in

ÇalışkanÇalışkan

Erken Melanomun Tedavisi Nasıldır?

Erken Melanomun Tedavisi Nasıldır?: Tanım, Ameliyat, Lenf Düğümlerinin Alınması, Lenfödemle Başa Çıkmak Ve Ek Tedaviler

İçindekiler

Tanım

Erken teşhis edilen melanom, (evre 0-II veya lokalize melanom) genelde ameliyat ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Eğer melanom, yakındaki bir lenf bezine veya dokuya yayılmışsa yani evre III veya bölgesel melanom, lenf bezlerinin alınması ve adjuvan tedavisi ile tedavi sağlanabilir.

Ameliyat Nedir?

Erken melanomun tedavisi olarak vücudunuzdan alınan ben, ihtiyacınız olan tek tedavi olabilir.

Geniş Lokal Eksizyon Nedir?

Melanomun teşhis edilmesi için yapılan eksizyon biyopsisi ile genelde melanom da alınır fakat doktor veya cerrah size geniş lokal eksizyon denilen işlemi de uygulayabilir. Bu işlemde melanomun çevresindeki daha normal görülen deri çıkarılır. Bu işlem, o bölgede nüksetme riskini azaltır.

Patolog melanomun etrafında kanser hücresi olup olmadığını kontrol edecektir. Eğer sizden alınan örnek kanser hücresi içermiyorsa bu örneğe marjin denir. Eğer marjin net değilse daha fazla ameliyat gerekebilir. Çoğu kişi geniş lokal eksizyondan sonra hızla iyileşir, bunun için yaranın temiz tutulması şarttır.

Yarayı Onarmak Nedir?

Çoğu kişinin yarası, dikişlerle kapatılabilir. Bir yara izi kalacaktır fakat zaman içinde daha az görünecektir.

Eğer sizden büyük bir deri parçası alınmışsa bu yara dikişle kapatılamayacak kadar büyük olabilir. Böyle bir durumda cerrah vücudunuzun başka bölgesindeki deriyi kullanarak o yarayı kapatabilir. Bunun iki yolu vardır:

  • Flep: yaranın yakınındaki cilt ve yağ dokusu kaldırılır. Bu kaldırılan doku ve cilt, kenarlardan yaranın üzerine taşınır ve dikilir.
  • Deri Grefti: Vücudunuzun başka bir bölgesinden, bu genellikle uyluk veya boyun olur, bir deri katmanı alınır ve yaranın üzerine yerleştirilir. Flep mi yoksa deri grefti mi yapılacağına karar verilmesi birkaç etmene bağlıdır: Melanomun nerede olduğu, ne kadar dokunun çıkarıldığı ve genel sağlığınız gibi. Her iki durumda da yaraya pansuman yapılır. Birkaç güne yaranızın iyileşip iyileşmediği kontrol edilecektir. Deri grefti işlemi gerçekleştirildiyse derisi alınan bölgeye de pansuman yapılacaktır.

Yara İzlerinin Üstesinden Gelmek Nasıldır?

Melanom için yapılan ameliyatlar genellikle zamanla geçecek bir yara izi bırakır. Özellikle yara izi yüzünüzdeyse görünümü sizi üzebilir. Kullanabileceğiniz çeşitli kozmetik ürünleri, saç stilleri ve giysiler yara izini kapatmanızı sağlayabilir.

Lenf Düğümlerinin Alınması Nedir?

Erken melanomlu çoğu kişinin herhangi bir lenf düğümünün alınmasına gerek yoktur.

Bazı durumlarda, geniş lokal eksizyon işlemi sırasında sentinel lenf bezi biyopsisi de yaptırabilirsiniz. Bu işlem melanomun yayılmış olabileceği ilk lenf düğümünü ortadan kaldırır. Eğer melanom bulunursa nüks edip etmediğini veya yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için düzenli görüntüleme testleri yaptıracaksınız. Melanomun nüks etme riskini azaltmak için ilaç tedavisi önerilebilir.

Bazen melanom lenf düğümlerine sıçrayabilir ve doktorunuzun fizik muayene sırasında hissedebileceği yumrulara neden olabilir. Eğer ince iğne biyopsisi bir lenf bezinizin melanom içerdiğini onaylarsa lenf bezi diseksiyonu veya lenfadenektomi operasyonlarından biriyle bu lenf bezi alınabilir. Bu işlemler genel anestezi altında yapılır ve hastanede kalmanızı gerektirirler.

Lenf Bezi Diseksiyonunun Yan Etkileri Nelerdir?

Lenf bezlerinizin alınması aşağıdaki gibi yan etkilere neden olabilir:

  • Yara Ağrısı: Çoğu kişi ameliyattan sonra biraz ağrı çeker ve bu ağrı yara iyileştikçe azalır. Bazı kişiler için, özellikle de boyundaki lenf bezleri alındıysa, ağrı devam edebilir.
  • Boyun/omuz/kalça Sertliği ve Ağrısı: Boyun, koltuk altı veya kasıklarınızdaki lenf bezleri alındığında en sık görülen problem bu bölgelerdeki sertlik ve ağrıdır. Bu bölgeleri ameliyattan önceki gibi özgürce hareket ettiremeyebilirsiniz.
  • Seroma/lenfosel: Lenf bezlerinin çıkarıldığı noktada sıvı toplanmasına verilen addır. Lenf bezi ameliyatının sık görülen bir yan etkisidir. Bazen bu sıvı iğne yardımıyla boşaltılır.
  • Lenfödem: Lenf bezleriniz alındıysa boyun, kol veya bacağınız şişebilir.

Lenfödemle Başa Çıkmak Nasıldır?

Lenfödem ne kadar kalıcı olsa da şişlik ve ağırlık yan etkileri yönetilebilir.

  • Enfeksiyon riskini azaltmak için cildi sağlıklı tutun ve çatlamasını engelleyin.
  • Doktorunuz önerirse profesyonel olarak takılmış bir kompresyon giysisi giyin.
  • Bahçe işleri, açık hava işleri ve ev işleri yaparken hep eldiven giyin.
  • Cildinizi kuruluktan ve tahrişten korumak için sürekli nemlendirin.
  • Cildinizi güneşten koruyun.
  • Tırnaklarınızı koparmayın, ısırmayın veya tırnak etlerinizi kesmeyin.
  • Evcil hayvanların, böcek ısırıklarının veya dikenlerin cildinizi delmesinden kaçının.
  • Yüzme, bisiklet sürme veya yoga gibi lenf sıvısının akışına yardımcı olacak egzersizleri düzenli bir şekilde yapın.
  • Lenf sıvısını hareket ettirmek için bölgeye masaj yapın.
  • Etkilenen koldan kan aldırmaktan kaçının.
  • Doktorunuzdan bir lenfödem pratisyeni tavsiye etmesini isteyin.
  • Cildinizde şişlik veya sıcaklık hissediyorsanız en kısa sürede doktorunuza görünmelisiniz çünkü bu belirtiler enfeksiyonu işaret ediyor olabilir.

Ek Tedaviler Nelerdir?

Ameliyattan sonra melanomun nükse etme riski varsa başka tedaviler önerilir. Bunlara adjuvan yani ek tedaviler denir. Tek başlarına veya birlikte alınabilirler.

Bazı tedaviler kan dolaşımına girer ve vücutta dolaşır. Bu tedaviler sistemik tedavi olarak bilinir ve şunları içerir:

  • İmmünoterapi: Vücudunuzun bağışıklık sisteminin bazı kanser hücrelerini tanımasına ve savaşmasına yardımcı olan ilaçlar içerir.
  • Hedefe Yönelik Tedavi: Kanserin büyümesini ve yayılmasını durdurmak için kanser hücrelerinin belirli özelliklerine saldıran ilaçlar içerir. Bu özelliklere moleküler hedef denir.

Bazı durumlarda kişilere, kanser hücrelerine zarar vermek veya öldürmek için hedefe yönelik radyasyon kullanımı olan radyoterapi önerilebilir.

Kemoterapi melanom tedavisi için nadiren kullanılır çünkü immünoterapi ve hedefe yönelik tedavi genelde daha iyi sonuç verir.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/melanoma/treatment_for_melanoma.html

Görsel Kaynak: https://dermatologyknoxville.com/services/moles/

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum