in , ,

Gine Domuzlarında Antibiyotik Toksisitesi Nedir?

Gine Domuzlarında Antibiyotik Toksisitesi: Tanım, Belirtiler, Nedenler, Teşhis ve Tedavi

İçindekiler

Tanım

Gine domuzları, antibiyotiklerin etkilerine karşı çok hassastırlar ve sıklıkla uygulanmaları toksik etkilere yol açabilir. Antibiyotiklerin verilmesini takip eden olası komplikasyonlardan biri, normalde kobay bağırsaklarında yaşayan faydalı bakterilerin dengesinde bir bozulmadır ve bu, bazı durumlarda tedavi edilmekte olan orijinal durumdan daha ciddi hastalık durumlarına yol açabilir. Yetersiz beslenme ve C vitamini eksikliği gibi önceki altta yatan koşullar da kobayınızın antibiyotiklerle ilgili sorunlar geliştirme olasılığını artırabilir.

Genel olarak, kobayınıza ve sağlık geçmişine aşina olan bir veteriner tarafından özellikle yönlendirilmedikçe, kobayınıza herhangi bir antibiyotik vermekten kaçınmalısınız. Kobayınızın antibiyotik alması gerekiyorsa, herhangi bir komplikasyonun ortaya çıkmasını önlemek için sağlığını dikkatle izlemeniz gerekecektir. Antibiyotikler genellikle kobaylara enjeksiyon şeklinde değil ağızdan verilir.

Belirtiler

Antibiyotik tipine bağlı olarak, kobaylarda görülen tipik advers reaksiyonlar arasında ishal, iştahsızlık, dehidrasyon ve/veya vücut sıcaklığında tehlikeli bir düşüş yer alır. Antibiyotik tedavisi devam ederse, reaksiyon kötüleşebilir ve kobayın bir haftadan kısa sürede ölümüyle sonuçlanabilir. Ayrıca antibiyotik toksisitesi belirtileri göstermeyen kobayların bile aniden ölebileceğini belirtmek önemlidir.

Nedenler

Penisilin, ampisilin, linkomisin, klindamisin, vankomisin, eritromisin, tilosin, tetrasiklin ve klortetrasiklin dahil olmak üzere birçok antibiyotik, genellikle kobay bağırsaklarında yaşayan faydalı bakterilerin dengesini bozarak, fırsatçı bir “kötü” bakterinin bulunduğu bir ortam yaratabilir. bağırsaklarda tutulabilir. Kobayları olumsuz etkileyen en yaygın antibiyotiklerden ikisi streptomisin ve dihidrostreptomisindir. Topikal antibiyotik merhemler (yani deride kullanılanlar), kobay merhemi yalayıp yutarsa ​​toksik olabilir.

Teşhis

Veterineriniz, kobay faresini inceleyerek ve dışkısını test ederek evcil hayvanınızdaki antibiyotik toksisitesini teşhis edebilir.

Tedavi

Kobaylarda antibiyotik toksisitesi için genel destek ve antibiyotiklerin kesilmesi dışında etkili bir tedavi yoktur.

Yaşam ve Yönetim

Antibiyotik toksisitesinden kurtulan kobay, herhangi bir alerjik semptomun nüksetmesi için dikkatle izlenmelidir. Bu süre zarfında ayarlanması gerekebileceğinden, iyileşme döneminde kobayınızın diyet gereksinimleri hakkında veterinerinize danışın. Evcil kobayınızın hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmak için veterinerinizin tavsiyelerine uyun.

Önlem

Genel olarak, evcil hayvanınızı tanıyan bir veteriner tarafından özellikle yönlendirilmedikçe, kobayınıza herhangi bir antibiyotik vermekten kaçınmalısınız. Eğer kobayınızın antibiyotik alması gerekiyorsa, antibiyotik toksisitesinin belirtilerine aşina olmanız, sağlığını dikkatle izlemeniz ve herhangi bir anormal semptom ortaya çıkarsa derhal veterinerinize başvurmanız gerekir.

Kaynak: https://www.petmd.com/exotic/conditions/endocrine/c_ex_gp_antibiotics

Görsel Kaynak: https://www.keywordsbasket.com/aGVhbHRoeSBndWluZWE/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir