in , ,

Atlarda Apse Nedir?

Atlarda Apse: Tanım, Semtpomlar, Çeşitler, Teşhis, Tedavi ve Tedavi Sonrası Yaşam

İçindekiler

Tanım

Apse canlıların vücudunun içinde ve dışında irin (ölmüş akyuvar hücreleri) birikmesiyle gözlenen şişliklere verilen addır. Apse vücudun geçirmiş olduğu bir enfeksiyonun sonucu olarak oluşur. Vücut içine girmiş yabancı antijenlerle savaşmak için bir araya gelen akyuvar hücreleri daha sonrasında ölürken bir kapsül oluşturarak enfeksiyonun yayılmaması için adeta bir duvar oluştururlar. Oluşan yumru çoğu zaman iltihaplıdır ve yaşanan basınç artışı ile daha ağrılı hale gelebilir. Zaman geçtikçe apze yırtılır ve içindeki irinin çıkışı gözlenebilir.

Semptomlar ve Çeşitler

  • Deri altı hafif şişlikler.
  • Dokunmaya karşı hassas veya sıcak yumrular.
  • İrin salgılanması.
  • Topallık.

Sebepler

  • Yabancı cisimlerle deri yüzeyinde meydana gelen çizikler.
  • Açık yaralar.
  • Toynakta çivi olması.
  • Enfeksiyon.
  • Atlarda görülen bir çeşit boğaz hastalığı (Streptococcus equi bakterisinin sebep olduğu bir enfeksiyon sonucu oluşan bir hastalık ).

Teşhis

Hastalıklı bölge veteriner hekiminiz tarafından inceledikten sonra apsenin bulunup bulunmadığını belirleyebilir. Veteriner hekiminiz kan değerlerindeki enfeksiyonu belirlemek için kan tahlilleri yapmak isteyebilir. Apse, çoğunlukla ufak cisimlerin deri altına ya da vücut içine girmesinden kaynaklanır.

Tedavi

Bazı durumlarda veteriner hekiminiz belirli yerlerdeki enfeksiyonları gidermek için antibiyotik yazabilir. Apseyi asla kendiniz boşaltmaya çalışmayın. Eğer ki apse uzun süredir canlı vücudunda değilse antiseptiklerle yaralı bölge fırçalanarak temizlenebilir.

Veteriner hekiminiz, apsenin içini boşaltmak için bir lapa (içinde ilaç barındıran ısıtılmış enfeksiyonlu bölgeye uygulanan nemli kitle) hazırlayabilir. Bazı durumlarda ise veteriner hekiminiz apseden örnek (kültür) alıp laboratuvarlara yollayabilir. Bu işlemin amacı enfeksiyona sebebiyet veren bakteriyi bulmaktır. Bu işlemler eğer antibiyotik gerekiyorsa hangi tip antibiyotiğin kullanılması gerektiğini gösterir. Oluşan apse toynağın içerisindeyse toynağın kesilmesi gerekebilir.

Tedavi yöntemleri apsenin bulunduğu yere ve enfeksiyon çeşidine göre farklılık gösterir. Bu konuda bilgili birisi olmadan kendi başınıza tedaviye başlamayın.

Tedavi Sonrasında Yaşam ve Yönetim

Apse tedavisinden sonra çok karmaşık bir hayvan bakımı gözlenmez. Tedavi edilen bölgenin temiz tutulması en kritik bakım gereksinimidir. Yaralı bölgenin iyileşme sürecine ve atınızın genel sağlık durumuna oldukça önem gösterin. Eğer topallık ve tat kaybı gibi semptomlar hala devam ediyorsa atınızın en kısa sürede veteriner hekiminiz tarafından tekrardan muayene edilmesini sağlayın. Çoğu atta apse alındıktan kısa bir süre sonra  aniden gerçekleşen bir iyileşme gözlemlenir.

Kaynak: https://www.petmd.com/horse/conditions/skin/c_hr_abscess

Görsel kaynak: https://i.pinimg.com/564x/7a/77/fe/7a77fe4099cad1b6ecf08ec2f1d0710e.jpg

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir