nöronların zarına ve beynin sapına bağlı olan kısmına bitişiktir. Glisin reseptörü beş farklı alt yapıdan meydana gelir: iki tane α1 alt birimi ve üç beta (β) alt birimi, β alt birimi farklı bir genden meydana gelir.

Reseptör proteinleri, ligand isimli diğer belirlenmiş moleküllerin, anahtar kilit uyumu olan belirli bölgeleri bulunur. Ligandlar ve reseptörleri birleşerek hücrenin gelişimini ve işlevini etkileyen sinyalleri tetiklemeye yardımcı olur. Glisin reseptörü için ligand, amino asit glisindir. Bu molekül, sinir sisteminde sinyalleri gönderen kimyasal bir haberci olan bir nörotransmiter işlevi yapar.

Glisin, glisin reseptörüne tutunduğunda, negatif yüklü klorür iyonları nörona giriş yapmasına izin vermek için reseptör açılır. Klorür iyonların akış biçimi, nöronların sinyalleri farklı nöronlara iletme kabiliyetini düşürür. Sinyalleşmeyi durdurdukları yani inhibe ettikleri için, glisin reseptörleri inhibitör reseptörler olarak bilinir.

Genetik Değişikliklerle İlgili Sağlık Koşulları

Kalıtsal Hiperekpleksi

GLRA1 geninde bulunan altmıştan daha fazla mutasyonun kalıtsal hiperekpleksiye sebep olarak görülmüştür. Bu durumda en sık rastlanılan, artan kas tonusu yani hipertoniye ve ani uyaranlara, en çokta yüksek seslere karşı abartılı bir irkilme tepkisi bulunan bebeklerde rastlanır. İrkilme tepkisi kısa süreli katılık ve hareketsizlik süreçlerini baskılayabilir ve bazı kısımlarda bebekler nefes almayı bırakabilir. Çoğu GLRA1 gen mutasyonu, glisin reseptör proteininin α1 alt kısmında tek amino asitleri değiştirir. En sık görülen mutasyon, amino asit arginini, protein duruşunu 271’deki amino asit lösin ile değiştirir.

Kalıtsal hiperekpleksiye sebep olan GLRA1 gen mutasyonları, glisin reseptör proteininin ligand glisine cevap verme özelliğini bozar. Bazı GLRA1 gen mutasyonları, glisin reseptörünün şeklini farklılaştırarak reseptörün glisin eksikliğinde açılmasını engelleyebilir ya da açılmasına sebep olabilir. Farklı mutasyonların, reseptörün hücre zarına yetişmesine engel olur. Glisin reseptörü kullanılmaz halde olduğunda ya da eksik olması durumunda, klorür iyonları gerekmediğinde hücreye girer ya da hücreye hiç giremez. Omurilik ve beyin sapında bulunan hücre sinyalleşmesinde oluşan artış, büyük ihtimal ile anormal kas hareketlerine, abartılı irkilme tepkisine ve kalıtsal hiperekpleksinin diğer belirtilere sebep olur.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • glisin reseptörü, alfa 1
  • glisin reseptörü, alfa 1 izoformu 1 öncüsü
  • glisin reseptörü, alfa 1 izoformu 2 öncüsü
  • GLRA1_İNSAN

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/gene/glra1/

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/3jaf

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

15 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir