in ,

HavalıHavalı

Biyoinformatik’in Amacı Nedir?

Biyoinformatik’in Amacı Hakkında Bilgiler

Tanım

Biyoinformatiğin amaçlarını, 3 kısımda incelemek mümkün:

  1. Bunlardan ilki veri bankalarında depolanan bilgiyi kolaylıkla ulaşabileceği düzenlemek ve kaydetmektir. Veri bankalarında depolanan bilgilerin, incelenmesi ve anlamlandırılması yapılana kadar kullanışsızdır. Bundan dolayı;
  2. Biyoinformatiğin ikinci amacı, verilerin anlamlandırılması için kullanılan araçlar ve kaynaklar geliştirilmesidir.
  3. Biyoinformatiğin üçüncü amacı ise geliştirilen bu araçlarla verileri analiz etmek ve anlamlı bilgiler haline getirerek kullanıma sunmaktır.

Biyoinformatik, sonuç olarak bir hücrenin moleküler boyutta incelenip, fonksiyonlarını daha iyi anlamamızı sağlar. Moleküller diziler ve yapısal verilerin analiziyle hücreye evrensel bir bakış kazandırır.

Hücresel fonksiyonlar, görevleri ve dizileri ile belirlenen proteinler tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle dizi ve yapısal bilgiler kullanılarak fonksiyonel çözüm oluşturan bir bilimdir. Biyolojik çalışmalarda sistemler detaylı olarak incelenmiş ve türler arası karşılaştırma yapılabilmiştir. Elde edilen bu bilgiler biyoinformatik ile kullanılabilir tüm veriler ile analizleri birleştirmek ve birçok sistem üzerinde uygulanan teknikleri açığa çıkartmaktır.

DNA dizileri, genom dizileri, protein dizileri ve tüm genom verileri olarak gruplandırmak mümkündür. DNA dizileri 4 bazın (A, T, G, C) harflerinden oluşmaktadır. Proteinler ise 20 aminoasidin harflerinden oluşmaktadır. Protein Veri Bankasındaki verilerin çoğu protein yapısı hakkında bilgi verir. Ortalama boyuttaki bir proteinin Protein Veri Bankasında xyz koordinatlarında yaklaşık 200 atom içerir.

Tüm genom sekanslanmasına üzerine bilimsel araştırmalar 1.6 milyondan başlayıp insan genomunda 3 milyar baz uzunluğuna kadar değişen boyutlardaki dizileri sunmuştur. Bir hücrenin tüm genomundaki genlerin ekpresyon seviyelerinin belirlenmesine imkân sunar. Ekspresyonun belirlenmesi, hücre döngüsünün farklı aşamalarında ve çok hücrelilerin farklı hücre tiplerinde yapılmaktadır.

Kaynaklar:

  1. https://www.researchgate.net/profile/Bahattin-Tanyolac/publication/280041396_Biyoteknoloji_ve_Biyoinformatik/links/5617722808ae90469c614f39/Biyoteknoloji-ve-Biyoinformatik.pdf 
  2. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1871405#page=79
  3. https://www.researchgate.net/profile/Bahattin-Tanyolac/publication/280041396_Biyoteknoloji_ve_Biyoinformatik/links/5617722808ae90469c614f39/Biyoteknoloji-ve-Biyoinformatik.pdf

Görsel Kaynak: https://adjusted.me/edublog/how-to-start-a-career-in-artificial-intelligence/

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir