in , ,

Çinçillalarda Kan Zehirlenmesi (Septisemi) Nedir?

Çinçillalarda Kan Zehirlenmesi (Septisemi): Tanım, Semptomlar, Nedenler, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Septisemi çinçilyalarda gözlemlenen toksinlerin ve bakterilerin irin oluşturmasıyla ortaya çıkan hastalıktır. Çinçillanızın vücudunun çeşitli bölgelerinde aynı anda gözlenebilecek enfeksiyonlar daha öncesinde tedavisi sağlanmamış bağırsak enfeksiyonunun sonucu olarak ortaya çıkabilir. Fakat vücut içerisine girmiş başka bakteriler de bu duruma sebebiyet verebilmektedir. Çinçillaların toksinlere karşı direnci zayıf olduğundan dolayı canlının aniden ölmemesi için herhangi bir bakteriyel enfeksiyon gözlemlendiği zaman acilen veteriner hekime gidilmesi gerekmektedir. Erken tanı septiseminin önüne geçilmesi için oldukça etkili bir adımdır.

Septisemi için uygulanabilecek en etkili tedavi hangi organizmanın canlının dolaşım sistemine toksin salgıladığının belirlenmesidir. Organizmanın bulunması için ise kan tahlili, kültüre dayanıklılık testi yapılması gerekmektedir. Antibiyotikler oral yolla veya iğne aracılığı ile vücuda aktarılabilmektedir. Eğer çinçilla yeteri kadar sıvı almıyorsa damar yoluyla sıvı takviyesi sağlanarak da antibiyotiklerin vücuda aktarımı gerçekleştirilebilir.

Semptomlar

  • Depresyon
  • Tat kaybı
  • İshal
  • Kilo Kaybı
  • Kürkte sertlik
  • Ölüm

Nedenler

Hastalığın en bilinen sebepleri arasında kanda bulunan bakteri kaynaklı toksinler vardır. Bu durum bağırsak enfeksiyonu gibi bakteri kaynaklı enfeksiyonların tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkmaktadır.

Tanı

Hatalığın kendine özgü semptomları bulunmadığı için gözlemlenen semptomlar veterinerinizi bakterinin sebep olduğu bir hastalık olması konusunda şüphelendirir. Hangi organizmanın buna sebebiyet verdiğini anlamanın tek yolu kan tahlilleri yapılacak araştırmalardır.

Tedavi

Ağız yoluyla alınacak antibiyotikler veya antibiyotik iğneler hastalık için uygulanabilecek en etkili tedavi yöntemleri arasında gelmektedir. Sıvı ve elektrolit terapisi gibi destekleyici tedaviler de dehidrasyon ve bu hastalıkla bağdaştırılmış diğer hastalıkların tedavisinde kullanılabilmektedir.

Yaşam ve Yönetim

Septisemi gibi bakteri kaynaklı enfeksiyon tedavisi uygulanan çinçilla steril bir ortama yerleştirilmelidir. Veterinerinizin önereceği yardımcı tedavilere uyun ve hasta çinçillanın diğer çinçillalar ile etkileşime girmesine izin vermeyin.

Önlem

Enfeksiyonun önüne geçilebilmesi için gelişmiş hayvancılık ve sanitasyon tekniklerinin bilinmesi gerekmektedir. Çinçillanın daha önceden yaşadığı bakteriyel hastalığın tedavisin anında yapılması septisemi gibi birçok hastalığın önüne geçilmesine fayda sağlar.

Kaynak: https://www.petmd.com/exotic/conditions/cardiovascular/c_ex_ch_septicemia

Görsel Kaynak: https://allmypetsall.com/2019/02/28/chinchilla/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir