in , ,

AğlamaklıAğlamaklı ŞaşkınŞaşkın

Gelinciklerde Bakteriyel İshal Nedir?

Gelinciklerde Bakteriyel İshal: Tanım, Semptomlar, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam, Yönetim ve Önlemler

İçindekiler

Tanım

Kampilobakteriyoz, hayvanlarda akut, yoğun ishal ve farklı gastrointestinal rahatsızlıklarla neticelenen bakteriyel bir enfeksiyondur. Gelincikler arasından genç yaban gelinciği ve bağışıklığı düşük olan yaban gelincikleri bakteriyel enfeksiyonlara daha çabuk yakalanırlar. Kampilobakteriyoz’a yakalanan gelincikler, sıvı tedavisi ve antibiyotikler yardımıyla iyileşebilirler.

Semptomlar

Kampilobakteriyoz’un ilk belirtisi, sulu, kanlı veya mukuslu ishaldir. Bakteriyel enfeksiyon, yaban gelinciğin bağırsaklarını tam boşaltamaması gibi farklı sindirim komplikasyonlarına sebep olarak bağırsaklarda dışkının çoğalmasına ve bunun sonucunda kabızlığa yol açabilir. Kampilobakteriyoz diğer semptomları aşağıda verilmiştir:

  • Ateş
  • Yemek yemede azalma
  • Kusma
  • Kilo düşüşü

Nedenler

Kampilobakteriyoz, kirli ve yeterli temizlenmeyen alanlarda gelişen “Kampilobakteri jejuni” bakterisinin yol açtığı bir enfeksiyon türünden dolayı meydana gelir.

Teşhis

İshal oluşmasına sebebiyet veren parazitlerin ve viral enfeksiyonların ihtimali elendiğinde, veterineriniz gelinciğin elektrolit, sodyum ve potasyum oranlarını belirlemek için tam bir kan sayımı ve farklı testler uygulayacaktır. Hayvandan dışkı örnekleri alacak daha sonra alınan örnekler kültürler için laboratuvara gönderilecek ve bakterinin gelincikte bulunup bulunmadığı tespit edilecektir.

Tedavi

Gelincikte yalnızca hafif bir ishal meydana geldiyse, veteriner hekiminiz ayakta tedavi uygulayabilir. Bu ayakta tedavi yöntemi, bakterileri öldürmek için bir antibiyotik rejimi ile beraber yaban gelinciği için sıvı uygulamayı kapsar. Bu durumun dışında, yaban gelinciğinin ishali çok yoğunsa, reçeteli antibiyotik ilaçlarına ek olarak, genellikle intravenöz olarak verilen sıvı replasman tedavisi ve ishal giderici ilaçlar uygulayacaktır.

Yaşam ve Yönetim

Gelinciklerin durumunu takip edebilmek için veterinere getirilmesi, yeniden oluşabilecek enfeksiyonların hemen tespit edilmesini, tespit işleminden sonra gelinciğin tedavi sürecinin başlamasına yarar.

Önlem

Kampilobakteriyoz’un oluşmasına sebep olan bakteriler, yeterince temizlenmemiş, steril olmayan yaşam şartlarında fazlalaştığından, gelinciğinizin yaşadığı ortamı temiz ve dışkısız tutmak, düzenli bir şekilde dezenfekte etmek hayvanın hastalığa yakalanmasına engel olmaya yardım eder.

Kaynak: https://www.petmd.com/ferret/conditions/bacterial/c_ft_campylobacteriosis

Görsel Kaynak: https://whatdewhat.com/fascinating-animals-long-tails/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir