in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca

Francis Crick Kimdir?

Francis Crick Hayatı ve Nicesi…

İçindekiler

Tanım

Francis Crick, 1953 yılında DNA‘nın çift sarmal yapısının ve replikasyon yeteneğinin olduğunu keşfetti.

Francis Crick, 1958 yılında “Dizi Hipotezi ve Merkezi Dogma” hipotezini önererek, genetik alanında oldukça etkili çalışmalar yürütmeye başladı.

1961 yılında Francis Crick ve çalışma arkadaşları, DNA yapısının, amino asit yapılarının proteinleri oluşturmak üzere bir araya gelerek bir kod kullandığını keşfettiler.

Görsel 1: 1916-2004 yılları arasında yaşamıştır.
Görsel 1: 1916-2004 yılları arasında yaşamıştır.

Başlangıçlar

Asıl adı Francis Harry Compton Crick olan Francis Crick, 8 Haziran 1916 yılında İngiltere’nin Northampton şehrinde orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kendisi ailenin iki çocuğundan en büyük olanıydı. Babası, aile ayakkabı fabrikasını yönetmeye yardım eden Harry Crick’ti. Annesi, hemşire olarak çalışan ve kendi kendini yetiştirmiş bir iş adamının kızı olan Annie Elizabeth Wilkins’di. Ailesi, konformist olmayan bir Protestan kilisesine mensuptu.

Francis’in teyzeleri ve amcaları hayatında önemli roller oynadı. Teyzesi olan Ethel, bir öğretmendi ve ona okumayı öğretti. Amatör bir kimyager olan amcası Walter, onun bahçe kulübesinde deneyler yapmasına izin verdi. Birkaç eczaneye sahip olan amcası Arthur ise babasının ayakkabıcılık işi son bulduktan sonra Francis Crick’in üniversite ücretlerini ödedi.

Eğitim ve Savaş Zamanı

Çocukluk Zamanı ve Eğitim

1926 yılında, 9 yaşında olan Francis Crick Northampton Gramer Okulu’na gitmeye başladı. Bilimden zevk alıyordu ve etrafındaki dünya ve çevre hakkında ciddi sorular sormaya başladı. Ebeveynlerinin ikisi de kiliseye giden bireyler olmasına rağmen, Francis Crick, “Mukaddes” kitabının bazı bölümlerine inanmakta güçlük çekiyordu.

Bu durum sebebiyle kendisi İncil’i okumak yerine jeolojik, fosil ve astronomik kanıtları okumayı tercih etti. 12 yaşında kiliseye gitmeyi bıraktı. Bu durum annesini oldukça üzdü.

İlerleyen yaşlarında düşüncelerinden ötürü kendisi ünlü bir ateist olarak nitelendirilecekti, fakat kendisi tam olarak bir ateist değildi. Otobiyografik kitabı olan “What Mad Pursuit” kitabında kendisini “ateizme karşı güçlü bir eğilimi olan bir agnostik” olarak tanımladı.

1930 yılında, Francis Crick henüz 14 yaşında iken, Londra’da bir yatılı okul olan “Mill Hill’e” burs kazandı. Gitmiş olduğu o okulda kendisi gürültülü, tuhaf ve oldukça zeki olarak hatırlandı, fakat parlak bir öğrenci değildi. Kendisi matematik alanına oldukça yatkın ve yetenekliydi bunun yanı sıra 1933 yılında okulun kimya ödülünü kazandı.

Okul Derecesi ve Yarım Bırakılmış Doktora Çalışmaları

1934 yılının sonbahar aylarında Francis Crick, University College London’da birinci sınıf öğrencisi olarak eğitim hayatına başladı. Üç yıl sonra ikinci sınıfı, matematik ile fizik alanında onur derecesi ile bitirdi. Derece notu onun tomurcuklanan bir bilim dehası olduğunu göstermese de  ailesi Francis Crick’in yüksek lisans derecesini düşünmesine izin verdi.

Amcası Walter’ın mali desteğiyle, Francis Crick, 1937 yılının sonbahar aylarında aynı okulda fizik doktorasına başladı.

Savaş Zamanı Çalışmalar

Francis CriksCrick’s Ph.D. Suyun viskozitesini ölçen araştırmalar yaptı ve yapmış olduğu araştımalar oldukça mükemmeldi. Bu durum ona bir ödül getirdi. 1939 yılının Eylül ayında 2. Dünya Savaşı patlak verdiğinde doktorayı yarım bıraktı.

Savaş zamanı Francis Crick Londra’da kaldı ve Kraliyet Donanması’nda sivil bir araştırma pozisyonu aldı.

Kendisi nazi uçakları tarafından nakliye şeritlerine bırakılan manyetik mayınları devre dışı bırakmanın yolları üzerinde çalıştı. Daha sonra ekip lideri olarak manyetik mayınlar geliştirdi. Düşmanın manyetik mayın tespit gemilerini batırmak için özel olarak manyetik bir mayın tasarladı.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/francis-crick/

Görsel Kaynak: https://jogja.idntimes.com/science/experiment/bayu/benarkah-manusia-tetap-sadar-saat-kepala-terputus

Editör: Züleyha Demirci

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir