in

COVID’e COVID ile Savaş Açmak

Ya Covid-19 Virüsü Kendisine Karşı Kullanılabilseydi?

Giriş

Penn State Üniversitesi araştırmacıları tıpkı bunu yapabilecek tedavi yöntemi tasarladılar. Ekip, zararsız fakat gerçek virüsün büyümesine müdahale ederek potansiyel olarak hem hastalığa neden olan hem de gerçek virüsün yok olmasını sağlayan kusurlu yapay bir SARS-CoV-2 virüsü tasarladılar.

Penn State’de Biyoloji bölümünde Doçent olan Marco Archetti, “Deneylerimizde yaban tür SARS-CoV-2 virüsü biizim sentetik virüsümüzü gerçekten çoğalttı ve yaydı böylece kendi varlığının eksilmesine katkıda bulundu.” diyor ve ekliyor. “Bu yapay oluşumun versiyonu COVID-19 için self-promoting antiviral tedavı olarak kullanılabilir.

Archetti, virüs hücreye saldırdığında, hücre yüzeyine tutunur ve genetik materyalini hücre içerisine enjekte eder. Hücre daha sonra virüsün genetik materyalini çoğaltır ve hücreyi patlatıp diğer hücreleri enfekte eden viron içerisine paketler, şeklinde açıkladı.

Doğada yaygın olarak bulunan kusurlu müdahale (defective İnterfering (DI)) virüsleri genomlarında genetik materyallerini çoğaltma ve viron içerisine paketleme işlevlerini etkileyen büyük ölçüde silinmeler mevcuttur. Fakat, kusurlu müdahale (DI) genomları, yaban tür virüsden gelen genetik materyali de içeriyorsa, bu işlevleri gerçekleştirebilir. Bu durumda, kusurlu müdahale genomları yaban tür genomların çoğaltma ve paketleme mekanizmalarını çalabilirler.

Archetti, “Bu kusurlu genomlar yaban tür virüslerin parazitleri gibidir.” diyor ve DI genomları yaban tür genom mekanizmalarından yararlanıyor, aynı zamanda yaban tür genom büyümesine de zarar verebilir.

Bütün bunlara ek olarak, “Silinmelerin sonucu olarak genomları daha kısa bir hale geliyor bu sebeple DI genomları yaban tür genomlarla kıyaslandığında daha hızlı çoğalıyorlar bu sayede coinfekte olmuş hücreler yaban hücrelerle rekabet edebiliyorlar.

Asıl olarak. PeerJ Dergisinde 1 Temmuzda yayınlanan yeni çalışmalarında, Archette ve çalışma arkadaşları, yapay DI genomların yaban tür genomdan iç kat daha hızlı çoğaltıklarını buldularına ulaştılar, bu durum yaban tür viral genomun 24 saat içerisinde yarı yarıya azalmasıyla sonuçlandı.

Çalışmalarını yürütmek için araştırmacılar yaban tür SARS-CoV-2 genomunun bir parçası olan kısa yapay DI genomları tasarladılar ve zaten vahşi tür SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş hücrelerin içine enjekte ettiler. Daha sonra,belirli zaman noktalarında hücrelerdeki DI  ve yaban tür genomlarının miktarlarını belirlediler, bu da DI genomunun vahşi tür genomuna müdahale etme miktarının bir göstergesini verdi.

Ekip, enfeksiyonun 24 saat içinde kontrol deneylerinde yaban tür virüs miktarıyla karşılaştırıldığında DI genomunun SARS-CoV-2 miktarını yaklaşık yarı yarıya düşürdüğünü buldu. Ayrıca, DI genomu miktarını yaban tip virüsten 3.3 kat daha hızlı arttırdığını da gösterdiler.

Archetti, “24 saatten sonra gözlemlenen virüs yükü %50 azaldığından tedavisel amaç için yeterli değildir, muhtemelen, hücre içerisinde DI genom frekansı arttıkça, yaban tip virüs miktarındakı azalma hem virüsün hemde DI genomunun ölümüne sebep olacaktır, çünkü DI genomu vahşi tip virüsü yok oluşa sürükledikten sonra kendi varlığını sürdüremez.” dedi.

SARS-CoV-2 DI larının antiviral tedavide kullanılma potansiyelini ortaya çıkartmak için ileri deneylere ihtiyaç duyulmaktadır, deneylerin insan akciğer hücre hatlarında ve SAR-CoV-2 nin bazı yeni varyanlarında tekrar tekrar yapılabileceğini düşünüyor. Dahası, etkili ulaştırma methodlar geliştirilmelidir, diyor. Henüz yayınlanmamış ileri çalışmada, ekip ulaştırma vektörü olarak nanoparçacıkları kullanıyor ve virüsün 12 saat içerisinde %95 den daha fazla azaldığını gözlemliyorlar, sözlerini ekliyor.

Bazı ek araştırmalar ve parametrelerin optimizasyonu ile, bu yapay DI versiyonu COVID-19 için kendi kendine yeten bir tedavi olabilir.

Kaynak: https://phys.org/news/2021-07-covid.html

Görsel Kaynak: https://www.genengnews.com/covid-19-candidates/vir-biotechnology-and-glaxosmithkline-gsk/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir