in

COG5-Konjenital Glikosilasyon Bozukluğu

COG5-Konjenital Glikosilasyon Bozukluğu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

COG5-konjenital glikosilasyon bozukluğu (COG5-CDG, eskiden konjenital glikosilasyon tip III bozukluğu olarak bilinirdi), nörolojik problemlere ve diğer anormalliklere sebep olan kalıtımsal bir durumdur. Bu rahatsızlığın belirti ve semptomlarının modeli ve şiddeti, etkilenen bireyler arasında değişmektedir.

COG5-CDG’li bireyler genellikle bu durumun belirti ve semptomlarını bebeklik döneminde geliştirirler. Bu bireyler, sıklıkla zayıf kas tonusuna (hipotoni) ve gecikmiş gelişmeye sahiptir. Diğer nörolojik özellikler, orta ila şiddetli zihinsel engellilik, zayıf koordinasyon ve yürümede zorluğu kapsar. Etkilenen bazı bireyler, konuşmayı asla öğrenemez. COG5-CDG’nin diğer özellikleri, kısa boy, alışılmadık küçük kafa (mikrosefali) ve düşük ve geriye doğru döndürülmüş kulakları, arkada düşük saç çizgisi olan kısa bir boyun ve belirgin burunu içeren ayırt edici yüz şekillerini içerir. Az sıklıkla, etkilenen bireyler, iç kulaktaki değişimlerden kaynaklanan duyma kaybı (sensorinöral işitme kaybı), görme bozuklukları, mesane işlevlerini kontrol eden sinirlerdeki hasarlar (nörolojik mesane olarak adlandırılır), karaciğer hastalıkları ve eklem deformasyonlarına (kontraktürler) sahip olabilirler.

Sıklık

COG5-CDG, nadir bir rahatsızlıktır. Medikal literatürde ondan az hasta tanımlanmıştır.

Sebepler

COG5 genindeki mutasyonlar COG5-CDG’ye sebep olur. Bu gen, korunmuş oligomerik golgi (COG) komplesi olarak bilinen bir grup proteinin bir parçasını yapmak için bilgi sağlar. Bu kompleks, yeni üretilen proteinlerin modifiye edildiği hücresel yapı olan golgi aygıtında işlev görür. Golgide meydana gelen bir işlem, şeker moleküllerinin (oligosakkaritler) protein ve yağlara bağlandığı glikosilasyondur. Glikosilasyon, proteinleri daha geniş çeşitlilikte işlevlerini yerine getirebilmeleri için modifiye eder, değiştirir.

COG kompleksi, glikosilasyon gerçekleştirenleri de içeren proteinlerin golgide taşınmasında yer alır. COG5 gen mutasyonları, COG5 proteinin miktarını azaltır veya tamamen yok eder. Bu da protein taşınmasını bozar. Bu bozulma, birçok vücut sistemini etkileyen ve COG5-CDG’nin belirti ve semptomlarına neden olan anormal protein glikosilasyonu ile sonuçlanır. COG5-CDG’nin şiddeti, hücrede kalan COG5 proteinin miktarı ile ilişkilidir.

Kalıtım Modeli

Bu durum, otozomal çekinik modelde kalıtılır. Bu da, her hücredeki genin iki kopyasında da mutasyonun olduğu anlamına gelir. Otozomal çekinik duruma sahip bireyin ebeveynlerinin her biri, mutasyonlu genin bir kopyasını taşır ama tipik olarak bu durumun belirti ve semptomlarını göstermezler.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Karbonhidrat eksikliği glikoprotein sendromu
  • CDG IIi
  • CDG2I
  • CDGIIi
  • COG5-CDG
  • Glikosilasyon tip III’ün konjenital bozukluğu

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/cog5-congenital-disorder-of-glycosylation/

Görsel Kaynak: https://altinoz.com.tr/epilepside-yeni-tedavi-umudu/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir