in , ,

Balıklarda Dropsy Hastalığı Nedir?

Balıklarda Dropsy Hastalığı Nedir?: Tanım, Dropsy’nin Fiziksel Belirtileri, Balıklarda Dropsy Oluşmasının Başka Sebepleri, Balıklarda Böbrek Yetmezliğine Ne Sebep Olur?,

İçindekiler

Tanım

Dropsy hastalığı sanılanın aksine bir hastalık değildir. Ama bu durum balığın böbrek yetmezliğine bağlı olarak vücudunun şişmesi ve pullarının dökülmesinin terim karşılığıdır.

Dropsy aslında bir hastalığın değil de dış belirtilerin oluştuğu bir durumu tanımlamak için kullanılır. Vücudun su alarak şişmesi bakteriyel enfeksiyon ya da böbrek yetmezliği olabilir.

Balığın bulunduğu ortamı düşünün. Tatlı su balıklarının hipotonik bir ortamda yaşaması gerekmektedir. Basitçe hipotonik su ortamı ise suyun derişiminin içeriğindeki (tuz gibi) maddelerden daha fazla olduğu ortamdır. Bu ortam neredeyse balığın vücudunda bulunan suyla benzerlik gösterir. Bu durum ortamdaki suyun balığın dokularında ve pullarında rahatça hareketini sağlar. Bu suyun vücuttan çıkması da gerekmektedir, eğer bu su dışarı çıkmazsa balığın vücudu suyu emmeye başlar ve bunun sonucu ölümcül olabilir.

Suyun dışarı atılmasından ise böbrekler sorumludur. Böbrekler bu atılımı solungaçlar ve idrar kanalları ile gerçekleştirir. Ne yazık ki böbrekler beklendiği gibi çalışmasa vücuda giren su iç organlarda birikmeye başlar ve bu birikimin oluşturduğu fiziksel görünüş “dropsy” olarak adlandırılır.

Fiziksel Belirtiler

Suyun vücutta tutulma belirtisi göbeğin normal yuvarlaklığının aksine daha şişmiş göbeğe dönmesi olabilir.  Eğer balığınızın karın şeklinin değişmeye başladığını gözlemliyorsanız en kısa sürede su altında uzmanlaşmış bir veterinere danışmanız gerekmektedir.

Nedenler

Balıklarda ürogenital hastalıklar balık türlerine göre farklılık göstermektedir. Tutulabilir balık türlerinin çoğunda üreme dokularında oluşan tümörler en yaygın ürogenital hastalıklardır. Koi balıkları bu tip içsel tümörlerin en çok gözlemlendiği balık türleridir. Canlının bu tümörlerden kurtulması için yapılabilecek tek şey ise ameliyat ile bu tümörlerin vücuttan alınmasıdır.

Koi balıklarında meydana gelen şişmelerin bir başka nedeni ise yumurtlama mevsiminde geç yumurtlamanın meydana gelmesi veya hiç yumurtlamanın gözlemlenmemesidir. Bu yumurtalar canlının karnında veya karın boşluğunda kalırlar ve çürürler. Bu çürümeler sonucunda şişmeler gözlemlenir. Veterineriniz, balığa hormon vererek yumurtlamaya teşvik edebilir.

Balıklarda Böbrek Yetmezliğine Ne Sebep Olur?

Böbreğin düzenli çalışmasını engelleyecek bir sürü çevresel sebep olabilir. Böbrekler enfeksiyon kaynaklı veya kaynaklı olmayan başka sebepler de düğün çalışmamaya sebep olabilir. Bunların yanında bu durum balığın stresinden kaynaklı da olabilir.

Böbrekler yüzücü keselerin üstünde omurganın hemen altında bulunurlar. Böbrekler kemik iliği bulunmadığı için balık vücudunda kanın toksinlerden temizlenmenin yanı sıra kırmızı ve beyaz kan hücresi oluşmasından da sorumludurlar.

Balığın yaşadığı stres sağlıklı kan hücrelerinin yapımında küçük ya da büyük değişimlere sebep olabilir. Bu değişimler bağışıklık sistemini kötü etkileyerek böbreklerin çalışma düzenini de etkiler. Balıkların stres olmaları gereksiz diyet, aşırı kalabalık fanus, ses kirliliği, değişik türlerle aynı fanusta yaşamak, düşük su kalitesi gibi daha nice faktörün tetikleyebileceği bir durumdur. Bu faktörler hastalığa yaygınlık ve diğer organların etkilenmesi gibi olaylarda da rol oynarlar.

Diğer Nedenler

Böbrek yetmezliği en yaygın akvaryum balıklarında gözlemlenmektedir. Polikistik böbrek hastalığı (PBH) böbreğin sıvı dolu kistler tarafından parçalanması sonucunda yetersizliğine sebebiyet veren bir hastalıktır. PBH’ye bağlı olarak yüzme bozuklukları da meydana gelebilir. Şişen böbrekler yüzme keselerini sıkıştırıp yerlerini değiştirir ve bu durum balıkların yüzememesine bile sebebiyet verebilir. Akvaryum balığında dropsy meydana geldiği zaman PBH tanısı veteriner hekiminiz tarafından ultrason veya iğne aspirasyonu yapılarak konulabilir.

PBH’nin parazitler tarafından ortaya çıktığı söylense de canlılarda ve ortamda bu zamana kadar hiçbir parazit türüne rastlanmamıştır. Bazı vakalarda hastalık kendi kendine geçtiği; bazılarının hiperozmotik tedavi ile geçtiği gözlemlenmiştir. Bu gözlem oranları aslında oldukça azdır. Genel olarak vakalara bakıldığında PBH’nin herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır.

Tedavi

Dropsy veya böbrek yetmezliği gözlemlenen tüm balıkların anında karantinaya alınması gerekmektedir. Basit bir su ve çevre değişikliği, tüm semptomları ortadan kaldırabilir. Eğer canlı ana akvaryuma yeniden alındığında belirtiler devam ediyorsa bu durum akvaryumda gizli bir stres etkeninin bulunduğunu ve ortadan kaldırılması gerektiğini gösterir.

Balıklarda gözlemlenen bir çok farklı hastalık böbrek yetmezliğine benzer belirtiler gösterebilir. Eğer balığın hasta olduğunu düşünüyorsanız sıvı bazlı test kitlerinden kullanarak suyun kimyasal değerlerini kontrol etmelisiniz. Eğer tüm kit sonuç değerleri normal ise hemen su altı veterinerleri ile iletişime geçerek balığınıza tanı konulmasını sağlayınız.

Kaynak: https://www.petmd.com/fish/conditions/urinary/dropsy-excessive-swelling-fish-due-kidney-failure

Görsek Kaynak: https://www.arkzoft.net/

Editor: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir