in ,

Sevgi DoluSevgi Dolu EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan

Alpaka Nedir?

Alpaka: Tanım, Bilimsel İsim, Davranış, Yırtıcılar, Tehdit, Beslenme ve Beslenme Basamağı

İçindekiler

Tanım

Alpaka, Güney Amerika’ya özgü bir deve memelisi türüdür.

Büyük kuzeni lama ile yakından ilişkili olan iki tür iç içedir ve çiftleşebilir. Alpaka yününden eğrilen iplikler, sıcak tutan yumuşak kazaklar, çoraplar, eldivenler ve şapkalar için popülerdir ve bu popülarite bu evcil hayvanların kürkünü değerli bir mal haline getirir.

Görsel 1
Görsel 1
Görsel 2
Görsel 2

Beş İnanılmaz Alpaka Gerçeği!

Eski İnkalar tarafından Alpaka ilk kez 6.000 yıldan daha uzun bir süre önce evcilleştirilmiştir. OSoylular ve kraliyet ailesi için alpaka kürkü cüppeleri yaptılar.

  • Alpakaların midelerinde üç odacık vardır.
  • Tek alpaka türünün iki ırkı vardır: rastalı suri ve kabarık huacaya.
  • Alpakaların çıkardığı gürültünün çoğu uğultu-mırıldanma şeklindedir. Duruma bağlı olarak, memnuniyeti, merakı, can sıkıntısını, dikkat veya sıkıntı ifade eder.
  • Lamalar alpakalarla çapraz cins olduğunda, bebeğe huarizo denir.

Bilimsel İsim

Alpakanın bilimsel adı Vicuña pacos, eski, vahşi bir deve memelisi olan vicugna‘dan alçalımını yansıtır. 2001’den önce, Alpakalara “Lama pacos” denirdi. Bununla birlikte, bir DNA çalışması, lamanın atası olan guanaco yerine vicugna’dan geldiğini ortaya koydu. Bu gerçek, ad değişikliğini oluşturdu.

Dış Görünüm

Alpaka ile lama birbirine birkaç yönden benzemesine rağmen Alpaka lamadan daha küçük bir hayvandır. Alpakalar ayaktan siplere 32-39 inç dururlar ve ortalama 1,5 metre uzunluğundadırlar. Küçük kafaları, büyük gözleri, ayağa kalkmış alev şeklinde kulakları ve uzun boyunları vardır.

İki cins farklı kürk türlerine sahiptir. Dünyadaki alpakaların yaklaşık % 90’ını oluşturan huacaya ırkı, serin ve yüksek rakımlarda yaşama uyarlanmış kalın, kabarık bir yüne sahiptir. Suri ırkı, uzun rasta tipi buklelere dönüşen ipeksi kürke sahiptir. Uzmanlar, daha ipeksi, daha az yoğun yünlerinin daha düşük, daha ılıman bir dağ ortamında yaşamın ürünü olduğuna inanıyor. Makaslamadan hemen sonra, alpakalar lamalardan çok kambur develere benziyor.

Alpaka ve Lama Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

Alpakalar ve lamalar arasındaki bazı benzerlikler ve görünüm farklılıkları şunlardır:

  • Kulaklar: Alpakaların kulakları kısa ve alev şeklindeyken lamalar daha uzun ve muz şeklindedir.
  • Kafa: Alpakanın kafası lamanın kafasından daha kısa ve kördür.
  • Ağırlık: Alpakalar ortalama 150 pound civarındayken, lamalar bu ağırlığın iki katından fazladır.
  • Yükseklik: Lamalar soluklarda alpakalardan yaklaşık 10 inç daha uzundur.
  • DNA: Lamalar guanaco’dan, alpakalar ise her ikisi de vahşi deve memelileri olan vicugna’dan iner.
  • Kullanım: Alpakalar yumuşak, sıcak ve ateşe dayanıklı yünleri için ödüllendirilirken, lamalar esas olarak koyun gibi evcil sürüler için paket hayvanlar ve korumalar olarak kullanılır.
  • Eğilim: Alpakalar lamalardan daha timirdir.

Davranış

Genel olarak, bu küçük deve memelisi zeki, nazik ve arkadaş canlısıdır. Sürüler halinde yaşar ve diğer alpakalarla çok sosyaldir. Her sürüde, aile gruplarının her biri birkaç dişi ve gençleri artı bir alfa erkekten oluşur. Atlar gibi yada diğer ruminantlar gibi, yakınlarda bir tehdit olduğunu duyduklarında uçuşan ve gergin olabilirler. Erkekler agresif olabilir ve bazen diğer alpaka erkeklerle savaşabilir.

Alpakalar vücut dili ve duydukları sesler aracılığıyla iletişim kurarlar. Bazen bir erkek, ailesinin önünde kulaklarıyla birlikte durur. Bu koruyucu bir poz. Bir bebek için, daha büyük bir nesne veya hayvan koruma anlamına gelir ve bebek onu takip edecek veya yakınında oturacaktır.

Alpakalar mutlu, sıkılmış, meraklı, endişeli veya sıkıntılı olduklarında mırıldanırlar. Bir anne ve bebek bağ kurarken birlikte mırıldanabilir. Bir anne, feryadı için endişelendiğinde, henlike, kıvırıp kalabilir. Bir erkek başkalarına hoş geldin diye sokabilir.

Tehdit altında hissettiğinde, garip bir alpakanın alanını kalabalık hale geldiğinde, bu hayvan horlar. Başkalarını uyarmak için gürleyen bir ses de verebilir.

Bu hayvan da yüksek sıkıntı sesleri yapabilir. Yanlış işlendiğinde veya fiziksel olarak tehdit edildiğinde, kulak yarma çığlığını seslendirebilir. Erkekler, hakimiyet için savaşırken diğer erkekleri korkutmak için çığlık atarlar. Dişiler üzgün olduğunda çığlık atarlar, ama daha çok hırıltı gibi olur.

Dağılım, Popülasyon ve Habitat

İkalar döneminden beri, Alpakalar And Dağı yaylalarında evcilleştirilmiş sürülerde yaşadılar. Hala orada yaşıyorlar, gözlüklü ayılar, dağ aslanları, akbabalar, flamingolar ve lamalar benzer biçimde öteki Güney ABD dağ yerlileriyle aynı habitatı paylaşıyorlar.

Alpaka diğer yaşam alanlarına da iyi uyum sağlayabilir. Bu duruma örnek: Dünya çapında, Alpakaların ticari olarak çiftlik işçilerinin iplik ve konfeksiyon üretimi için yünlerini hasat ettikleri alpaka çiftliklerinde yaşıyorlar.

Beslenme ve Beslenme Basamağı

Alpakalar otluyor. Tarlada taze ot, saman ve bazen kabuk veya ağaç yaprakları yerler. Çiftçiler bazen samanı hamilelik ve emzirme gibi özel durumlar için tasarlanmış besin katkı maddeleri ile takviye eder.

Çok fazla yemedikleri için “kolay bakıcılar”dır. 125 lb. ‘lik bir hayvanın günde sadece iki kilo samana veya ağırlığının % 1,5’ine ihtiyacı vardır. Lifli doğası nedeniyle çimin sindirimi zordur. Alpakaların işi verimli bir şekilde yapmak için üç odası olan mideleri vardır. Bu deve türünden memelinin midesi, ihtiyaç duydukları besinleri alabilmeleri için daha sert yemleri sindirmeye yardımcı olan asitler de salgılar.

Yırtıcılar ve Tehditler

Aynı Güney Amerika yaylalarında yaşayan daha büyük etoburlar alpakayı avlar. Bunlar ayılar, insanlı kurtlar ve çakallar. Bu tür avcılara karşı çok az savunmaya sahip olmalarına rağmen, yaklaşan tehlikeyi görmelerini sağlayan uzun boyunları vardır. Yırtıcıları korkutmak için ses çıkarıp tükürebilirler.

Üreme ve Yaşam Döngüsü

Dişilerin belirli bir üreme mevsimi yok. Bunun yerine, ne zaman üreseler, üreme sürecini teşvik eder. Tipik olarak, yılda bir kez ürerler, çünkü bir bebeğin anne karnında gelişmesi 345 güne kadar sürer.

Alpakanın tek seferde tek bir yavruya sahip olma şansları var. Ortalama bir yenidoğan 8 ila 9 kg (19 lbs) ağırlığındadır. Yaklaşık 7 aylıkken, anne ağlamayı ördiyor. Dişi gençler 12 ila 15 ayda çiftleşmeye hazır olacak. Erkekler cinsel olgunluğa oldukça sonra, yaklaşık üç yaşında ulaşırlar.

Sağlıklı hayvanlar 20 yıl kadar yaşayabilir. Olağanüstü bir alpaka 27 yaşına kadar yaşadı.

Nüfus

Alpakaların dünya çapındaki en büyük nüfusu Peru’nun And Dağları’nda yaşamaktadır. Hepsinin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor.

16. yüzyılın bir noktasında, türler neredeyse yok oluyordu. İspanyol işgalciler tarafından Güney Amerika’ya getirilen hastalık neredeyse nüfusu yok etti ve yüzde 98’i öldü. Ayrıca, fetih nedeniyle, kalan hayvanlar bugün hala yaşadıkları daha yüksek bir yere taşınmak zorunda kaldılar.

19. yüzyıl boyunca, Avrupalı yerleşimciler türleri yeniden keşfettiler ve hayvanın değerli olduğunu buldular. Hayvanları yünlerinden dolayı ödüllendirdiler ve onları beslediler. Daha sonra, kalan nüfus iyileşmeye başladı ve sonunda bir kez daha sağlamlaştı. Bugün, alpakalar IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’nde yer almıyor.

Kaynak: https://a-z-animals.com/animals/alpaca/

Görsel Kaynak: https://best-wallpaper.net/Cute-animal-alpaca_wallpapers.html

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

11 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir