in

EntellektüelEntellektüel ŞaşkınŞaşkın Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan

Dünya Glokom Günü

Dünya Glokom Günü Tanım ve Fazlası…

İçindekiler

Glokom Nedir?

Halk arasında karasu hastalığı ve göz tansiyonu isimleriyle bilinen glokom, genel ifadeyle göz içi sıvısının gerekli miktarda azalmaması sonucu gözün ön kısmında sıvı birikmesiyle ve göz içi basıncının olağandışı artmasıyla oluşan hastalıktır. Göz önünde biriken bu sıvı ve artan göz içi basıncı optik sinirlere zarar vererek kişide glokom gelişmesine sebep olur. Sağlıklı bir kişide göz içi basıncı, 6mmHg ile 21 mmHg değerleri arasında seyreder. Basınç miktarı gün boyu değişiklik gösterir fakat bu değişikliğin 5 mmHg’den fazla olması glokom olarak tanımlanabilir.

Glokom Belirtileri ve Risk Faktörleri

Farklı glokom türlerinde farklı semptomlara rastlansa da göz tansiyonu varlığında sık görülen belirtiler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Ailede glokom geçmişi (genetik yatkınlık)
  • Şeker hastalığı
  • Şiddetli kansızlık veya şoklar
  • Yüksek-düşük sistemik kan basıncı (vücut tansiyonu)
  • Yüksek miyopi
  • Yüksek hipermetropi
  • Migren
  • Uzun süreli kortizon tedavisi
  • Göz yaralanmaları
  • Göz ağrısı ve/veya kızarıklığı
  • Görüşün bulanıklaşması ve/veya azalması
  • Mide bulantısı

Sigara kullanımı, kişide damar hastalığı bulunması, kişinin 40 yaş veya üzeri olması glokom olasılığını artıran risk faktörleridir.

Glokom Hakkında Bilinçlenmek

Sağlıkta, bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelerle insan ömrü uzamaktadır. Glokom, dünya genelinde 60 yaş üstü hastalarda körlüğün en yaygın sebepleri arasındadır. Yaş ortalamasının artışını göz önüne alırsak glokom hastalığı görülme sıklığı da artış göstermektedir. Bu hastalığa dikkat çekmek, toplumu glokom hakkında bilinçlendirmek, glokom hastalarının yaşadıkları sorunları araştırmak, buna yararlı çözümler üretmek için 7-13 Mart tarihleri arası Dünya Glokom Haftası ve 12 Mart Dünya Glokom Günü olarak belirlenmiştir.

Sonuç

Glokom hemen hiçbir belirti vermeden çevreden merkeze doğru görme kaybı yaratabilen sinsi seyirli bir hastalık. Kimi hastalarda baş ağrısı, çevrede bazı bölgeleri görememe gibi belirtilere rastlansa da birçok hastada belirgin görme kaybı yaşanıncaya kadar hastalığın varlığı ne yazık ki anlaşılamıyor. Bu aşamada özellikle risk faktörleri olan kişilerin düzenli tetkik, kontrol ve muayenelerini olması büyük önem taşıyor. Glokom tedavisinde göz damlası ve hap şeklinde ilaç tedavisi, lazer operasyonu, glokom ameliyatı (trabekülektomi) yöntemleri kullanılıyor. Sinir dokumuzun kendi kendini yenileme kabiliyeti yok. Mevcut yöntemler, oluşan hasarın üzerine ek hasar gelişimini engelliyor. Bu yüzden glokom tedavisinin başarısı, glokomun ne kadar erken teşhis edildiğiyle direkt bağlantılı. Sağlık kontrollerinin aksatılmaması sayesinde glokomun vereceği hasarın büyük ölçüde önüne geçilebilir.

Kaynaklar:

  1. https://medlineplus.gov/glaucoma.html
  2. https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/glokom/#tedavi-yontemleri
  3. https://www.florence.com.tr/goz-tansiyonu-glokom

Görsel Kaynak: https://cdn5.vectorstock.com/i/1000×1000/81/39/world-glaucoma-day-logo-icon-design-vector-20228139.jpg

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

14 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir