in

Deniz Çayırları ve Metan

Deniz Çayırları ve Metan: Ölü ya da Diri

İçindekiler

Giriş

Deniz çayırları, tüm dünyada ılıman ve tropik okyanusların sığ kıyı bölgelerinde bulunur. Deniz otu çayırları, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları, denizatı ve balıklar da dahil olmak üzere çok çeşitli hayvanları destekleyen önemli bir ekosistemin temelidir. Ayrıca kıyı şeritlerini erozyona karşı korurlar ve her yıl atmosferden milyonlarca ton karbondioksiti ayırırlar. Deniz otu çayırları ise iklimimiz üzerinde karbondioksitten çok daha büyük bir etkiye sahip olan özellikle metan olmak üzere sera gazları yayar.

Metan Nereden Geliyor?

Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi ve Hydra Deniz Bilimleri Enstitüsü’ndeki Sina Schorn ve meslektaşları, başlangıçta deniz otu çayırlarındaki metanın kökenlerine baktılar. Birçok karasal bitki gibi deniz çayırları da tortu yüzeyinin altında büyük turba tortuları üretir. Organik maddenin karasal turbalarda ayrışmasının büyük hacimlerde metan yaydığı bilinmektedir. Sonuç olarak, araştırmacılar deniz otu çayırlarında metan üretiminin altında yatan mekanizmaların karşılaştırılabilir olacağını tahmin ettiler. Ancak durum tam tersiydi. Çalışmanın baş yazarı Schorn, “İlk sürprizimizi burada aldık” diyor.

Schorn, “Metan, deniz otu tortullarında yalnızca bir organik molekül sınıfından üretilir” diye ekliyor. “Deniz otu bitkisinin kendisi bu sözde metilasyon kimyasallarını üretir. Bu kimyasallar daha sonra metanojenik arke olarak bilinen özel bakteriler tarafından metana dönüştürülür.” Kimyasallar arasında deniz yosunlarının deniz suyunun tuzluluğundaki değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olan betain bulunur. Deniz otu çayırlarında metan sentezi oldukça verimlidir ve metanojenik arke bu molekülleri doğrudan kullanabileceğinden çevresel zorluklara karşı dirençlidir.

Deniz otu çayırları ile kara arasında başka bir fark daha vardır. Bu metanın hızla su sütununa salınmasıdır. Başlangıç olarak, bitki dokusu saman gibi çalışarak deniz tabanındaki gazın suya kaçmasına izin verir. Deniz yosunları yalnızca sığ sularda yetiştiğinden, pelajik mikroorganizmaların atmosfere girmeden önce metanı tüketmesi için çok az fırsatı vardır.

Metan Kaynakları Olan Ölü Deniz Çayırları

Bremen araştırmacıları, araştırmalarının bir parçası olarak ölü bir deniz çayırı örneğini aldılar. Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi Enstitüsü’ndeki Sera Gazları Araştırma Grubu’nun lideri ve çalışmanın kıdemli yazarı Jana Milucka, “Burada başka bir sürprizle karşılaştık” diyor. “Metan üretim oranları, zarar görmemiş deniz otu çayırlarındakilerle karşılaştırılabilir.” Ölü deniz otu yataklarında metan üretilmeye devam ediyor. Milucka, “Metan üretiminin devam etmesinin nedeninin, metillenmiş kimyasalların bitki dokusunda uzun süre kalması olduğuna inanıyoruz” diye açıklıyor. Hatta yirmi yıldan uzun süredir ölü olan bitki dokusunda bile bulunabilirler.

Metan Emisyonları Mavi Karbon Etkisini Kısmen Dengeler

“Deniz otu çayırları şu anda tüm dünyada ölüyor ve bu kıyı ekosistemlerinde hasara yol açıyor. Bulgularımız, atmosferden gelen karbondioksitin artık ‘mavi karbon’ olarak tortuda tutulup birikmemesine rağmen metan olabileceğini gösteriyor.

Çalışma, deniz otu çayırlarının iklimimiz için önemini ve bu ekosistemler hakkında daha fazla bilgi edinme ve koruma ihtiyacını vurgulamaktadır. Deniz otu çayırları kıyıya yakın habitatlardır ve antropojenik değişiklikler kıyı bölgeleri üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Schorn, “Sürekli küresel değişimin deniz otu çayır ekosistemi üzerindeki etkisini tahmin etmek için nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor” diyor.

Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi Enstitüsü araştırmacıları, ölçümlerini gelecekte diğer bölgelere ve deniz otu türlerine genişletmeyi umuyor. Ayrıca, metan üretiminde yer alan, şaşırtıcı derecede çeşitli ve üzerinde yeterince çalışılmamış olan mikroorganizmaları daha fazla araştırmayı amaçlıyorlar.

Şartlar 

Metan, CH4 moleküler formülüne sahiptir ve kimyasal bir maddedir. Güçlü bir sera gazı olduğu kadar en temel hidrokarbondur.

Metanogenez, metanojen adı verilen bakteriler tarafından metan üretim sürecidir.

Oksijen yokluğunda metan oluşturan mikroorganizmalar (arke) metanojenler olarak bilinir.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220214154854.htm

Görsel Kaynak: https://capitalscoalition.org/seagrass-ecosystem-services-whats-next/

Editör: Züleyha Demirci

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir