in

ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın Sevgi DoluSevgi Dolu EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı AğlamaklıAğlamaklı ÇılgıncaÇılgınca

Eritropoietin Hormonu Nedir?

Eritropoietin (EPO)

Tanım

Kırmızı kan hücreleri hayatımız için çok önemli bir yere sahiptir ve eritropoietin hormonu bu hücrelerin üretimi ile doğrudan ilgili bir hormondur. Endokrin sistem sağlıklarını kontrol altında tutmak isteyenlerin eritropoietini ve eritropoietinin vüvuttaki işlevlerini anlamaları, onlara yardımcı olacaktır.

Eritropoietin, ayrıca EPO olarakta bilinir, böbrekler tarafından kırmızı kan hücrelerinin üretimini ve onarımını uyarmak için üretilen bir hormondur. Bu hormon bunları iki şekilde yapar: Öncelikle kırmızı kan hücreleri üretmesi için kemik iliğini uyarır. Sonrasında; kırmızı kan hücrelerinin vücuda salınımı gerçekleştiğinde onların yok olmaması için koruma çalışması gerçekleştirir.

Eritropoietin Ne Yapar?

Eritropoietinin amacı vücuttaki hücreleri kırmızı kan hücresi üretmesi ve onları koruması yönünde teşvik etmektir. Doktorlar henüz tam anlamıyla bu hormonun nasıl üretildiğini ve nasıl kontrol edildiğini anlayamamıştır. Eğer vücutta kan içerisinde yeterince oksijen dolaşmadığı tespit edilirse eritropoietin üretimi yükselir.  Oksijen seviyesi olması gerektiği seviyeye geldiği zaman eritropoietin seviyesi de düşüşe geçer. Bu durum genellikle bir kişin yüksek rakımlı bir yere çıkmasıyla beraber, hava basıncının daha düşük olması nedeniyle kanın daha az oksijen emmesi sonucu gerçekleşir. Bu sorunu ortadan kadırmak için devreye eritropoietin girer ve eritropoietin üretilir. Bu değişikliğe neden olan temel sebepler henür keşfedilememiştir.

Eritropoietinden Kaynaklanan Sorunlar

İnsanlar kanlarında çok fazla eritropoietin olmasından yada yeterince eritropoietin olmamasından şikayetçi olabilirler. Yüksek hormon seviyesi genelde kandaki oksijen seviyesinin kronik bir şekilde düşmesinden ya da tümörün hormonu üretmesinden kaynaklanır. Bu tarz olaylar meydana geldiğinde, hasta olan kişi polisitemi adı verilen yük seviyelerde kırmızı kan hücresi bulundurma rahatsızlığını yaşar. Bundan kaynaklı bazı belirtiler görülebilir; bunlar bazen kaşıntı, baş ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk olarak gözlemlenebilir.

Kronik böbrek hastalıklarından müzdarip olan kişilerde genelde düşük eritropoietin seviyesi görülür. Düşük kırmızı kan hücresi seviyesi, kişilerde anemi hastalığına neden olur; bunun belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı, hızlı kalp atması ve baş dönmesi görülebilir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/erythropoietin

Görsel Kaynak: https://www.popmech.ru/science/news-566214-plazmu-perebolevshih-covid-19-perelili-pervym-pacientam/?mindbox-click-id=8a6be223-a57a-4b4c-abed-2801a4ba0f48

Editör: İrem Ezgi Ustaoğlu 

Ne düşünüyorsunuz?

11 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir