in

Apandisit Testleri Nedir?

Apandisit Testleri; Nelerdir?, Ne için Kullanılır?, Neden İhtiyaç Duyulur? ve Nasıl yapılır?…

İçindekiler

Apandisit Testleri Nelerdir?

Apandis henüz kesin olarak bilinmese de bağışıklık sistemiyle ilgili bir organ olduğu düşünülmektedir. Apandisi yaklaşık 9 cm uzunluğunda kalın bağırsağa bağlı küçük bir kesedir.

Apandisin iltihaplanması veya enfeksiyonu durumunda apandisit rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık eğer ki tedavi edilmezse ciddi sağlık problemlerine sebebiyet vermektedir.

Apandiste herhangi bir tıkanıklık durumunda bu enfeksiyon ve iltihaplanma durumu ortaya çıkmaktadır. Bu tıkanıklık, dışkı, parazitler veya bilinmeyen maddelerden kaynaklanmaktadır. Tıkanıklığın devamında apandiste meydana gelen ağrı ve şişme enfeksiyona doğrudan yol açar. Bu şişme sonrasında eğer ki enfeksiyon tedavi edilmezse apandis patlayabilir ve enfeksiyon vücuda yayılarak ciddi bir tehlike oluşturabilir.

Yaygın bir rahatsızlık olan apandisit, genellikle yirmili yaşlardaki gençlerde ve yetişkinlerde ortaya çıkmaktadır ancak her yaşta meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Apandisit testleri, bu durumu teşhis etmeye destek vermektedir. Böylece apandis patlamadan önce enfeksiyon öngörülebilir ve tedavisi gerçekleştirebilir. Apandisit için ana tedavi, cerrahi yöntemler ile çıkarılmasıdır.

Bu Testler Ne İçin Kullanılıyor?

Testler, apandisit belirtileri olan bireylerde durumun tespiti için kullanılmaktadır. Apandis patlamadan önce ve vücutta tehlike oluşturmadan önce durumu teşhis etmeye yardımcı olmaktadır.

Apandisit Testine Neden İhtiyaç Duyulur? 

Eğer ki apandisit semptomlarına sahipseniz bu testi yaptırmak faydalı olabilir. Apandisitin en yaygın semptomu karın ağrısıdır. Bu karın ağrısı genellikle göbek deliği bölgesinde sağ alt tarafa doğru yayılır. Diğer semptomlarda aşağıdaki gibidir.

  • Öksürük veya aksırma durumunda şiddetli karın ağrısı
  • Zamanla şiddetlenen karın ağrısı
  • Mide bulantısı veya kusma
  • İshal ve kabızlık
  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Karın şişkinliği

Apandisit Testi Nasıl Yapılır?

Apandisit testleri, genellikle fiziki karın muayenesi ve aşağıdaki tetkiklerden bazılarını içerir:

  • Enfeksiyon belirtilerini belirleyebilmek için öncelikle kan testi yapılır. Beyaz kan hücre sayısının yüksek çıkması, bir enfeksiyon durumunun olduğunun işaretidir.
  • İdrar testi
  • Karın içini görüntüleyerek daha kesin sonuçlar için ultrason veya CT (Computerized Tomography) taraması gibi görüntüleme testleri yapılır.

Yukarıdaki iki test apandisit ihtimalini veriyorsa, genelde bu testler apandisiti doğrulamak için yapılır.

  • Kan tahlilinde, hastadan kan örneği alınır ve biyokimyasal analize yollanır. İdrar testi için gerekli olanda toplama kabında an az bir veya iki ons idrar örneğidir.
  • Karın ultrasonu durumunda da karın içini görüntülemek için ses dalgaları kullanılır.
  • CT Taramasında testinde ise, hastaya test öncesinde kontrast boya adında bir madde verilmektedir. Bu boya röntgende daha iyi görüntü alınması için yardımcı almaktadır. Boya içilerek ya da damar içi yolla alabilirsiniz.

Testlere Hazırlanmak İçin Herhangi Bir Şey Yapmam Gerekmekte Midir?

Kan veya idrar testleri için herhangi bir özel hazırlık gerekmemektedir. Ancak karın ultrasonu veya BT taraması için işlemden birkaç saat öncesinde yemek yememeniz ve içmemeniz istenebilir.

Bu Testlerin Herhangi Bir Riski Var Mıdır?

  • Kan testi yaptırmanın ciddi riskleri yoktur. Testin akabinde kan alınan bölgede hafif bir ağrı veya morarma olabilir. Ancak bunlar hızla iyileşen semptomlardır.
  • İdrar testinin ve ultrasonun herhangi bir riski yoktur. İlk defa ultrason yaptıran hastalar için biraz rahatsız edici olabilir.
  • CT taraması içinde kontrast boya öncesinde alerji durumları bilinmelidir. Bu boya, alerjik reaksiyonlar verebilmektedir.

Sonuçlar Ne Manaya Gelmektedir?

Eğer ki idrar testiniz pozitif çıktıysa, bu apandisit değil idrar yolu enfeksiyonunuz olduğu anlamına da gelebilmektedir.

Apandisit semptomunuz var ve beyaz kan hücre sayınız yüksek ise, doktorunuz durumu kesinleştirmek için ultrason ve/veya BT taraması isteyebilir. Bu tarama ve tetkiklerden sonra apandisit doğrulanırsa, apandisi çıkarmak için apendektomi adı verilen ameliyatı olunur.

Apandis patlamadan önce çıkarılırsa bu hem bir avantaj hem de iyileşme süreci hızlı gerçekleşir. Ancak apandis patladıktan sonra ameliyat yapılırsa buradaki iyileşme süreci uzayabilir ve herhangi farklı komplikasyon şüphelerinden dolayı hastanede biraz gözetim altında tutulabilirsiniz. Ameliyattan sonra enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik verilebilir.

Bazı durumlarda apandisit yanlış teşhis edilebilir. Ameliyat sırasında durumun normal olduğu görülürse, gelecekte apandisit tehlikesi gerçekleşmemesi adına çıkartılabilir. Çünkü apandisit olmadan da tamamen normal bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/appendicitis-tests/

Görsel Kaynak: https://sun9-43.userapi.com/c831408/v831408475/8cb7a/ONILqNSZJXc.jpg

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir